Oyunlar Ve Oyunlar & Tarihçe

Oyunlar Doğuyor!

Günümüzde oyunlar devasa bir endüstri halini aldı. Zira video oyunları yıllardır hayatımızın bir parçası ve bugün baktığımız zaman çok çeşitli platformları kapsadığını söyleyebiliriz. Oyunların ilk ortaya çıkışlarından ve günümüze kadar olan süreçlerini biraz tanıyalım.

İlk elektronik dijital oyun 1942 yılında Raymond Redheffer tarafından geliştirildi. Redheffer, dijital komutlar ile çalışan bir makine tasarladı ve bu makinede oynanan ilk oyun Nim oldu. Nim, oyuncuların son kibrit çöpünü çekmekten kaçındıkları bir oyundu ve bu oyunu çok sayıda insan oynadı. Ne yazık ki yapay zeka çoğu zaman galip gelen taraf oluyordu ve insanlar ileride bu durumdan rahatsızlık duyacaklardı.

1952 yılında geldiğimizde ilk video oyunu olan ve üçtaş olarak bilinen OXO piyasa çıkacaktı. OXO, A.S Douglas tarafından Cambridge Üniversitesinde doktora tezini yazdığı yıllarda geliştirildi.
1962 yılında ise ilk bilgisayar oyunu Steve Russell tarafından geliştirilecekti. Spacewar. Bu oyun, ilk bilgisayar tabanlı oyun oldu ve birden fazla bilgisayarda oynanması yönüyle bir ilke imza atmıştı. Bu gelişmelerden sonra bilgisayar ve atari oyunları sağlam bir ivme yakalayacaktı.

Tüm dünyayı etkisi altına almış Arcade makinesinin icadı ise 1971 yılında Nolan Bushnell ve Ted Dabney ikilisinden geldi. Bu ikili, dünyanın ilk bozuk para ile çalışan oyunu Computer Space'yi yaptı. Daha sonra yanlarına farklı isimler alarak ekibi büyüten bu kişiler yine Arcade makinesinde oynanan ve bir tenis oyunu olan Pong'u geliştirdi. Ancak ekip bu geliştirdikleri yeni oyunu tanıttıkları esnada makine arızalanmıştı ve çalışmamıştı. Sebebi ne miydi? Oyunları o kadar oynanmıştı ki makinenin içi bozuk para ile dolup taşmıştı. Yani bozuk paralar sıkışmıştı. Ardından ekip 1975 yılında Pong'un bir yenisini hazırladılar ve bu oyun da gayet başarıya ulaşmıştı.

Tarihi biraz daha ileriye alalım ve devam edelim. Yine o yıllarda Maze Wars isimli bir oyun geliştirilerek ilk birinci şahıs nişancı oyunu olarak ortaya çıkacaktı. Grafikler biraz vektöreldi fakat üç boyutluydu ve karakterler dönemine göre gayet iyi çizilmişti ve yansıtılmıştı. Oyuncular bu oyunda bir labirent içerisinde ilerliyorlardı. Çok geçmeden ilk rol yapma oyunu olan Dungeons & Dragons ortaya çıktı. Atari tarafında ise 1977 yılında Atari 2600 piyasaya sürüldü. Atari 2600, içinde renkli oyunlar oynanan ve joystickeri bulunan bir ev konsoloydu ve bir ilkti.

Tarihler 1979 yılını gösterdiğinde konsol ve atari yapmadan yazılım geliştiren ve hepimizin bildiği Activison kuruldu. Activision, son derece popüler bir oyun olan Pac-Man'i piyasaya çıkardı. 1981 yılında Nintendo, hepimizi Mario ile tanıştıran o oyunu yaptı. Donkey Kong. Microsoft tarafında ise 1982 yılında Flight Simulator ilk kez ortaya çıktı.

1983 Yılında Yaşanan Büyük Video Oyunları Krizi Ve Nintendo!

Oyun tarafında Amerika başta olmak üzere Batı tarafında oyun endüstrisi aşırı doygunluğa ulaşmış ve oyun konsol pazarları, bilgisayar oyunları ve bu tarzlar ile gelen rekabetler doğrultusunda aşırı derece abartılarak 1983 yılında büyük bir çöküş yaşandı. Bu krizin ardından çoğu oyun firması iflas etti ve kapandı. Bu dönemde yıldızı parlayan firma ise Nintendo olacaktı. Oyun kartuşu üreticisi olarak kurulan Japon şirketi Nintendo, önceki konsollara göre bu dönemde 8 bit grafikler, renkler, sesler ve oynanış sunuyordu. İşte, Super Mario, The Legend Of Zelda ve Metroid gibi bugün hala değerlerini koruyan video oyunları ile Nintendo firması o yıllardan günümüze kadar adından çokça söz ettirecekti. Nintendo, buna ek olarak üçüncü taraf oyunlar üzerinde çeşitli denetimleri uyguladı ve acele ile yapılan, kalitesiz işlerden kendini ayıkladı. Üçüncü taraf geliştiricilerden Capcom şirketi Mega Man'i, Konami şirketi Castlevania'yı, Square şirketi Final Fantasy'i ve Enix şirketi Dragon Quest'i geliştirerek yapımlarını günümüze kadar taşıdılar. 2003 yılında da Square ve Enix firmaları birleşerek Square Enix ismini aldılar.

Bilgisayar Oyunları Tarafında Neler Yaşanıyor?

90'lı yılların başında bilgisayar teknolojisinin gelişmesi ve grafik arabirimlerinin gelişmesi ile bilgisayar oyunlarında da bir sıçrama yaşandı. Bu dönemlerde oyunlar görsel olarak daha da gelişmeye müsait hale geldiler. 1992 yılında Wolfenstein ile oyunlara başka bir boyut kazandırılmıştır. 3D oyunların ilk başarılı örneklerinden biri olan ve ID Software tarafından geliştirilen başka bir oyun ise DOOM olmuştur.

Konsol Savaşları!

90'lı yılların ortalarından itibaren bilgisayar oyunculuğunun gelişmesi ve mevcut oyun konsollarının bilgisayar dünyasına karşı giderek güçsüzleşmesi sonucunda daha güçlü konsollara ihtiyaç duyulmuştu. 1994 yılında ise Sony, Playstation'u kurdu. Ve konsol dünyasını domine etti. Özellikle Noughty Dog firmasının geliştirdiği Crash Bandicott oyunu Sony için bir atılım olmuştu. Oyun dünyasında dahi olarak anılan Hideo Kojima ise Metal Gear Solid serisini 1998 yılında yarattı. Solid Snake isimli bir karakteri canlandırıyorduk. Sinematik oynanış, gizlilik ve hikaye odaklı bu oyun harikaydı. Vesaire vesaire derken zaman ilerliyordu. Playstation 2 çıkmıştı ve peşine Xbox çıkmıştı. 6.nesilde Metal Gear Solid 2, God Of War, Shadow Of Colossus gibi oyunlar Sony firmasının amiral gemileri oldu. Xbox tarafı hiç boş durur mu? Halo 2, Project Gotham Racing 2, Crimson Skies gibi oyunlar ile kafa tuttu. Nintendo ise çift ekrana sahip Nintendo DS el konsolu ile piyasada büyük bir başarı elde etmişti. 2005 yılında yeni nesil oyun konsollarının piyasaya sunulması ile oyunseverler için yeni bir dönem başladı. Xbox 360 ve Playstation 3 konsolları, donanım olarak bilgisayarlara fazlasıyla yaklaşmışlardı. İki konsolun gücü de aynı kabul edilebilirdi. Fakat Nintendo'nun o dönemlerde çıkardığı Wii isminde olan konsol daha mütevazı bir şemaya sahipti çünkü farklı bir oyuncu kitlesi ve kendine özgü oyunları vardı. İlerleyen dönemlerde Playstation 4 ve Xbox One piyasadaki yerini almıştı bile.

Özetle!

Oyun sektörü dur durak bilmiyordu.
 
Son düzenleme:
Bu oyun gerçekten bir başyapıt, henüz oynama fırsatı bulamadım. Umarım bulabilirim.
Ben hiç bu serinin oyunlarından birini bile oynamadım. En baştan girmeyi düşünüyorum şöyle bir. Fakat 2018 yılında çıkan oyunun yeterli olduğunu söyleyenler var hocam. Ne diyorsunuz?
 
@Mortem.dll hocam oyunun güncel fiyatı pahalı. İndirim yakalayabilirsem kesinlikle almayı düşünüyorum. Sistemsel açıdan herhangi bir sorunum yok, GeForce NOW üzerinden oynuyorum.
Harika. İnternet hızınız nedir peki hocam? Ben mesela 30 Mbps ile oynayabilir miyim oyunları?
 

Geri
Yukarı