Oyunlarda izahı olmayan fiyat artışları

Hocam Türkiye seçilmiyordu şuan öyle mi hiçbir fikrim yok.MW de.
Evet bölge olarak Türkiye yok. Fakat MW2 699 TL’den siparişe açıldı Türkiye’de. Sonrasında yabancılar Türk pazarına akın edip ucuza MW2 aldı. Activision bunu fark edip zam yaptı. Yani o eleştirdiğiniz CoD aslında bize bölgesel fiyatlandırma yapmıştı.
 
Konuyu açan arkadaş oyunların Türkçe dil ile çıkmasında tamamen haklı, karşı çıkanlar ise sadece karşı çıkmak için yazmışlar. Arkadaşlar bu şirketler gayet iyi para kazanıyorlar, bir oyun 13 dilde çıkıyorsa 14. dilin eklenmesi o firmayı batırmayacak. Gerçekten de pazar payımız azımsanmayacak derecede iyi, İtalya ve Arapça bile çıkıyorsa bir oyunun dil seçeneklerinde Türkçe'de olmalı, bir oyuna çeviri yaptırmak ise o kadar zor bir olay değil ve o kadar masraflı da değil, çok aşırı küçük maliyetler bunlar.


Zaten fiyat konusunda şu an yurtdışı ile aynı fiyata alıyorsak Türkçe dil kesinlikle gelmeli, oyunu alabilen alır alamayan alamaz arkadaşım bu firmayı ilgilendiren bir durum.
 
Evet bölge olarak Türkiye yok. Fakat MW2 699 TL'den siparişe açıldı Türkiye'de. Sonrasında yabancılar Türk pazarına akın edip ucuza MW2 aldı. Activision bunu fark edip zam yaptı. Yani o eleştirdiğiniz CoD aslında bize bölgesel fiyatlandırma yapmıştı.

Ellerinden geleni yapıyolar zaten de bu işler çocuk oyuncağı değil bu adamlar para kazanmazsa serinin devamını göremezsin maalesef.

Konuyu açan arkadaş oyunların Türkçe dil ile çıkmasında tamamen haklı, karşı çıkanlar ise sadece karşı çıkmak için yazmışlar. Arkadaşlar bu şirketler gayet iyi para kazanıyorlar, bir oyun 13 dilde çıkıyorsa 14. dilin eklenmesi o firmayı batırmayacak. Gerçekten de pazar payımız azımsanmayacak derecede iyi, İtalya ve Arapça bile çıkıyorsa bir oyunun dil seçeneklerinde Türkçede olmalı, bir oyuna çeviri yaptırmak ise o kadar zor bir olay değil ve o kadar masraflı da değil, çok aşırı küçük maliyetler bunlar.

Dostum kimse zor demiyor ama ciddi anlamda büyük korsan oyuncusu var ve firmalar farkında.
 
Yurtdışında yok mu? Oyunu korsan yayınlayanlar sadece bizdeki korsan kullanan kişilere mi hizmet ediyor? Oyunda Arapça var diyelim şu an tüm ana dilleri Arapça olanlar gidip oyunu satın mı alıyor? Arapların oyun pazarı bizden çok mu devasa da Arapça var ama Türkçe yok, evet biz Türkçe istiyoruz firmanın giderleri bizim umurumuzda değil demek yerine firma sahibi sanki sizsiniz gibi firmaları savunuyorsunuz. Şu an oyun firmasında çalışan birine desem onlar muhtemelen bu kadar savunmazlar.

CD Project yapabiliyor da koskoca Ubisoft, EA, Rockstar yapamıyor mu? CD Project farkında değil mi korsan kullanımının vesaire?
 
Konuyu açan arkadaş oyunların Türkçe dil ile çıkmasında tamamen haklı, karşı çıkanlar ise sadece karşı çıkmak için yazmışlar. Arkadaşlar bu şirketler gayet iyi para kazanıyorlar, bir oyun 13 dilde çıkıyorsa 14. dilin eklenmesi o firmayı batırmayacak. Gerçekten de pazar payımız azımsanmayacak derecede iyi, İtalya ve Arapça bile çıkıyorsa bir oyunun dil seçeneklerinde Türkçe'de olmalı, bir oyuna çeviri yaptırmak ise o kadar zor bir olay değil ve o kadar masraflı da değil, çok aşırı küçük maliyetler bunlar.


Zaten fiyat konusunda şu an yurtdışı ile aynı fiyata alıyorsak Türkçe dil kesinlikle gelmeli, oyunu alabilen alır alamayan alamaz arkadaşım bu firmayı ilgilendiren bir durum.
Burada insanlar zaten dil konusunda bir şey demiyor, fiyatlar konusunda konuşuyorlar.
 
Burada insanlar zaten dil konusunda bir şey demiyor, fiyatlar konusunda konuşuyorlar.
Hocam okuduğumu anlayabiliyorum, insanların dedikleri şeyler neden Türkçe çeviri yapsınlar ki korsan kullanımı vesaire vesaire bir sürü bahane üretiyorlar. Konu sahibi zaten diyor ki oyunu bize tam fiyattan satıyorsanız diğer tüm tam fiyata sattığınız ülkelerin dillerinin çevirisini yapıyorsanız bize de çeviri yapın, ya da bize çeviri yapmıyorsanız bu eksik bir oyun oluyor o zaman eksik bir şeyi tam fiyattan vermeyin. Bunu anlamak nasıl bu kadar zor olabilir gerçekten bilmiyorum.

Konu sahibi zaten bu konuyu oyunlar bize ucuza satılırken açmadı, oyunlar tam fiyata satılmaya başladıktan sonra açtı. Ayrıca arkadaşın bazı örnekleri gerçekten mantıklı, şu an Netflix'i pahalı görüp kullanmayan ve içerikleri korsan yerlerden izleyen insanlar da var, o zaman çekilsin Netflix Türkçe çeviri yapmasın, neden çevirmene para veriyorlar ki? Eğer bu örneğin altına ama oyun ile dizi film aynı şey değil ki oyun için daha fazla kişi lazım diyenleri kesinlikle ciddiye almayacağım.
 
Son düzenleme:
Oyun fiyatları şuan normal ve olması gerektiği gibi. Fiyatların yükselmesini savunmuyorum ama doğruya doğru demek lazım. Şirketler bizim babamızın değil bize uygundan oyun verip zarar etmek zorunda değiller. Bunun yanında diğer ülkelerden bölge değiştirip oyun alanlar ile birlikte daha da çok zarar girmek zorunda hiç değiller. Dışarıya çıkıp normal bir yemek yeseniz 100-150 lira cebinizden çıkarmanız lazım. Indie oyunlara 200-300 AAA oyunlara da 700-1000 arası fiyatlar maalesef normal kalıyor. Artı olarak yurtdışında da 60-70 dolar az para değil ordaki insanlar da her ay 10 tane oyun almıyor. Aylık 1-2 oyundan fazlası büyük masrafa giriyor. Biz alıştık ucuzdan aynı anda fazla oyun almaya ancak artık bizim de aynı şekilde yavaş yavaş almamız gerekiyor.
Arkadaşım şöyle bir örnek vereceğim sana,
Bir pastaneye gittin ve kahve içmek istedin, seninle birlikte aynı anda pastaneye gelen 2. bir müşteri de aynı siparişi verdi ikiniz de aynı fiyatı ödediniz sana küçük bardakta gelirken diğer müşteriye daha büyük bardakta gitti.
Buna tepki göstermez miydin ?
İkimizin de aldığı şey kahve sonuçta deyip geçer miydin ?


Bunu söylemekten korktuğum için bunları beyan ediyorum, tepki göstermemiz gerekiyor. Tepki göstermezsek iyi günlerimiz diye diye 3.000 TL'den almaya başlarız herhalde birkaç seneye oyunları
Bu dediğiniz de oldukça saçma bir karşılaştırma. Doğru karşılaştırma ikinizin de önüne aynı boyutta 2 kase çorbanın gelmesi ancak sizin kaşığınız olmaması. Oyunlarda dil fark etmeksizin içerikler tamamen aynıdır yani ürün aynı olmuş oluyor. Dil ise oyunu anlamanıza, oynamanızı kolaylaştırmaya yarar. Yoksa isterseniz kaseyi direkt kafanıza direkt dikebilirsiniz. Bu arada yerelleştirme olsun olmasın demiyorum ancak olmadığı için de kimseyi "eksik hizmet" satmakla suçlayamayız.

Kısaca indie oyunlar hala alınabilir durumda. 2 öğün yemek parasını oyuna veremiyorsak oyundan büyük dertlerimiz var demektir. Gelecekte ülkemizin durumu iyiye gider, adalet ve eğitim gibi konularda gelişim gösterirsek, alım gücümüzün arttığı günleri görebiliriz.
 
Adamlar zaten Avrupa'da 480 TL olan oyunu Türkiye'de 200'e satıyorlar bende olsam bende zam yaparım yarı fiyatının altından oyun satıyorlar.
Ama zam derken mesela 98 TL'lik RDR2'yi 1150 TL yapmaları da aşırı abartı.
 
Çok güzel bir izahı var, AKP.

Senin paran değersizse adam niye zarar etsin? Ülken dünyaca sevilmiyorsa neden yerelleştirme zahmetinde bulunsun? Kaç ülkeyle dostane ilişkilerimiz var allahınızı severseniz bir söyleyin.

Ülkede ne para var, ne oyun satın alma anlayışı var, ne korsanı önlemeye yönelik bir çalışma var. Elin avrupalısından 60 euroluk oyunu 5 dolara satmasını nasıl bekleyelim?
2023 yılında hala daha şirketlerin ne amaçlı kurulduğunu bilmiyorsunuz ya komik.
 
İzahı olmayan değil anlamamakta ısrar edilen fiyat artışları var. Steam yıllarca 1.8 lira/dolar'dan oyun sattı, şimdi ise 8~ lira/dolar'dan satıyor. Hala çok ucuz.

Firmalar kendi mağazalarında "60 x dolar" yapıyorlar, ister al ister alma. Firma ülkende değil ki zaten. Oyunu Steam'a koyarken veya kendine koyarken Türkiye'yi de tikliyor arayüzden ve çıkıyor. Ülkeden çıksa dediğiniz tiki kaldırsa bu sefer almak isteyen oyuncular key vs. ile uğraşacak.

Ubisoft vs. Türkler oynamayacaklarını bildikleri/hesaplayabildikleri için Türkçe getirmiyorlar, taş altına el koymuyorlar. Ancak bu firmaların mobil ücretsiz oyunlarında görüyoruz ki o da IAP'dan yani kostüm vs. satarak kazanıyor. Türkiye oyun pazarının çoğuna mobil oyunlar hükmediyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı