Oyuncu laptopları sürekli şarjda tutulursa zarar gelir mi?

Gelmez. Zaten bataryayı içerisinden çıkarmak mümkün değil çünkü batarya bilgisayara gömülü oluyor, ister istemez şarjda oluyor hep batarya. Yeni nesil laptoplarda böyle. Dell 7577 kullanıyorum içine gömülü batarya, çıkaramıyorum istesem de.
 
Laptop zarar görmez. Fakat uzun vadede batarya ölür. Öncelikle bataryanın ömrü yavaş yavaş azalmaya başlar. Örneğin %100 şarjda iken çıkardıktan 20 dakika sonra bitmesi gibi. Bunu daha da ilerisinde batarya hiç dolmaz. "%0 prize takılı, dolmuyor" şeklinde gözükür.
Eğer ki zararı yoksa bataryayı çıkarabilirsiniz sürekli şarjda kalacaksa. Tabii kolay çıkmaya da biliyor bazı laptoplarda.
Bildiğim kadarı ile yeni bilgisayarlarda öyle bir durum söz konusu değil.
 
Oyuncu laptoplarının veya herhangi bir laptopun pili hep şarjda kalsa bile zarar görmeyecek şekilde oluyor.
Şöyle diye biliyorum, yanlış da olabilir tabi: Laptopların pili tamamen şarj olduktan sonra içinde elektrik akımını toplamak yerine, sadece sisteme elektrik akımı yolluyor. Yani laptop tamamen şarj olduktan sonra, şarj olurkenki gibi pilin içinde elektrik akımı habire dolaşmıyor, belli uzun aralıklarda pilin içinde elektrik akımı dolaşıyor ve bu da pilin çok fazla süre şarjda kaldığında ölmemesini veya şişmemesini v.s. sağlıyor. Laptopun açıkken veya kapalıyken şarjda kalması arasında da pek sorun olmuyor ama kapalıyken şarjdan çıkarmak veya duylu prizlerde duyu kapatmak daha iyi çünkü laptop şarjda kaldığı sürece elektrik yiyor.
Bir yerden duymuştum, araştırmadım.
Zaten oyuncu laptopu denildiğinde içinde bulunan ek GPU nedeniyle laptopun şarjı, şarja bağlamadan, diğer laptoplar kadar fazla gitmiyor. O nedenle kullanırken çoğunlukla şarja bağlamak gerekiyor.
 

Geri
Yukarı