Birçok arkadaşımız artık ezberlere yönelmiş durumdadır.
Bir işletim sistemi, kurulduğu anda asla hazır ve istenildiği şekilde olmaz. Windows tabanında bile kurulumdan sonra birçok sürücü ve eklentilerin kurulması gerekmektedir.
Linux işletim sistemleri YÜKSEK ORANDA ÖZELLEŞTİRİLEBİLİR olması özelliğinden dolayı, çoğunlukla basit temalar ile kullanıcılara sunulmaktadır. Kullanıcılar isterlerse en uygun temeyı kurabilir, veya yeterince bilgisi var ise kendileri bir tema oluşturabilir, ve hatta isterlerse bu temayı paylaşıma bile açabilirler.
Gerek windows işletim sistemlerinde gerekse linux sistemlerde önemli olan tek unsur bulunmaktadır.
ÇEKİRDEK YAPISI. (KERNEL)
Windows tabanındaki çekirdek yapıları tamamen kapalı olduğu için konumuz dışındadır. Linux tabanında ise hangi çekirdeğin seçileceği veya UPGRADE edilebileceği kullanıcı inisiyatifindedir.
Bununla birlikte donanım uyumu, çekirdek yapısı için son derece önemlidir. Eğer donanım eski ise yeni çekirdek yapılarının yüklenilmesi kararsızlıklar oluşturabilmektedir.
Bu önbilgilerin ışığında hareket etmemiz gerekirse, tavsiyelerimiz şu doğrultuda olmalıdır.
Amacımız linux işletim sistemi kurmak olduğuna göre önce çekirdek yapılarını incelemeliyiz. Hangisi donanımıza daha uyumludur?
(Bu mevzu yüksek seviye donanım bilgisi gerektirmektedir)
Yıllardır süregelen araştırmalarımda LOW LATENCY 3:XX:XXX versiyonları son derece karalı ve stabil çalışmaktadır. Geriye yönelik uyumu ise son derece tatminkardır. (Hala CORE2 DUO sistemimde kullanmaktayım)
Eki Görüntüle 267283
Temel görsellik için ekran alıntısı.
Eki Görüntüle 267284
Bu bilgiler ışığında önerim UBUNTU STUDIO sürümleridir. LTS sürümleri uzun süreli desteklenmektedir.
US sürümünü ilk kurduğumuzda ekran görüntümüzün bu kadar hoş olmasını bekleyemeyiz. Ancak biraz çaba ve kısa sürede olayı kavrayıp alıştıktan sonra, kurulum sonunda sadece 15-20 dk gibi kısa sürede konfigürasyonlarımızı tamamlayabileceğiz.
ELMA (APPLE) görünümlü bu masaüstümün konfigürasyonu, kurulumdan sonra benim için 10 dk sürmektedir.
ÖZEL NOT:
Windows tabanında oyun oynamaya alışmış kişiler için linux önerilmesi son derece mantıksızdır.
Linux veri tabanında yüzlerce oyun bulunmaktadır ve çoğu da ücretsizdir. iyi bir konfigürasyonla çok kaliteli oyunların oynanılabilmesi mümkündür.
Yıllar önce bu konuda bir arkadaşımıza video çekmiştim
Videodaki amaç oyunu iyi oynadığımı göstermek değil, linux sistemlerdeki oynanabilirliği gösterebilmek içindi.
Bu sebeple ecik gırgır yapmıştım
Aynı oyunun windows versiyonunu da görebiliriz.