Oyunlarda Speedrun yapmanız için bilmeniz ve sahip olmanız gerekenler

433725

Hectopat
Katılım
28 Şubat 2021
Mesajlar
1.204
Çözümler
11
Öncelikle, speedrun yapmak istediğiniz oyunu seçeceksiniz. Ben Spider-Man 2000, GTA: SA ve Serious Sam 2 speedrunlarıyla ilgileniyorum ve kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Speedrun için resmi site "speedrun.com" sitesidir, runumuzu buraya atacağız. Oyuna nasıl speedrun yapacağınızı öğrenmek için önce kategorinizi belirlemek zorundasınız. Farklı kategoriler vardır, mesela Outlast için glitch ve glitchless olmak üzere iki ayrı kategori ve daha fazlası var. Glitch, oyunu bug kullanarak açıklarından faydalanarak bitirmektir. Glitchless oyunun sağladığı imkanlarla oyunu bitirmektir. Bu kategoriler seçtiğiniz oyuna göre değişebilir. Oyunda seçtiğiniz kategori için neler yapılacağını bilmiyorsunuz ve öğrenmeniz gerek. Youtube üzerinde İngilizce öğretici videolar olabiliyor mesela Spider-Man 2000 için İngilizce, GTA: SA için Türkçe öğretici videolar mevcut. Fakat Youtube üzerinde bulamadıysanız "speedrun.com" sitesine girip, istediğiniz oyunun istediğiniz kategorisinin dünya birincisinin yaptığı runu izleyerek öğrenebilirsiniz.

1- Artık yaptığımız runları kaydetme ve zamanlayıcı tutma zamanı. Genel olarak kullanılan zamanlayıcı uygulaması yani LiveSplit'i ve oyunun split dosyasını nasıl indireceğinizi öğreteceğim şimdi. "livesplit.org" sitesine girerek "Downloads" kısmından son sürümü indireceksiniz.

livesplit.JPG

2- "speedrun.com" sitesine girip oyunu seçtikten sonra, "Resources" kısmına geleceksiniz "Split" başlığı altında istediğiniz kategoriye göre split dosyası indireceksiniz ve ".RAR" içindeyse çıkartıyorsunuz.

speedrun.com1.JPG

speedrun.com2.JPG

3- LiveSplit uygulamasını açıyoruz ve gelen zamanlayıcıya sağ tıklıyoruz, "Open Splits" üstüne gelip açılan menüden "From File" seçeneğini seçiyoruz. Açılan sekmeden ".RAR" dosyasından çıkarttığımız split dosyasını seçiyoruz.

split1.JPG

split2.jpg

split3.jpg

4- LiveSplit uygulamasına splitimizi yükledik. Şimdi uygulamadan kısayol ayarlarını yapmak için uygulamanın herhangi bir yerine sağ tık basıyoruz ve gelen pencereden "Settings" kısmını seçiyoruz. Buradan kendinize göre ayarlar yapacaksınız ama ondan önce "Global Hotkeys" ayarını açın bu sayede oyunumuzu oynarken uygulamaya geçiş yapmadan kısayol tuşlarını kullanabileceğiz. Ayarlarınızı yaptıktan sonra "OK" butonuna tıklayarak kaydediyorsunuz ve ayarladığınız kısayollardan zamanlayıcıyı başlatıp kapatıyorsunuz.

Auto-Splitter olayı var. Siz bölüme ya da o kısma geldiğinizde otomatik olarak split atlıyor. Yüklediğiniz splitte eğer Auto-Splitter kodlanmışsa sağ tık basıp "Edit Splits" kısmına geldikten sonra Auto-Splitter ayarını aktif ederseniz çalışacaktır.


NOT: Ben oyunlara speedrun yapmadan önce oyuna hakim olmanız gerektiğini düşünüyorum, en az 5-6 kez bitirmeniz gerektiğini savunuyorum.
NOT: Run yaptığınız oyunun "speedrun.com" kurallarına uyun. Oyunun sayfasına gelip kategoriyi seçtikten sonra "View Rules" butonuna tıklayarak kuralları görebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Vice City çok kanser, sabırlı bir insansınız anladığım kadarıyla :D

Hocam anlayabiliyorum, 2001 hitboxları, loadscreenler, angry driverlar, 0 beyinli NPC'ler :D
Discordunuz varsa ekleyebilirsiniz arkadaş oluruz belki speedrunnerları görmek ne güzel :) Flaxern#9104
 
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

@KenshiPochita arkadaşımızın yaptığı GTA: VC kategori anlatımları, GTA: VC speedrun başlamak isteyenlere güzel bir yönlendirme olur diye düşünüyorum.
 
Öncelikle, speedrun yapmak istediğiniz oyunu seçeceksiniz. Ben Spider-Man 2000, GTA: Sa ve Serious Sam 2 speedrunlarıyla ilgileniyorum ve kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Speedrun için resmi site "speedrun.com" sitesidir, runumuzu buraya atacağız. Oyuna nasıl speedrun yapacağınızı öğrenmek için önce kategorinizi belirlemek zorundasınız. Farklı kategoriler vardır, mesela Outlast için glitch ve glitchless olmak üzere iki ayrı kategori ve daha fazlası var. Glitch, oyunu bug kullanarak açıklarından faydalanarak bitirmektir. Glitchless oyunun sağladığı imkanlarla oyunu bitirmektir. Bu kategoriler seçtiğiniz oyuna göre değişebilir. Oyunda seçtiğiniz kategori için neler yapılacağını bilmiyorsunuz ve öğrenmeniz gerek. YouTube üzerinde İngilizce öğretici videolar olabiliyor mesela Spider-Man 2000 için İngilizce, GTA: Sa için Türkçe öğretici videolar mevcut. Fakat YouTube üzerinde bulamadıysanız "speedrun.com" sitesine girip, istediğiniz oyunun istediğiniz kategorisinin dünya birincisinin yaptığı runu izleyerek öğrenebilirsiniz.

1- artık yaptığımız runları kaydetme ve zamanlayıcı tutma zamanı. Genel olarak kullanılan zamanlayıcı uygulaması yani Livesplit'i ve oyunun split dosyasını nasıl indireceğinizi öğreteceğim şimdi. "livesplit.org" sitesine girerek "downloads" kısmından son sürümü indireceksiniz.


2- "speedrun.com" sitesine girip oyunu seçtikten sonra, "resources" kısmına geleceksiniz "split" başlığı altında istediğiniz kategoriye göre split dosyası indireceksiniz ve ".RAR" içindeyse çıkartıyorsunuz.


3- livesplit uygulamasını açıyoruz ve gelen zamanlayıcıya sağ tıklıyoruz, "open splits" üstüne gelip açılan menüden "from file" seçeneğini seçiyoruz. Açılan sekmeden ".RAR" dosyasından çıkarttığımız split dosyasını seçiyoruz.


4- livesplit uygulamasına splitimizi yükledik. Şimdi uygulamadan kısayol ayarlarını yapmak için uygulamanın herhangi bir yerine sağ tık basıyoruz ve gelen pencereden "settings" kısmını seçiyoruz. Buradan kendinize göre ayarlar yapacaksınız ama ondan önce "global hotkeys" ayarını açın bu sayede oyunumuzu oynarken uygulamaya geçiş yapmadan kısayol tuşlarını kullanabileceğiz. Ayarlarınızı yaptıktan sonra "ok" butonuna tıklayarak kaydediyorsunuz ve ayarladığınız kısayollardan zamanlayıcıyı başlatıp kapatıyorsunuz.

Auto-splitter olayı var. Siz bölüme ya da o kısma geldiğinizde otomatik olarak split atlıyor. Yüklediğiniz splitte eğer Auto-splitter kodlanmışsa sağ tık basıp "edit splits" kısmına geldikten sonra Auto-splitter ayarını aktif ederseniz çalışacaktır.

Not: Ben oyunlara speedrun yapmadan önce oyuna hakim olmanız gerektiğini düşünüyorum, en az 5-6 kez bitirmeniz gerektiğini savunuyorum.
Not: Run yaptığınız oyunun "speedrun.com" kurallarına uyun. Oyunun sayfasına gelip kategoriyi seçtikten sonra "view rules" butonuna tıklayarak kuralları görebilirsiniz.

Oyunumda splits kısmında hiçbir şey yok ne yapabilirim?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı