Oyunlarda izahı olmayan fiyat artışları

Merhaba sevgili arkadaşlar, bugün siz değerli sosyal arkadaşlarım ile bir konu hakkında konuşmak ve tartışmak istiyorum.
Hepimiz son birkaç ayda oyun fiyatları kelimenin tam anlamıyla ayyuka çıkmış durumda. Bu durumun geleceğinin hepimiz farkındaydık ancak Türk oyuncu topluluğu olarak durum bu kadar kontrolümüz dışında gerçekleşmemeli. Neye maruz kaldığımızın farkında olmalıyız, tarafları tanımalı ve durumu anlamalıyız.

Türk oyuncu topluluğu neredeyse internetin varlığından beridir hepimizin mahallesinde gerek internet kafelerle ve hemen ardından gerek konsol kafelerle hepimizin gençliğinde veya çocukluğunda evimizde bir bilgisayar veya konsol olmasa dahi hepimizin tanış olduğu vakit geçirmekten zevk aldığı bir sanal eğlence içeriği.

Sanal eğlence içeriğinin birazcık kelime anlamını anlamakta fayda var, sanal eğlence içeriği;
"Yapımcının tüketiciye eğlenceli vakit geçirmesi adına ortaya çıkarmış olduğu içerik türüdür." detaylandırmak gerekirse, yapımcı ortaya bir ürün çıkarır, bu ürünü tüketicisine pazarlamak, tüketicisini kendi ortaya çıkarmış olduğu ürünü beğenmeye ve tüketmeye teşvik etmeye çalışır. Buna başlıca örnekler oyunlar ve filmlerdir, sinema bilet fiyatları yurt dışında her ülkede alım gücüne ve pazar talebine göre fiyatlar çok fazlasıyla değişmektedir çok basit bir araştırmayla konu hakkında gerekli istatistikleri bulabilirsiniz. Örnek

Ülkelerin katlarca fazla fiyat ödeyip izlemiş oldukları film farklı mıdır ?
Hayır. Çok nadiren ülke eğlence ürünlerini denetleyen, bizde olan RTÜK tarzındaki üst denetimlerden filme herhangi bir sansür uygulanmıyorsa her ülkenin izlediği film tıpkısının aynısıdır. Sadece bazı ülkelerde gösterime giren filmlerde dublaj sağlanamamış olma durumu olabilir.

Farklı ülkelerde aynı sinema içeriğinin farklı fiyatlarda olması film yapımcılarını rahatsız etmekte midir ?
Hayır. Elbette ki stüdyo için mühim olan başlıca şey hasılattır, fakat bunun yanında film gişe sayısı, IMDb değerlendirme miktarları, Netflix tarzındaki online eğlence platformlarında (oyun alternatifinde GamePass sistemi) filmin kiralanma bedelini etkilemektedir, bu yüzden yapımcılar düşük fiyata farklı ülkelerde bilet satarken fiyatından kazanmasa dahi gişe sayısından yine kazanmaktadır.

Kısacası bu durumdan hem tüketici, hem yapımcı kazan kazan ilişkisi içerisindedir.

Şimdi yine aynı kategoride olan ve hasılatta film kategorisinden 2 kattan fazla hasılat elde eden oyun sektörüne bakalım;
Bildiğiniz üzere geçtiğimiz aylarda Steam tavsiye edilen dolar kuru oranını 1.8'den 10'a çıkarmıştı mevcut ekonomimizde döviz kurunun karşılığının 18~ bandında olduğu bugünlerde iyimser bir kur olarak yorumlanmıştı. Çoğu büyük ve bağımsız stüdyo bu %500'ün üstündeki tavsiye edilen kur artışı karşısında sessiz kalmayarak oyunlarını %300-900 bandında fiyat artışında bulundu, ve ülkemizdeki gerek sosyal medya influencerları ve Türk oyuncu kitlesi, "gelen zam ile birlikte 40 dolarlık oyun 19 dolara çıktı", "bunlar daha iyi günlerimiz", "60 dolarlık oyun için 1100 lira yine iyi fiyat" diyerek tepki göstermek bir yana resmen durumu dünden kabullendi.
Sevgili arkadaşlar dünyada alım gücü diye bir şey vardır. Bu cümlenin sesinin bu konu hakkında gündeme gelmesini istiyorum, bahsettiğimiz ürün sosyal eğlence içeriği, yani ürün Mehmet'e veya Steve'e servis edilirken bir harcamada, bir giderde, bir hizmette bulunmuyor stüdyo.
Ürünü bir şekilde ortaya çıkarmış olan yapımcı stüdyo bu oyunu satmasının başlıca 2 sebebi;
- Oyun stüdyosu tarafından geliştirilmiş olan oyunun oyun pazarında bilinen, sevilen değerli bir oyun olması,
- Oyun stüdyosunun oyun satışlarından elde etmiş olduğu gelirle, oyunu ortaya çıkarırken yapmış olduğu maliyetten fazlasını kazanarak, zarar etmeden stüdyoyu ayakta tutmak ve büyütmektir.

Global Oyuncu Pazarı ile Türkiye Oyuncu Pazarını başlıca maddelerle kıyaslayalım;

Alım Gücü: Ülkemiz insanının alım gücünün, Avrupa ülkelerine ve Amerika'ya kıyasla fazlasıyla düşük olduğunu rahatlıkla görebiliriz.

Pazar Büyüklüğü: Ülkemizde genç nüfusun Avrupa ülkeleriyle kıyasladığımızda nüfusa oranla genç nüfusun bariz bir şekilde yüksek olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Kaynak Genel kabul olarak genç nüfusun yaşlı nüfusa oranla çok daha yüksek oyun tüketim oranı olduğu göz önüne alındığında ne kadar önemli olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Eki Görüntüle 1656122

Oyun Yerelleştirme Çalışmaları: Genç nüfus oranının yanı sıra ülkemizdeki aktivite, hobi ve etkinliklerin ulaşılabilirliklerinin Avrupa ülkelerine kıyasla bir hayli zor olduğu göz önünde bulundurulduğunda (örn. dışarıda arkadaşlarla birlikte vakit geçirmenin günlük maliyeti, dışarıda yiyecek ve içecek fiyatları, taşıt ve akaryakıt tarzında şeylerin bedeli) oyun pazarı için Türkiye gerçekten çok önemli bir pazar, buna karşın 5-10 yıldır PlayStation ve 5-6 yıldır Xbox stüdyoları dışında dilimize yeterince oyun geliştirilmemesine rağmen Avrupa ülkelerinde genç nüfus oranını hiçe sayarak toplam ülke nüfusu dahi bizden daha az, İtalya (60 milyon), Polonya (38 milyon) tarzı ülkelerde çoğu oyunda dil ve seslendirme desteği görüyoruz, buna ülkemiz oyuncuları ve içerik üreticileri olarak yeterince tepki verdiğimizi düşünmüyorum, dünyanın boykot ettiği Rusya'ya dahi hâlâ yeni çıkan oyunlar dil desteği ile birlikte gelirken büyük birkaç stüdyo dışında çoğu stüdyonun oyunlarını çekemediği Rusya oyun pazarından aşağı kalır bir yanı yok Türkiye Oyun Pazarının.

Konuya bu başlıklardan hatta fazlasından bakmak gerek olduğunu düşünüyorum.

Alım gücünden, Türk oyuncularının pazar payından ve oyun fiyatlarının makul seviyelerini korudukları sürece yoğun şekilde oyun tüketen ülkemiz pazarından bahsettiğimize göre, oyunları aslında Türkiye oyuncu pazarına neden daha uyguna mal ettiklerine ve neden daha ucuza satmaları gerektiğine de değinmeliyiz;

Oyunları Dünya Çapında Fiyatlandırmadaki Adaletsizlik:

- Bildiğiniz üzere Triple A oyunların büyük çoğunluğu Türkçe yerelleştirme ile gelmediği gibi, İngilizcenin yanında farklı dillere özel çalışan destek kanalları bulundururken dilimize özel herhangi bir destek kanalı bulundurmuyor biz oyuncular problemlerimizi Technopat Sosyal gibi platformlarda birbirimize yardımcı olarak çözümlüyoruz, bize hizmet satan stüdyonun bizim oyunu açamıyor oluşumuz, oyuna giremiyor oluşumuz veya oyunda herhangi bir problem yaşadığımızda ne şekilde aşacağımızı bize Türkçe ifade edecek çalışanları bulunmuyor. Rockstar'dan örnek vermek gerekirse Türkçe dışında 13 dilde destek talebi açabiliyor, problem çözümü talep edebiliyorsunuz.
- Multiplayer çoğu oyunda Türkiye sunucu desteği yok, neredeyse her Multiplayer oyun stüdyosu oyunları için Rusya'ya birden fazla, Avrupa'ya sayısız sunucu sağlayıp, oyuncularına düşük ping ve hızlı bağlantı ile oyun deneyimi yaşatırken, biz Türk oyuncular malum İSS'lerimizin bize sunduğu kısıtlı yurtdışı portları üzerinden Avrupa'ya veya Rusya'ya bağlanıp 100 civarı pinglerde oyun oynatılıyoruz.

Global fiyat takip siteleri ve VPN servisleri varken ne yapacak bu online mağazalar ? (örn. Steam, Ubisoft, Epic Games)
Öncelikle bu mağazalar biz Türkiye oyuncu pazarını kaybetmemek, biz tüketicilere almak istediğimiz oyunları satmak istiyorsa bize 1000-2000 ₺ gibi izahı olmayan saçma sapan fiyatlardan oyun satmaya çalışmamalı. Son tüketici ürünü olan, tüketilebilir, son tüketiciye ulaşmadan önce son tüketici için işlenerek hazırlanan Akaryakıt komşu 2 ülke arasında 20 kattan fazla farkla satılıyor ve pazar korunuyorsa(kaynak), son tüketici için imal edilmemiş klonlanarak satılan oyunların biz oyunculara bu şekilde fiyatlarda satılması kabul edilmemesi gereken bir durum.
VPN ile alımların önüne geçmek sandığınızdan daha kolay, eğer kullanıcı Türkiye IP'sinden bağlanıp Türkiye'de BTK tarafından tanınmış bir banka kartı dışında bir kartla işlem yapıyorsa işlemi reddedecek. Papara, İninal, Paycell tarzındaki prepaid servislerde online işlem yapmak için banka aracılığıyla BTK tarafından onaydan geçmek zorunlu hale getirildiği taktirde Türk vatandaşı olmayan hiç kimse BTK tarafından kabul edilmiş bankalardan hiçbiriyle online alışveriş yapamaz hale getirilir.
Steam'de yer alan Community Market'i de çözümleyecek olursak, kullanıcı Community Market'te satmış olduğu bütün eşyaları, hesabının ait olduğu bölgede yapmış olduğu harcama miktarının x katı kadar harcamada bulunması kotası koyularak, hem oyun eşyası alıp pazarda satarak, Steam'in kazanması gereken parayı 3. parti harici sitelerin kazanmasının önüne geçmek adına da faydalı bir adım olur.

Sevgili arkadaşlar bu saçma fiyatları kabul etmeyin, ettirmeyin, sosyalde gezerken Witcher 3'ün 250 TL olması hakkında "inanılmaz fiyat artışı 40 dolarlık oyun 19 dolara çıktı" şeklinde konuyu derinden incelemeden tiye alan arkadaşlar var. Konu bu şekilde devam ederse yıl sonunda hiçbir oyun alamaz hale geleceğiz, başta içerik üreticilerinin ve biz tüketicilerin konu hakkında bilgi sahibi ve farkında olması gerekiyor konuyu buraya kadar okuyup vakit ayırdığınız için teşekkür ederim, yorumlarınızı bekliyorum, fikirlerinizi tartışmak isterim.
Bu konu hakkında seninde dediğin gibi basta içerik üreticileri olmak üzere karşı çıkmalıyız ki Türkiye'den bu kadar kullanıcı olmasına rağmen dil desteği bile getirmiyorlar seninde dediğin gibi nüfusu azıcık olan oyunlara hatta boykot uyguladıkları Rusya'ya bile getirirken bize getirilmiyor bunca oyuncu kitlesine rağmen ki bu fiyatlarla alinmiyacak hale gelicekte biz buna sessiz kalırsak aynı şekilde kötüleşerek devam edicek içerik üreticileri değinirse böyle şeylere onları izleyen kitlede sessiz kalmaz eline sağlık
 
Bu konu hakkında seninde dediğin gibi basta içerik üreticileri olmak üzere karşı çıkmalıyız ki Türkiye'den bu kadar kullanıcı olmasına rağmen dil desteği bile getirmiyorlar seninde dediğin gibi nüfusu azıcık olan oyunlara hatta boykot uyguladıkları Rusya'ya bile getirirken bize getirilmiyor bunca oyuncu kitlesine rağmen ki bu fiyatlarla alinmiyacak hale gelicekte biz buna sessiz kalırsak aynı şekilde kötüleşerek devam edicek içerik üreticileri değinirse böyle şeylere onları izleyen kitlede sessiz kalmaz eline sağlık
Sessiz kalamayacağın tek yer sandık güzel kardeşim. Sizin bu yapmaya çalıştığınız şey Volkswagen neden türkiyede daha pahalı? Neden fiyat yerelleştirmesi yapmıyorlar demek gibi bir şey. İşin içinde vergiler var. Dolar=TL kuru var. Ülkede oyuna harcanan kişi başı para var,oyunda geçirilen süre var, oyun pazar büyüklüğü var. Var oğlu varken hala sesimizi çıkaralım gibi elle tutulmayacak şeylere organize olmaya çalışıyorsunuz. Ev alışverişini sizin yapmadığınız o kadar belli ki. Rahatsız olduğunuz şey oyun fiyatlarındaki artış!? Tamam çok güzel ses çıkaralım ama paramız neden pul oldu da elin çocuğu 60 birimle aldığı oyun biz 1200 birimle alıyoruz? Bunları sorgulamanız gerekirken yok şirket çok kar etmiş de yok türkçe neden sunmuyormuş da. Zaten şirket dediğin kavram para için ruhunu satan bir yapı. İşin ucunda para olsa kıbrıs türkçesi bile yapar oyunları.

abi oyun fiyatları hiç normal değil yanlış anlamayın ama rdr2nin 1150 TL olması çok absürt bir olay oğlum oyunun yurt dışı fiyatı olan 60 dolar bile 1150 tl değil yahu ve hadi onu geçtim yurt dışında 60 dolar önemsiz bir parayken 1150tl bizim asgari ücretimizin 8de 1ine denk geliyor cidden insanlar artık hobilerine bile bütçe ayıramaz oldu
Umarım gerçekten de böyle düşünüyorsundur da 18 yaşındasındır. Oy kullanacaksan seçim günü bütün bu olanları aklına getir olur mu.
 
Ulkede ne ucuz ki oyunlarda ucuz olsun Steam hala dusuk tutuyor fiyatlari dolari 10 yerine 20'ye sabitlese hepten yanariz.
 
Merhaba sevgili arkadaşlar, bugün siz değerli sosyal arkadaşlarım ile bir konu hakkında konuşmak ve tartışmak istiyorum.
Hepimiz son birkaç ayda oyun fiyatları kelimenin tam anlamıyla ayyuka çıkmış durumda. Bu durumun geleceğinin hepimiz farkındaydık ancak Türk oyuncu topluluğu olarak durum bu kadar kontrolümüz dışında gerçekleşmemeli. Neye maruz kaldığımızın farkında olmalıyız, tarafları tanımalı ve durumu anlamalıyız.

Türk oyuncu topluluğu neredeyse internetin varlığından beridir hepimizin mahallesinde gerek internet kafelerle ve hemen ardından gerek konsol kafelerle hepimizin gençliğinde veya çocukluğunda evimizde bir bilgisayar veya konsol olmasa dahi hepimizin tanış olduğu vakit geçirmekten zevk aldığı bir sanal eğlence içeriği.

Sanal eğlence içeriğinin birazcık kelime anlamını anlamakta fayda var, sanal eğlence içeriği;
"Yapımcının tüketiciye eğlenceli vakit geçirmesi adına ortaya çıkarmış olduğu içerik türüdür." detaylandırmak gerekirse, yapımcı ortaya bir ürün çıkarır, bu ürünü tüketicisine pazarlamak, tüketicisini kendi ortaya çıkarmış olduğu ürünü beğenmeye ve tüketmeye teşvik etmeye çalışır. Buna başlıca örnekler oyunlar ve filmlerdir, sinema bilet fiyatları yurt dışında her ülkede alım gücüne ve pazar talebine göre fiyatlar çok fazlasıyla değişmektedir çok basit bir araştırmayla konu hakkında gerekli istatistikleri bulabilirsiniz. Örnek

Ülkelerin katlarca fazla fiyat ödeyip izlemiş oldukları film farklı mıdır ?
Hayır. Çok nadiren ülke eğlence ürünlerini denetleyen, bizde olan RTÜK tarzındaki üst denetimlerden filme herhangi bir sansür uygulanmıyorsa her ülkenin izlediği film tıpkısının aynısıdır. Sadece bazı ülkelerde gösterime giren filmlerde dublaj sağlanamamış olma durumu olabilir.

Farklı ülkelerde aynı sinema içeriğinin farklı fiyatlarda olması film yapımcılarını rahatsız etmekte midir ?
Hayır. Elbette ki stüdyo için mühim olan başlıca şey hasılattır, fakat bunun yanında film gişe sayısı, IMDb değerlendirme miktarları, Netflix tarzındaki online eğlence platformlarında (oyun alternatifinde GamePass sistemi) filmin kiralanma bedelini etkilemektedir, bu yüzden yapımcılar düşük fiyata farklı ülkelerde bilet satarken fiyatından kazanmasa dahi gişe sayısından yine kazanmaktadır.

Kısacası bu durumdan hem tüketici, hem yapımcı kazan kazan ilişkisi içerisindedir.

Şimdi yine aynı kategoride olan ve hasılatta film kategorisinden 2 kattan fazla hasılat elde eden oyun sektörüne bakalım;
Bildiğiniz üzere geçtiğimiz aylarda Steam tavsiye edilen dolar kuru oranını 1.8'den 10'a çıkarmıştı mevcut ekonomimizde döviz kurunun karşılığının 18~ bandında olduğu bugünlerde iyimser bir kur olarak yorumlanmıştı. Çoğu büyük ve bağımsız stüdyo bu %500'ün üstündeki tavsiye edilen kur artışı karşısında sessiz kalmayarak oyunlarını %300-900 bandında fiyat artışında bulundu, ve ülkemizdeki gerek sosyal medya influencerları ve Türk oyuncu kitlesi, "gelen zam ile birlikte 40 dolarlık oyun 19 dolara çıktı", "bunlar daha iyi günlerimiz", "60 dolarlık oyun için 1100 lira yine iyi fiyat" diyerek tepki göstermek bir yana resmen durumu dünden kabullendi.
Sevgili arkadaşlar dünyada alım gücü diye bir şey vardır. Bu cümlenin sesinin bu konu hakkında gündeme gelmesini istiyorum, bahsettiğimiz ürün sosyal eğlence içeriği, yani ürün Mehmet'e veya Steve'e servis edilirken bir harcamada, bir giderde, bir hizmette bulunmuyor stüdyo.
Ürünü bir şekilde ortaya çıkarmış olan yapımcı stüdyo bu oyunu satmasının başlıca 2 sebebi;
- Oyun stüdyosu tarafından geliştirilmiş olan oyunun oyun pazarında bilinen, sevilen değerli bir oyun olması,
- Oyun stüdyosunun oyun satışlarından elde etmiş olduğu gelirle, oyunu ortaya çıkarırken yapmış olduğu maliyetten fazlasını kazanarak, zarar etmeden stüdyoyu ayakta tutmak ve büyütmektir.

Global Oyuncu Pazarı ile Türkiye Oyuncu Pazarını başlıca maddelerle kıyaslayalım;

Alım Gücü: Ülkemiz insanının alım gücünün, Avrupa ülkelerine ve Amerika'ya kıyasla fazlasıyla düşük olduğunu rahatlıkla görebiliriz.

Pazar Büyüklüğü: Ülkemizde genç nüfusun Avrupa ülkeleriyle kıyasladığımızda nüfusa oranla genç nüfusun bariz bir şekilde yüksek olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Kaynak Genel kabul olarak genç nüfusun yaşlı nüfusa oranla çok daha yüksek oyun tüketim oranı olduğu göz önüne alındığında ne kadar önemli olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Eki Görüntüle 1656122

Oyun Yerelleştirme Çalışmaları: Genç nüfus oranının yanı sıra ülkemizdeki aktivite, hobi ve etkinliklerin ulaşılabilirliklerinin Avrupa ülkelerine kıyasla bir hayli zor olduğu göz önünde bulundurulduğunda (örn. dışarıda arkadaşlarla birlikte vakit geçirmenin günlük maliyeti, dışarıda yiyecek ve içecek fiyatları, taşıt ve akaryakıt tarzında şeylerin bedeli) oyun pazarı için Türkiye gerçekten çok önemli bir pazar, buna karşın 5-10 yıldır PlayStation ve 5-6 yıldır Xbox stüdyoları dışında dilimize yeterince oyun geliştirilmemesine rağmen Avrupa ülkelerinde genç nüfus oranını hiçe sayarak toplam ülke nüfusu dahi bizden daha az, İtalya (60 milyon), Polonya (38 milyon) tarzı ülkelerde çoğu oyunda dil ve seslendirme desteği görüyoruz, buna ülkemiz oyuncuları ve içerik üreticileri olarak yeterince tepki verdiğimizi düşünmüyorum, dünyanın boykot ettiği Rusya'ya dahi hâlâ yeni çıkan oyunlar dil desteği ile birlikte gelirken büyük birkaç stüdyo dışında çoğu stüdyonun oyunlarını çekemediği Rusya oyun pazarından aşağı kalır bir yanı yok Türkiye Oyun Pazarının.

Konuya bu başlıklardan hatta fazlasından bakmak gerek olduğunu düşünüyorum.

Alım gücünden, Türk oyuncularının pazar payından ve oyun fiyatlarının makul seviyelerini korudukları sürece yoğun şekilde oyun tüketen ülkemiz pazarından bahsettiğimize göre, oyunları aslında Türkiye oyuncu pazarına neden daha uyguna mal ettiklerine ve neden daha ucuza satmaları gerektiğine de değinmeliyiz;

Oyunları Dünya Çapında Fiyatlandırmadaki Adaletsizlik:

- Bildiğiniz üzere Triple A oyunların büyük çoğunluğu Türkçe yerelleştirme ile gelmediği gibi, İngilizcenin yanında farklı dillere özel çalışan destek kanalları bulundururken dilimize özel herhangi bir destek kanalı bulundurmuyor biz oyuncular problemlerimizi Technopat Sosyal gibi platformlarda birbirimize yardımcı olarak çözümlüyoruz, bize hizmet satan stüdyonun bizim oyunu açamıyor oluşumuz, oyuna giremiyor oluşumuz veya oyunda herhangi bir problem yaşadığımızda ne şekilde aşacağımızı bize Türkçe ifade edecek çalışanları bulunmuyor. Rockstar'dan örnek vermek gerekirse Türkçe dışında 13 dilde destek talebi açabiliyor, problem çözümü talep edebiliyorsunuz.
- Multiplayer çoğu oyunda Türkiye sunucu desteği yok, neredeyse her Multiplayer oyun stüdyosu oyunları için Rusya'ya birden fazla, Avrupa'ya sayısız sunucu sağlayıp, oyuncularına düşük ping ve hızlı bağlantı ile oyun deneyimi yaşatırken, biz Türk oyuncular malum İSS'lerimizin bize sunduğu kısıtlı yurtdışı portları üzerinden Avrupa'ya veya Rusya'ya bağlanıp 100 civarı pinglerde oyun oynatılıyoruz.

Global fiyat takip siteleri ve VPN servisleri varken ne yapacak bu online mağazalar ? (örn. Steam, Ubisoft, Epic Games)
Öncelikle bu mağazalar biz Türkiye oyuncu pazarını kaybetmemek, biz tüketicilere almak istediğimiz oyunları satmak istiyorsa bize 1000-2000 ₺ gibi izahı olmayan saçma sapan fiyatlardan oyun satmaya çalışmamalı. Son tüketici ürünü olan, tüketilebilir, son tüketiciye ulaşmadan önce son tüketici için işlenerek hazırlanan Akaryakıt komşu 2 ülke arasında 20 kattan fazla farkla satılıyor ve pazar korunuyorsa(kaynak), son tüketici için imal edilmemiş klonlanarak satılan oyunların biz oyunculara bu şekilde fiyatlarda satılması kabul edilmemesi gereken bir durum.
VPN ile alımların önüne geçmek sandığınızdan daha kolay, eğer kullanıcı Türkiye IP'sinden bağlanıp Türkiye'de BTK tarafından tanınmış bir banka kartı dışında bir kartla işlem yapıyorsa işlemi reddedecek. Papara, İninal, Paycell tarzındaki prepaid servislerde online işlem yapmak için banka aracılığıyla BTK tarafından onaydan geçmek zorunlu hale getirildiği taktirde Türk vatandaşı olmayan hiç kimse BTK tarafından kabul edilmiş bankalardan hiçbiriyle online alışveriş yapamaz hale getirilir.
Steam'de yer alan Community Market'i de çözümleyecek olursak, kullanıcı Community Market'te satmış olduğu bütün eşyaları, hesabının ait olduğu bölgede yapmış olduğu harcama miktarının x katı kadar harcamada bulunması kotası koyularak, hem oyun eşyası alıp pazarda satarak, Steam'in kazanması gereken parayı 3. parti harici sitelerin kazanmasının önüne geçmek adına da faydalı bir adım olur.

Sevgili arkadaşlar bu saçma fiyatları kabul etmeyin, ettirmeyin, sosyalde gezerken Witcher 3'ün 250 TL olması hakkında "inanılmaz fiyat artışı 40 dolarlık oyun 19 dolara çıktı" şeklinde konuyu derinden incelemeden tiye alan arkadaşlar var. Konu bu şekilde devam ederse yıl sonunda hiçbir oyun alamaz hale geleceğiz, başta içerik üreticilerinin ve biz tüketicilerin konu hakkında bilgi sahibi ve farkında olması gerekiyor konuyu buraya kadar okuyup vakit ayırdığınız için teşekkür ederim, yorumlarınızı bekliyorum, fikirlerinizi tartışmak isterim.
Eline sağlık kral
 
Yıl olmuş 2023 hala altyazı bekleyen var. İngilizce öğrenmek zor bir şey değil. Ayrıca para kazanmadığı yere neden yatırım yapsın ki bir şirket?
Peki neden Katalonya İspanyolcasi var? Bak düz İspanyolca değil. Katalonya (Barselona ve civarı bölgeye deniyor) İspanyolcası. Neden o var da Türkçe yok? Adamlar bölgesel dil eklemiş artık. Yani Lazca eklemek gibi.
 
O zaman İngilizce hariç hiçbir dil olmasın, neden diğer dillerin çevirisi de var ki?
Kar ettikleri ülkelerin çevirisini ekliyorlar genelde.
Peki neden Katalonya İspanyolcasi var? Bak düz İspanyolca değil. Katalonya (Barselona ve civarı bölgeye deniyor) İspanyolcası. Neden o var da Türkçe yok? Adamlar bölgesel dil eklemiş artık. Yani Lazca eklemek gibi.
Hangi oyunda o dil var? Merak ettim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı