Rehber Oyun yapımına nereden ve nasıl başlanır?

Katılım
3 Haziran 2019
Mesajlar
1.812
Makaleler
3
Çözümler
6
Oyun oynamayı çok mu seviyorsunuz? Eminim en az bir kez oyun yapma fikri aklınıza gelmiştir. Size bu yazımızda oyun yapımının bir rehberini hazırladık. Bu rehber sayesinde neyin yapılması gerektiğini öğrenecek ve bu adımları takip ederek kendi oyununuzu yapacaksınız. Ama unutmayın ki bu iş hiç de kolay değil. Çok ciddi bir emek istemektedir. Hadi şimdi de asıl sorumuza gelelim. “Oyun nasıl yapılır?”

Oyun nasıl yapılır?
“Öncelikle sorulması gereken ilk soru programlama dili (C++ ve C# gibi) biliyor musunuz?” Zaten insanları en çok korkutan soru da budur ve bunun yüzünden oyun yapımından vazgeçilmektedir. Fakat endişelenmeyin. Asıl kendinize ilk sormanız gereken ben bu işi yapabilecek miyim? Ayrıca her ne olursa olsun pes etmeyeceğinize dair kendinize söz vermelisiniz. Bu adımlardan eminseniz oyun yapmak için acele etmeyin. Önce oyununuzun yapısı hakkında düşünün ve kendinize bir yol haritası çıkarın. Kendinize bu soruları sorun:
  • Oyunun konusu ne olacak?
  • Oyun kimlere hitap edecek?
  • Hangi platform için oyun yapacağım? (Mobil, bilgisayar, konsol)
Bu iş için kesin karar verdikten ve kendinize bir yol haritası çıkardıktan sonra klasik sorumuza gelebiliriz. “Programlama dili (C++ ve C# gibi) biliyor musunuz?” Eğer biliyorsanız oyun motorlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Eğer bilmiyorsanız da endişelenmeyin. Ama öncelikle oyun motorunun ne olduğunu öğrenelim.

Oyun motoru nedir?

unreal-engine.png
unity.png



Oyun yapımını kolaylaştıran, yapımcılara kullanması için hazır bloklar veren programlara oyun motoru denir. Oyun motorları çok önemli bir husustur. Bunu anlamanız için size bir örnek üzerinden anlatalım. Örneğin yaptığınız oyunda sahneye obje eklerken bu işlemleri programlama dilleri üzerinden yaparsınız, yaptığınız işleri canlı olarak göremezsiniz. Yani bir taşı yerleştirmek için sürekli deneme yanılma yolları yapmalısınız, bu da sürekli oyunu açıp kapatmanız anlamına gelmektedir. Bunlar hayli zordur ve zaman alıcıdır. İşte oyun motorları da bu noktaya devreye giriyor ve sizi bu zahmetten kurtarıyor. Oyun motorlarının özellikleri sadece bunlar ile kısıtlı değildir. Çokça fazladır fakat bunları burada anlatmak mümkün değildir.

Oyun motorunun ne olduğunu öğrendik. Şimdi de hangi oyun motorunu kullanacağınızı seçmelisiniz. Burada en popüler 2 adet oyun motorundan sizlere bahsedeceğiz. Bunlar Unreal Engine ve Unity. Şimdi de size en uygun oyun motorunun ne olduğuna karar verelim.

1.) Unreal Engine
Oyun yapmak isteyenlerin ve kodlama bilgisi olmayanların ilk durağı olan Unreal Engine sıfırdan başlayacaklar için çok büyük bir nimettir. Peki bu nasıl oluyor? Cevabı aslında çok basit. Program sizlere iki adet seçenek sunuyor. Bunlar:

Blueprints: Görsel bir programlama şeklidir ve C++ programlama dilinin görsel olarak dönüşümüdür. C++ bilmeyenler ve yeni başlayanlar için çok büyük kolaylık sağlamaktadır. Fakat bunun öğrenilmesi için de epey emek vermelisiniz. Ama C++ diline göre çok daha kolaydır. Yeni başlayanlar için ilk önerdiğimiz seçenek budur.

Blueprints


C++: Unreal Engine diğer oyun motorları gibi programlama dili ile oyun yapımını da destekliyor. Eğer programlama dili bilmiyorsanız bunu önermiyoruz.

Oyun Nasıl Yapılır


2.) Unity:
Adını belki de sıkça duymuşsunuzdur. En büyük oyun motorlarından olan Unity her ne kadar iyi de olsa yeni başlayanlar için pek de uygun değildir. Çünkü Unity kullanmak için programlama dili bilmelisiniz. Ayrıca Unity'de programlama dili olarak C# desteklemektedir. Yani görsel bir programlama bulunmaktadır. Fakat avantajları da yok değil. Oyun motorunun boyutu Unreal Engine’e göre çok daha küçüktür ve internet ortamında daha fazla kaynağı vardır.

Artık kendinize bir oyun motoru da seçtiğinize göre geriye en önemli adımlar kalıyor. Bunlar:
  • Kullanacağınız oyun motorunu öğrenin.
  • Oyununuzun algoritması için tercih ettiğiniz oyun motoruna göre programlama dilini veya blueprints öğrenin.
Tabii ki oyun yapmak sadece bunlarla kalmıyor. Ayrıca oyununuza materyal de tasarlamalısınız. Materyal tasarlayabileceğiniz popüler programlar:
  • Blender.
  • 3Ds Max.
  • Maya.
Bu programların da kullanımını öğrenmelisiniz. Ayrıca karakterinizi oluşturmak için de belli programlar kullanmalısınız. Bu programların en başında da kolay olması ile ön plana çıkan Adobe Fuse CC gelmektedir.

Artık bir oyun yapmak için hangi adımları izleyeceğinizi biliyorsunuz. Bu adımları uygulayarak siz de kendi oyununuzu yapabilirsiniz.

Ayrıca Unreal Engine blueprints dersleri almak istiyorsanız bu bağlantıya tıklayarak detaylı bir eğitim serisine ulaşabilirsiniz.

Not: Kendi yazımdan alıntıdır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
CryEngine yorumunuz var ise eklerseniz memnun oluruz. Crysis görselleri bence halen bir çok oyunda elde edilemiyor. Özellikle dönemini de hesap edersek. Kaldı ki tek iyi yanı görselleri de değil.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Maalesef yok ama detaylı bilgi verebilirim. Discord: Ekin Altınkaynak#5021
Teşekkür ederim davet için. Ancak bana daha sonra kurcalamak için lazım. Şu an gömülü yazılım ile ilgileniyorum sadece. PDF şeklinde bir döküman yapabilirseniz tecrübelerinize dair kesinlikle bakmak isterim.
 
CryEngine yorumunuz var ise eklerseniz memnun oluruz. Crysis görselleri bence halen bir çok oyunda elde edilemiyor. Özellikle dönemini de hesap edersek. Kaldı ki tek iyi yanı görselleri de değil.
CryEngine hakkında detaylı bilgim olmadığı için değinmedim.
Teşekkür ederim davet için. Ancak bana daha sonra kurcalamak için lazım. Şu an gömülü yazılım ile ilgileniyorum sadece. PDF şeklinde bir döküman yapabilirseniz tecrübelerinize dair kesinlikle bakmak isterim.
Tabii ki yaparım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı