Rehber Oyun Nasıl Yapılır?


Oyun Nasıl Yapılır?​

Oyun Nasıl Yapılır?
Oyun Motoru Nedir?
Hangi Oyun Motorlarını Kullanabilirsiniz?
Oyun Yapmak için Gerekli Diğer Araçlar Nelerdir?

Oyun Nasıl Yapılır?​

Oyunlar çeşitli parçalardan oluşur bunlar kabaca 3 tanedir;
*Kodlar: Oyunlarda olan olaylar, hareketler gibi oyun içerisindeki oyunun oyun olmasını sağlayan şey oyunun kodlarıdır. Oyunun görünmeyen kıs mıdır?
*Tasarım: Oyunun görünen kısmını oluşturur. Oyunda gördüğünüz çizim, animasyon gibi şeyler tasarımdır. Modelleme, bölüm tasarımı gibi şeyler tasarıma girer.
*Sesler: Oyunda duyduğunuz her şey oyunun ses kısmına girer.

Oyun Motoru Nedir?​

Oyunlar oyun motorları ile yapılır her ne kadar çizim, modelleme ya da sesler farklı ortam ve yerlerde yapılsa da bunların hepsi oyun motorunda birleştirilir aslında oyun motorları için oyunun ayrı ayrı yapılmış kısımlarının birleştirildiği yerdir diyebiliriz. Ayrıca oyunların kodları da oyun motorlarında yazılır. (Dipnot: Aslında oyun motorları yazılırken de kod yazılır ve oyun motorunda oyun yapılırken bu daha önceden yazılmış hazır kodlardan faydalanılır ancak sıfırdan bir oyun motoru yazmak hem çok zahmetli hem çok maliyetli olduğundan geliştiriciler her oyun için ayrı bir motor yazmak yerine önceden yazılmış motorları kullanmayı tercih ederler)

Hangi Oyun Motorlarını Kullanabilirsiniz?​

Aslıda bu makalenin yazılma amacı da bu konuya cevap vermekti. Öncelikle her oyun motorunu kullanamazsınız bazı firmalar kendi oyun motorunu yapar ve kendisi kullanır (örnek; RAGE,). Bazı oyun motorlarında oyun motorunun sahipleri başkalarının kullanmasına belli bir ücret karşılığında izin verilir (örnek; Game Maker Studio).
Bazılarıysa ücretsiz bir şekilde kullanıma açıktır (örnek; Unity).

Peki gelelim asıl soruya Siz hangi oyun motorunu kullanabilirsiniz:​

Burada önünüzde birçok seçenek mevcut ama en çok tercih edilen iki oyun motorunun Unity ve UnrealEngine olduğunu görüyoruz dediğim gibi daha birçok seçenek de mevcut örneğin Game Maker Studio, RPG Maker, CryEngine ya da benim kullandığım GodotEngine gibi.

Peki en iyi oyun motoru hangisi diye sorarsanız;​

En iyi oyun motoru yoktur! Her oyun motorunun kendisine göre artı ve eksileri vardır dolayısıyla en iyi oyun motoru değil kullanıcısının ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayan oyun motoru vardır ve herkesin ihtiyaçları farklı olduğu için bu kişiden kişiye değişir. Bu yüzden yapılmanız gereken oyun motorlarını araştırıp artı ve eksilerini tespit edip kendi ihtiyaçlarınız ile karşılaştırarak hangi oyun motorunu kullanmanız gerektiğine karar vermektir.

Oyun Yapmak için Gerekli Diğer Araçlar Nelerdir?​

Öncelikle başta da söylemiş olduğum gibi oyunlar kabaca üç ana parçadan oluşur; Kodlar, Tasarım, Ses

Kodlar: Gerekli kodların bir kısmı (hatta büyük kısmı) zaten oyun motorunun içinde hazır olarak bulunur. Bunun dışında diğer kalan kodları da oyun motoruna yazarsınız ama burada kolaylık olması için kod yazılırken başka programlarda (örnek; Visual Studio) yazılıp oyun motoruna da aktarılabilir.

Tasarım: Tasarım için eğer oyununuz 2B ise çeşitli çizim programları kullanılır (örnek; Asprite, Inkscape). Eğer 3B ise çeşitli 3B modelleme programları kullanılır (örnek; Blender, Maya).

Ses: Burada da ses efekti veyahut müzik yapmak için çeşitli programlar kullanılır (örnek; LMMS, FL Studio).

Sonuç:
Oyun çeşitli parçalardan oluşur ve birçok şeyi tek başınıza yapmanız gerekeceği için tek başınıza oyun yapmanız çok zordur. Belli bir ekip ile birlikte yapmak (eğer büyük, ciddi bir projeniz varsa) daha akıl karı olur, işinizi kolaylaştırır. Oyun yapmak içinse size Oyun Motoru, Modelleme veyahut Çizim Programı, Ses ve Müzikleri oluşturmak için bir program ama hepsinden önemlisi tecrübe gerekir.
 
Yararlı bir makale olmuş elinize sağlık.
 
Güzel bir rehber olmuş. Oyun motorlarıyla ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler için harika.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı