Oyunlarda neden Türkçe dil seçeneği yok?

• Konuyu başlatan lanje
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 81
  • Görüntüleme 5.018
Geldi bizi kimse sevmiyorcu da. :D Oyun satışlarının yükseldiği dönemde firmalar nedense sevmişti, Türkçe dil desteği getirmişlerdi. Hay Allah işe bak... Demek fakir olunca sevilmiyoruz. :D

Sermaye şirketi parasına bakar, satılıyorsa destek verir. Satılmıyorsa adam yerine koymaz. Bu kadar basit. Her şirket uğraşmaz kâr oranı düşük olan pazarlarla.
Türkçe dil desteği vermediğin bir oyunun Türk kullanıcılar tarafından satın alınmasını beklemek hangi satış politikasının ürünü?

Türkçe dil desteği vermediğin bir oyunun Türk kullanıcılar tarafından satın alınmasını beklemek hangi satış politikasının ürünü?
Türkçe dil desteği olan ürünlerin bile satış sayılarına bakmaları yetiyor senin pazarını umursamamaları için.

Türkçe dil desteği olan oyunlar 200-300 bin satılıyor sanki. Araştır da Türkiye'de Türkçe dil desteği olan oyunların bile satış adetlerinin ne kadar az olduğunu kendin gör.

Benim şirketim olsa ben de umursamam. TaleWorlds bile Türkiye'yi umursamadı. Kendi şirketin bile bu pazarı umursamıyor, vatan haini TaleWorlds. :D

Senin ülkenin şirketi bile ofisinin basılma tehditlerini almasaydı Türkçe ile çıkarmayacaktı oyununu. Uğraşmadılar bile, translate ile kaktırdılar son haftada.

Son düzenleme:
Türkçe dil desteği olan ürünlerin bile satış sayılarına bakmaları yetiyor senin pazarını umursamamaları için.
Yav kardeşim, Mario'da (örnek) Türkçe dil desteği olsa ne olur, olmasa ne olur? Sen Mario ile RDR2'yi bir mi tutuyorsun? Adam belki Türkçe Mario almadı fakar Türkçe RDR2 alacak, bilebilir misin? Rockstar şu ana kadar hangi oyununda Türkçe dil desteği sunmuş? Tamam hadi her oyunu Türkçe yapma anlarım da RDR2, GTA'yı da yap ama değil mi? Ben diyorum ki bu çeviriyi gönüllü olarak bile yapacak binlerce insan var, sen diyorsun ki satış... Ben diyorum ki gönüllü çeviriyi bile piyasadan kaldırtıyorlar, sen diyorsun ki düşük pazar... Ne diyim daha, tamam sen haklısın.

Sen Mario ile RDR2'yi bir mi tutuyorsun? Adam belki Türkçe Mario almadı fakar Türkçe RDR2 alacak, bilebilir misin?
Bilebilirsin. Türkçe desteği olan AAA oyunların kaç tane sattığına bak sen önce. Ondan sonra gel yorum yap.

Kendi şirketin bile oyununu Türkçe çıkarmıyorken, sırf tehdit yüzünden kıytırık dijital translate ile son hafta eklentisiyle piyasaya sürmüşken bir şeyleri düşünmeye başlayın bence.

Hep dış mihrak hep dış mihrak. Biraz da iç mihraklarınıza bakın, sorunu orada göreceksiniz.

TaleWorlds bile Türkiye'yi umursamadı, oyununu İngilizce yapıp dil desteğini "ayıp olmasın" diye translate ile geçiştirdi.
Hocam bu dediğinizi araştırdım da bir şey çıkmadı, siz kendiniz oynarken mi şahit oldunuz bu duruma? Ben de başlayacağım da eğer dediğiniz gibi Türkçesi kötüyse direkt İngilizce oynayayım.

Hocam bu dediğinizi araştırdım da bir şey çıkmadı, siz kendiniz oynarken mi şahit oldunuz bu duruma? Ben de başlayacağım da eğer dediğiniz gibi Türkçesi kötüyse direkt İngilizce oynayayım.
TaleWorlds önce sadece İngilizce olarak çıkaracağını açıkladı 2 yıl önce, hemen ardından klasik toksik tayfa başka bir sürü şirkete yaptığı gibi tehditle karşılık verdi. Oyunun Türkçesi, pandemi başlarında oyun çıkarılmadan hemen önce zorlamayla eklendi oyuna.

Ben İngilizce oynadım, ana dili Türkçe olan birilerinin çevirisi olmadığı (translate) ya da son haftada çok özensiz bir şekilde çevrildiği belli oluyor. Bakarsın çeviriye, rahatsız edici gelirse geçersin İngilizceye.

Tabii geçen 2 yılda dil için yama getirildiyse bilmiyorum, çıktığı dönem oynadım.

Son düzenleme:
CD Projekt gibi ya ekipte bir Türk olunca oluyor ya da bazı oyunlar gibi diğer bölgelere ve ülkelere göre çok yüksek satış yapınca. Onun yanı sıra Türkçe dünya çapında kullanılan bir dil de değil. Hal böyle olunca gereksiz külfet görülüyor. Korsan alım vs. etkisi aslında sanılanın aksine daha düşük bile olabilir ama bence esas sorun bize (Türklere) her şeyin pahalı olması. Yani oyun niye dil destekli değil diyoruz ama uğraşıp çeviri yapanlara 15-20 lira verip çevirisini almıyor üzerine ücretsizi için bir sürü yol arıyoruz.

Bir dilin küresel anlamda aktif olarak ne kadar kullanıldığı da önem arz ediyor. Örneğin bir Fransızca çevirisinden sadece Fransa vatandaşı ve Fransızca öğrenen Amerikalı, Avrupalı vs değil, Fransa'nın kilometrelerce ötesindeki sömürgeleri dahi yararlanabilir çünkü onlar da bu dili biliyor, öğreniyorlar ve kullanıyorlar.

Türkçe ise küresel olarak değer gören bir dil değil. Çok az bir kitle konuşuyor ve konuşan bölgenin de pazar payı oranları belli. Eğer şirket getirisi olacaksa yatırım yapıp o dili getirir, eğer olmuyorsa getirmez. Bunu sizden daha çok planlayıp toplantılarda konuşuyorlardir merak etmeyin.

Hiç kimse sizin dilinize gore iş yapmak zorunda değil. Buna ağlamak yerine gidin küresel bir dil öğrenin. Hem oyun oynarsınız, hem x konusunu araştırırken devasa kaynak listeniz olur hem de artık içinizde 2. bir insan yatar.

Bir oyun üzerinden yorumlar kasılmış yine.
Türk oyuncuların satışına göre yine de bence oldukça fazla Türkçe oyun çıkıyor.
Senin paranı 15'e bölüp alıyorlar an itibari ile bir de zaten steam kuru oldukça düşükten hesaplıyor. Yani 60 dolara satılan oyun, Türkiye'de 1-2 dolara satılıyor. Bunun için neden uğraşsınlar?

Disco Elysium bile ankette Türkçe çıkmasına rağmen bana göre satışları bekledi. Ne kadar ekmek o kadar köfte. Sen oyun alma, para verme, korsan oyna. Sonra neden Türkçe değil. Oldu paşam.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı