Overclock yapılan ekran kartı zamanla performans düşüşü yaşar mı?

XIII

Hectopat
Yer
Tekirdağ/Türkiye
Merhaba, Overclock işlerinde yeniyim bilgim 0 denebilir. Youtube'ye "Nasıl Overclock yapılır?" yazarak bir araştırma yaptım ve bir video da "Overclock yaparsanız ekran kartınızın ilk zamanlarda performansı yükselir ama sonra eskisinden bile kötü performans almaya başlar" cümlesini söyledi videoyu çeken kişi bunu duyduktan sonra videoyu kapattım ve 1 aydır ilgilenmedim fakat forumda her zaman ilgimi çekiyor bu bölüm. Kişinin bu dediği doğru mu cidden? Bunu merak ediyorum.

Sıcaklık gözetildiği ve makul derecelerde çalıştırıldığı zaman overclockun hiçbir zararı yoktur. Güç kaynağınız yük altında dalgalı güç beslemesi yapmıyorsa, soğutma sisteminiz işlemci ve grafik işlemcinin transistörlerini yıpratmayacak kadar makul derecede soğutuyorsa asla bir problem yaşamazsınız. Dikkat etmeniz gereken en önemli husus çekirdek voltajını arttırırken çok dikkatli olmak. Her zaman bir kademe bir kademe yükseltip yükte ısıyı gözetmelisiniz.

Şöyle ki overclock dediğimiz karta ufak dopingi kartların kendisi yapar hale geldi. Özellikle Nvidia sıcaklık el verdiği sürece yükseletebildiği kadar yükseltiyor sen farkına bile varmıyorsun bunun. AMD'de yapıyor ama belirli bir yerde duruyor.

Senin yapman gereken voltaj yükseltmeden gidebileceğin yere kadar yavaşça gidip 1 saatlik yük altında test yapman. Sonra bir kademe volt arttırıp 35-40dk test yapman. Sonra tekrar etmen. Bu şekilde sinekten yağını çıkarmak olayını gerçekleştirirsin. Isı değerleri bu noktada hayati önem teşkil eder, zaten çok abartırsan bilgisayar ve kart bunun önlemini alacaktır. Ama uzun süreli testlerin amacı da zamanla kasa içinde ve kartta biriken ısının sıkıntı çıkarıp çıkarmayacağını anlamaktır.

Yeni girdiysen abartmadan dene, hevesini al. Kartın ve bilgisayarın kendini koruyacaktır.

Overclock işlemini MSI AfterBurner ile mi yapmalıyım ekran kartım için ve bunun sıcaklık değerini nasıl görebilir, kontrol edebilirim? Aslında hem Ekran Kartı hem İşlemci için hangi programları kullanmalıyım. Öğretmeyi seven veya vakti olan biri varsa overclock işlemini temel olarak anlatırsa çok mutlu olurum.
Sistem Özelliklerim;
AsRock B250M Pro4
İntel Pentium G4560
HyperX Fury 8 GB 2666Mhz CL15 RAM
MSI GTX 1050 Ti Gaming X 4 GB
Corsair Force LE 240 GB SSD
Carbide Series[emoji768] SPEC-03
Corsair VS550

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı