Oyunlarda sizi o oyunu oynamaya iten en büyük etkenler nelerdir?

NaBuSe

Centipat
Yer
İzmir
Daha fazla  
Hadi bakalım bir tartışma konusu olsun.

Oyunlarda benim ilk önce dikkatimi çeken şey her zaman grafikleridir. Görsele önem veren varlıklarız. Çoğunuzun da ilk önce grafik kalitesi ile merak unsurunuzun arttığını düşünüyorum ama grafik her şey demek değildir.

Oyunu oynamaya başladıktan bir süre sonra grafikler eğer çok iyiyse oyun sonuna kadar burası iyiymiş şurası güzelmiş şeklinde etkileyici olmaya devam ediyor ama önemli olan oyun mekaniklerinin ana oynanışın keyifli olmasıdır. Grafiği bir süre sonra görmemeye başlıyorsunuz. En azından oyunların yüzde 95'i bu şekilde.

Mekanikler de güzel diyelim. Ben oyunlarda amaç ararım. Bazıları için bu amaç karşılıklı kırışmaktır. LoL CS vs. Lakin benim için amaç her zaman hikayedir. Hikayesi güzel bir oyun mekanik olarak vasat bile olsa oyunun sonunda memnun bir şekilde kalkmama neden olabiliyor.

Bu görüşüme zıt düşen birkaç oyun da var yalnız. Zelda botw hikaye olarak oldukça vasat bulduğum ama oynanış mekanikleri açısından beni kendisine aşık etmişti.

Hikaye diyen biri olarak oyunun teması da benim için oldukça önemli. Mesela uzay western fantastik gibi temalar benim çok hoşuma gidiyor. Örneğin ben korku oyunlarını sevmem. Çoğunda jump Scare var ve bu beni geriyor. Çocukluğumda kuzenlerle birlikte korka korka oynadığımız Resident Evil 1-2 gibi oyunların devamlarını bugün ben tek başıma oynayamıyorum. Zaten korku filmi de sevmem.

Tabii bir de tür önemli. RPG mi? Aksiyon mu? Strateji mi? TPS mi? FPS mi? Bunların hepsinin benim oyunları oynamamda önemi var.

Kendim için sıralarsam oyunu oynamaya karar vermeden önce beni ilk etkileyen şeyler sırasıyla;

1-Grafik
2-Tema
3-Hikaye
4-Tür
5-Oynanış

Daha sonra oynamaya başladıkça en önemlisi oynanış ve hikaye önemli oluyor.

Sizleri kendine çeken etkenler sırasıyla neler merak ediyorum.

Oynanışın yanında yaptığımız yan işler çok hoş oluyor. Mesela bir oyunda canavarlardan korunurken bir yandan kendi alanımızı geliştirmek gibi.

Hadi bakalım bir tartışma konusu olsun.

Oyunlarda benim ilk önce dikkatimi çeken şey her zaman grafikleridir. Görsele önem veren varlıklarız. Çoğunuzun da ilk önce grafik kalitesi ile merak unsurunuzun arttığını düşünüyorum ama grafik her şey demek değildir.

Oyunu oynamaya başladıktan bir süre sonra grafikler eğer çok iyiyse oyun sonuna kadar burası iyiymiş şurası güzelmiş şeklinde etkileyici olmaya devam ediyor ama önemli olan oyun mekaniklerinin ana oynanışın keyifli olmasıdır. Grafiği bir süre sonra görmemeye başlıyorsunuz. En azından oyunların yüzde 95'i bu şekilde.

Mekanikler de güzel diyelim. Ben oyunlarda amaç ararım. Bazıları için bu amaç karşılıklı kırışmaktır. LoL CS vs. Lakin benim için amaç her zaman hikayedir. Hikayesi güzel bir oyun mekanik olarak vasat bile olsa oyunun sonunda memnun bir şekilde kalkmama neden olabiliyor.

Bu görüşüme zıt düşen birkaç oyun da var yalnız. Zelda botw hikaye olarak oldukça vasat bulduğum ama oynanış mekanikleri açısından beni kendisine aşık etmişti.

Hikaye diyen biri olarak oyunun teması da benim için oldukça önemli. Mesela uzay western fantastik gibi temalar benim çok hoşuma gidiyor. Örneğin ben korku oyunlarını sevmem. Çoğunda jump Scar'e var ve bu beni geriyor. Çocukluğumda kuzenlerle birlikte korka korka oynadığımız Resident Evil 1-2 gibi oyunların devamlarını bugün ben tek başıma oynayamıyorum. Zaten korku filmi de sevmem.

Tabii bir de tür önemli. RPG mi? Aksiyon mu? Strateji mi? TPS mi? FPS mi? Bunların hepsinin benim oyunları oynamamda önemi var.

Kendim için sıralarsam oyunu oynamaya karar vermeden önce beni ilk etkileyen şeyler sırasıyla;

1-Grafik
2-Tema
3-Hikaye
4-Tür
5-Oynanış

Daha sonra oynamaya başladıkça en önemlisi oynanış ve hikaye önemli oluyor.

Sizleri kendine çeken etkenler sırasıyla neler merak ediyorum.

TLOU part 1 için konuşacağım,
1- grafik
2- basit ama iyi bir hikaye
3- oynanış
4- müzik

özellikle hikaye çok önemli. anlaşılması zor değil, insanı kendine çekiyor ve etkisini güzel bırakıyor.

Oyundaki işleyiş ve içeriği benim için en önemlileridir. Mesela ben GTA gibi basit ve görev odaklı olan oyunları severim. Saatlerce tekrara düşse bile sıkılmadan oynarım. Witcher veya Elden Ring gibi fantastik oyunlarla işim olmaz.

En çok oynadığım oyun World of Tanks ile ilgili konuşmak istiyorum. Oyunun 4K grafikleri, araç çeşitliliği ve mekanikleri müthiş. Arty’den tut avcı tanklara kadar.

Grafikten çok tema ve atmosfer benim için daha cezbedicidir. Gerçekçi grafiklerdense ambiyansa uygun bir tema ve renkler bence daha orijinal duruyor.
Mesela RDR2 grafiksel anlamda çok başarılı duruyor çünkü ışıklandırmalar gölgeler yansımalar falan gerçeğe çok yakın.
Ama mesela Elden Ring'in grafikleri beni daha çok etkilemiştir çünkü her bölgenin kendine has bir tarzı ve ambiyansı var.
Fakat baktığında RDR2 kadar gerçekçi bir grafiğe sahip değil.
Mesela Disco Elysium, Hollow Knight, Ori gibi oyunlarda temayı çok iyi yansıttıkları için bana hep daha güzel görünüyor. Biraz zevk işi sanırım.

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı