Çözüldü Oturaklı tuvaletten HIV virüsü bulaşır mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

yukionii

Picopat
Daha fazla  
Arkadaşımın kız kardeşi 15 yaşında, dışarda bulunan ücretli ve oturaklı umumi tuvaletlerden kullanmış. Daha sonra HIV bulaşma ihtimalini düşünüp durmuş sürekli. Abisine oturaklı tuvaletlerden HIV bulaşma riskini soracak kadar kötü duruma gelmiş kız. Arkadaşım bana sordu ama ne cevap vereyim bilemedim. Kızın söyledikleri bana "Acaba bana da bulaşmış mıdır?" diye düşündürtecek hale getirdi beni. Ben de kullandım çünkü daha önce umumi tuvalet. Sizce böyle bir şey mümkün mü? İnternetten adam akıllı bir cevap bulamadım. Lafı sürekli evirip çeviren siteler var sadece.
Bu arada kız olayın üstünden aylar geçtiğini ama her grip olduğunda acaba HIV mi diye düşündüğü için artık dayanamayıp şimdi sorduğunu da belirtti.

Çözüm
Hayır bulaşmaz. HIV bulaşı için vücut sıvıları veya kan değişimi gerekir. Tükürükte az miktarda virüs bulunmasına rağmen yine tükürükteki belirli faktörler sayesinde öpüşmeyle bile bulaşmıyor (HIV+ kişinin ağzında kanayan yara olduğu durumlarda risk mevcut).

Tokalaşma, sarılma, aynı lavabo ve tuvaletleri kullanma gibi günlük aktivitelerde HIV bulaşmaz. Bu sebeple HIV+ kişilere hastalıklı gibi yaklaşmak, sosyal temastan kaçınmak doğru değildir.

Özellikle vajinal ve anal ilişki, daha düşük risk olmak üzere oral ilişki (sadece yapan kişi için), ortak iğne kullanımı (uyuşturucu) gibi kan ve vücut sıvılarının değişimini içeren aktiviteler bulaşma riski oluşturur.

HIV hakkında bilgilenebileceğiniz iki güzel Türkçe kaynak ekliyorum.
Cevabı verdim. Gerekli tedaviyi alan anneden doğum yoluyla geçmiyor.

Emzirme konusu biraz daha farklı olmalı. Tedavi alsa da emzirme önerilmiyor galiba, çocuğa gerekli besin farklı yollardan sağlanabiliyorsa, gelişmiş bir ülkedeyseniz.

Olay göbek bağı kardeşim. Yaradanın hikmeti işte, göbek bağı virüsü geçirmiyor.

Komik değil deyip gülmen bile manidar. Emzirmekden bulaşır biliyoruz.
Enfekte anne ve babadan doğan bebek HIV'li mi olur? Diye soruyorum.
Virüs meninin içinde bulunur, sperm hucresinin değil. Yikama yöntemi yerine tüp bebek yapilabilirmis, ben de şimdi öğrendim.

Yani partnerin hiv pozitif olsa ve ondan hamile kalsan bile gerekli tedaviyle Hiv negatif kalabiliyorsun?
Adamın çocuğunu karnında taşıyorsun ama menisindeki virüs sana geçmiyor :D .
Doğru mu anladım?
Erkek pozitif, kadın negatif ise, anneyi korumak adına ya sperm meniden (meni, sperm hücreleri ile birlikte çeşitli vücut sıvılarını içerir) ayrılarak hamilelik sağlanıyor, ya da erkek gerekli tedavi ve sıkı koşullar altındayken sınırlı cinsel ilişkiye izin verilerek doğal yollardan hamilelik sağlanıyor. Yani evet, anne -, baba + iken anneyi koruyarak hamilelik mümkün.

Kadın pozitif, erkek negatifse, benzer şekilde erkeği korumak için önlemler alınıyor.

Hem erkek hem kadın pozitif ise de yine gerekli tedavi ve sıkı koşullar altında yardımcı üreme teknikleri veya normal ilişki mümkün.

Anne pozitif ise gebelik ve doğum sırasında geçişi engellemek adına annenin hamileliği boyunca tedavi altında olması gerekiyor. Bebek doğunca koruyucu tedavi alıyor. Anne ve bebeğin tedavileri devam etse de öncelikli olarak emzirme dışı beslenme çözümlerine başvuruluyor.

Her durumda, gerekli tıbbi koşullar sağlandığında HIV+ çiftlerin, HIV- çocuk sahibi olması mümkün.

Yani partnerin hiv pozitif olsa ve ondan hamile kalsan bile gerekli tedaviyle hiv negatif kalabiliyorsun?
Adamın çocuğunu karnında taşıyorsun ama menisindeki virüs sana geçmiyor :D .
Doğru mu anladım?

Partnerim hiv ise ben de hiv olurum. Bebek göbek bağı ile anneden besini sağlar ama göbek bağından dolayı virüs bebeğe bulaşmaz. Genvoya ve türevi ile yaşamı misal 2 yıl ise 3 yıl olur. Çoğu enfekte bu durumu ilaç alımında bile gizler.

Komik değil deyip gülmen bile manidar. Emzirmekden bulaşır biliyoruz.
Enfekte anne ve babadan olan bebek hivli mi olur? Diye soruyorum.
Bu arada sorunuz ciddi idiyse kusura bakmayın. “Cahilliğimden soruyorum” dediğiniz için benimle uğraşıyorsunuz sandım. Bilginiz vardır, beni test ediyorsunuz diye düşündüm.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı