Oyun İçin En İyi Linux Dağıtımları

Ali Güngör

Genel Yayın Yönetmeni
Yönetici
Katılım
22 Haziran 2011
Mesajlar
52.892
Çözümler
17
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
Oyun için Linux

Son dönemde çok sayıda kullanıcının Linux dağıtımlarına yöneldiği aşikar fakat mevzubahis oyun kavramı olduğunda bazı problemler ortaya çıkıyor. Oyun için Linux dağıtımlarını kullanmak uyumluluk ve performans sorunlarından dolayı birkaç yıl öncesine kadar pek tavsiye edilmezdi fakat topluluğun desteğiyle birlikte bu düğüm belli bir oranda çözülmüş durumda. Ayrıca, oyun sektörünün devlerinden olan Valve’ın Linux cephesine verdiği […]

Devamı: Oyun İçin En İyi Linux Dağıtımları
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...
 
Pop_OS! kadar abartılan bir OS yok gibi bir şey.
"Sadece temel ve gerekli Ubuntu paketlerine sahip." Şu maddeyi yazan adam acaba hiç Pop OS denen bin tane uygulamalı distroyu denedi mi? Gedit, Vim ve yanlış hatırlamıyorsam Gnome text editor veriyor birlikte en basitinden, sürücü kurulu gelmesi dışında olayı yok ki o da Nvidia için avantajlı, diğerleri için farksız. Bir de 30 GB Windows gibi kurulması cabası.

Manjaro'nun Lutris'teki LoL bug'ından dolayı ve rolling release olmasından dolayı tutarsız, ara ara AUR'dan banlanan ve Pamac için AUR ekiplerinin artık biz çözelim bunlar yapamıyor dediği distro olduğunu biliyoruz. Oyundan kasıt keşfetmekse olabilir ama gerçek anlamda oyunsa sürekli güncellenmeyen listelerde yeri yok, zen kernel kurmak için en baştan derlemek gerekiyor xan zaten yok mağazada (evet aur varken bile yok) hayırlı işler.
"Güncelleme konusunda gelişmiş." Diğerlerinden farkını da merak etmedim değil.

Solus ve Pop bana göre popülizm distroları. Steam mağazadan kurulabilen ya da kurulu gelen her distro oyun distrosu mu cidden? Windows 11'in içine Steam kurup ISO yapıp internete salayım, Windows 11 Gaming Edition- The best of gaming OS 2022 diye upload ederim. Yerli milli diye Show'a haber yaparız.

Garuda havası gereği Opera GX gibi bir şey. İçinde yok yok ama optimize mi? Hayır. Custom kernelle bile Vanilla DE'li distrolarla aynı hızda, bir güzelliği var her şey için menü ve GUI yapmışlar. Çok eleştirmiyorum bu yüzden.

Drauger OS.
Ok. Farklı olma fetişi yüzünden gelen yeni şeyler. Steam OS da önerdiyse liste direkt çöp.

Linux Mint
XFCE ile kurdum, Cinnamon ile kurdum, Mate ile kurdum. Minimal installer yok, bana göre bloatware dolu ama arka planda açık olmadığı için tarikatının her yerde övdüğü, Lutris'te Wine kurulumlarında %30 daha az performans gösteren, easylinuxtipsproject.blogspot.com sitesindeki her şeyi yapmaya rağmen bir türlü bir halt olmayan, temalarının övüldüğü ama aslında sadece renk değişiminden ibaret olduğu ve Pidgin gibi değişik şeyleri ekleyip düzgün mağaza yapmak yerine işlevsel ama daha karmaşık duran Synaptics'i Windows'tan gelen end userlara dayayan ve bunu biz size kolaylık olsun diye iteleyen, açık kaynak ve bedava olduğu için merhamet bekleyen hiçbir zaman sevemediğim distro. Var oluşuna gıcığım senin.

Chimera OS
Denemedim, bilmiyorum. Belki iyidir.

Steam OS
Hah geldik yine bu lanete, güncellenmiş de bilmem neymiş de. Proton her distroda çalışır mı? Evet. SteamOS yani Holo'nun kernel olarak avantajı var mı? Yok. Steam her distroya iniyor mu? Evet. Neyin tatavası kardeşim bu? Steam fetişi mi bu yani?

Bir gün hazır olarak tüm paketlerin güncel olduğu, son sürüm mesa driver kullanan ve içinde Heroic, Lutris, Steam kurulu gelen kernel custom olarak kurulmuş olan XFCE için compositorların silindiği, kendi yazılım mağazası sadece deb veya rpm tabanlı olsa ve kendi katkıları olmasa bile GUI olarak eklenen bu mağazaya da Snap+Flathub entegre edilmiş, ayarlara buton olarak ek paket şeklinde koyulan distro görürsem sadece onu kullanacağım.

Not: Şimdi biri çıkar Snap entegre edilemez diye. Biliyorum, bir gün çıkarsa diye dedim ama snap-store ile de sorun yok, sadece flat entegre edilsin snapd + store kurulu gelsin o da olumlu.

Yeni başlayanlar Ubuntu minimal+ şu rehberi yapsın. Improving performance - Linux Gaming
Environment variables'i boş verin yeterli. AMD kullanıcıları Corectrl kurarsa kurduktan sonra reposunu silmeyi unutmasınlar, repoda hata var mesa driverlarını çökertiyor.

Bana göre sıralama şu olmalı.

1-Ubuntu-Fedora
2-Pop-MX
3-Endeavour
4-Manjaro
5-Garuda
6-Kde Neon
7-Debian
 

Yeni konular

Geri
Yukarı