Oyun Yazılımcısı Olmak İçin Hangi Diller Öğrenilmeli?

Bana kalırsa Unity ile başlayacaksan hiç javascripte bulaşma. Hem kaynak bulma hem de performans açısından C# ile yazmaya başlamanı öneriyorum.
 
Kullanacağınız oyun motoruna bağlı. Unreal istiyorsanız Unreal'ın kendi grafiksel kodlama dili olan Blueprint'i veya C++'ı, Unity istiyorsanız C# öğrenmeniz daha iyi olur.
 
İleride meslek olarak oyun yazılımcısı olmak istiyorum. Hangi dillere daha çok önem vermeliyim? Nereden başlamalıyım? Yani kodlama ile ilgili 0 bilgisi olan biri nereden başlamalı? Bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

Selam, Türkiye de bu mesleği yapmak istiyorsan Unity(C sharp)seçmen gerekir Unity ile çalışmayan sayılı firma var ayrıca birçok dil ile oyun yazabilirsin(teknik olarak her dilde her şey yazılır). Kodlamaya yeni başlıyorsan küçük bir tüyo vereyim X dilini öğrendiğin zaman X dilini yazamazsın. Çünkü bir dili öğrenmek o dilin yazım kurallarını öğrenmek demektir. Daha açıklayıcı anlatmak için bir örnek vereyim ortaokulda Türkçe dersinde komposizyon yazdığını düşün bir konu verilir ve bu konu hakkındaki düşüncelerini yazman istenir. Eğer yazacak bir düşünceye sahip değilsen, söyleyecek bir cümlen yoksa yazım kurallarını ne kadar bildiğin veya cümleye ne kadar büyük başlayıp ne kadar noktalama işareti koyduğunun hiçbir önemi yok. Bunu özellikle açıklamak istiyorum çünkü yeni başlayan arkadaşlar programcılıkta X dilini bilmenin önemli olduğunu zannediyorlar. Peki ne yapmalı? Öncelikle temel programlama dersi alman gerekiyor. Bu eğitimde algoritma oluşturma yeteneği kazanacaksın ve eğitimini iyi bir yerden alırsan seni çok ilerlere götürecektir. Sonrasında daha ileri seviye algoritmaları kendin araştırıp çözmeye bak ayrıca mesleğine yönelik(oyun yapım aşamasındaki algoritmalarla da vakit geçirmen yararına olacaktır.). Uzun lafın kısası temel odağın hiçbir zaman programlama dilini öğrenmek veya oyun motoru öğrenmek olmamalı algoritma çözebilme yeteneği kazanmak olmalıdır. Programlama dünyasından da çok basit bir örnek vereyim sana Python dilinin math sınıfındamin diye bir method var bir dizideki minimum değeri elde etmene yarıyor. Ama X dilinde bu method olmayabilir. Senin X dilinde bu methodu sıfırdan yazabiliyor olman gerekir. Bu anlattığım eğitimden sonra dil seçerken ben ne üretmek istiyorum sorusunu sorman gerekir. Senin seneryonda anladığım kadarıyla csharp oluyor. Bir sonraki aşamada da şunu diyeceksin tamam benim dilim csharp buna uygun olan oyun motorunu seçiyorum(Unity). Son olarak eklemek isterim bu cümle hep aklında olsun programcılıkta her şey algoritma çözme yeteneği demektir. Zaten 5 sene sonra tüm teorik bilgileri öğrenmiş olacaksın ve o açıdan asla arkana bakmayacaksın ama her zaman daha zor veya kör noktalarını tecrübe etmediğin bir algoritma çıkacaktır.

Peki kodları yazmak için önerebileceğiniz program hangisidir? Visual Studio iyi mi sizce?

Bu tarz kod yazım ortamları IDE(Integrated Development Enviroment) olarak adlandırılır. Derleyici açısından bir kodun notpad de veya Visual Studio da yazılması hiçbir fark ifade etmez. Bu uygulamalar sadece kod yazdığın ortamlardan ibarettir. Hangi IDE'yi seçmeliyim sorusunun cevabı hangi IDE de rahat ediyorum cevabı ile bulunur.
 
Son düzenleme:
Selam, Türkiye de bu mesleği yapmak istiyorsan Unity(C sharp)seçmen gerekir Unity ile çalışmayan sayılı firma var ayrıca birçok dil ile oyun yazabilirsin(teknik olarak her dilde her şey yazılır). Kodlamaya yeni başlıyorsan küçük bir tüyor vereyim X dilini öğrendiğin zaman X dilini yazamazsın. Çünkü bir dili öğrenmek o dilin yazım kurallarını öğrenmek demektir. Daha açıklayıcı anlatmak için bir örnek vereyim ortaokulda Türkçe dersinde komposizyon yazdığını düşün bir konu verilir ve bu konu hakkındaki düşüncelerini yazman istenir. Eğer yazacak bir düşünceye sahip değilsen, söyleyecek bir cümlen yoksa yazım kurallarını ne kadar bildiğin veya cümleye ne kadar büyük başlayıp ne kadar noktalama işareti koyduğunun hiçbir önemi yok. Bunu özellikle açıklamak istiyorum çünkü yeni başlayan arkadaşlar programcılıkta X dilini bilmenin önemli olduğunu zannediyorlar. Peki ne yapmalı? Öncelikle temel programlama dersi alman gerekiyor. Bu eğitimde algoritma oluşturma yeteneği kazanacaksın ve eğitimini iyi bir yerden alırsan seni çok ilerlere götürecektir. Sonrasında daha ileri seviye algoritmaları kendin araştırıp çözmeye bak ayrıca mesleğine yönelik(oyun yapım aşamasındaki algoritmalarla da vakit geçirmen yararına olacaktır.). Uzun lafın kısası temel odağın hiçbir zaman programlama dilini öğrenmek veya oyun motoru öğrenmek olmamalı algoritma çözebilme yeteneği kazanmak olmalıdır. Programlama dünyasından da çok basit bir örnek vereyim sana Python dilinin math sınıfındamin diye bir method var bir dizideki minimum değeri elde etmene yarıyor. Ama X dilinde bu method olmayabilir. Senin X dilinde bu methodu sıfırdan yazabiliyor olman gerekir. Bu anlattığım eğitimden sonra dil seçerken ben ne üretmek istiyorum sorusunu sorman gerekir. Senin seneryonda anladığım kadarıyla csharp oluyor. Bir sonraki aşamada da şunu diyeceksin tamam benim dilim csharp buna uygun olan oyun motorunu seçiyorum(Unity). Son olarak eklemek isterim bu cümle hep aklında olsun programcılıkta her şey algoritma çözme yeteneği demektir. Zaten 5 sene sonra tüm teorik bilgileri öğrenmiş olacaksın ve o açıdan asla arkana bakmayacaksın ama her zaman daha zor veya kör noktalarını tecrübe etmediğin bir algoritma çıkacaktır.

Bu tarz kod yazım ortamları IDE(Integrated Development Enviroment) olarak adlandırılır. Derleyici açısından bir kodun notpad de veya Visual Studio da yazılması hiçbir fark ifade etmez. Bu uygulamalar sadece kod yazdığın ortamlardan ibarettir. Hangi IDE'yi seçmeliyim sorusunun cevabı hangi IDE de rahat ediyorum cevabı ile bulunur.

Harika yazmışsınız.
 

Geri
Yukarı