Oyunu farklı çözünürlüklerde oynamak performansı etkiler mi?

FPS anlamında sormadım aslında. Yani sistem 4K için elverişli diyelim. Şimdi böyle bir sistemde 1080p yerine 4K oynayınca oyunda olduğundan daha mı iyi oynayacağız?

Ayrıca CS:GO dışında mesela Resident Evil serisini oynarken 1080p yeterli midir sizce?

Bir sistem dizmek istiyorum o yüzden soruyorum.

Dostum performans zaten senin sordun şey daha iyi oynamak FPS ile paralel. İlk sorun için evet. Çözünürlük artıkça oyunun gereksinimleri de artıyor. Sistemin çok iyise sana bir şey fark etmez tabii. Ama ben hikaye odaklı oyunlarda senin dediğin gibi yüksek çözünürlüklerde oynuyorum, performans önemli değil çünkü. Rekabetçi oyunlarda düşük çözünürlük de oynuyorum. Az gecikme ve akıcılık yani yüksek performans için. İkinci sorun için sana kalmış. Sistemin güzel ise yüksek çözünürlük de oyna.

Daha iyi oynamaktan kastın senin becerinle alakalı değil mi? Yani kolsuza 1080p 360Hz ver, oynamayı bilen 4K 144Hz'de bile sinek diye avlar. Görüntü kalitesi olarak oyunları çok daha iyi oynarsın ama akıcılık açısından donanımın yeternice güçlü bile olsa 4K'da 1080P'deki kadar yüksek yenileme hızlı monitörler olmadığından seni geri çeker. Rekabetçi bir oyunu 360Hz'de oynamak varken altına inmek istemezsin.

Bak şu işe.

İçine yazılanları da okursan iyi olur :)

Okudum ve böyle sayısız konu yanıtladım. Peki RDR2'de çözünürlüğü 720P ya da altı yapınca bu sefer 500-700 FPS alabiliyor musun yoksa yine 300'lerde mi takılıyor. 300'lerde takılıyorsa sebebi nedir, 500+ oluyorsa sebebi nedir.

Ya da bu soruyu Valorant, PUBG vb. olarak da alabilirsin mesela neden 1080P'de 200 FPS alan 720P'de 300-400 alamıyor.

FPS anlamında sormadım aslında. Yani sistem 4K için elverişli diyelim. Şimdi böyle bir sistemde 1080p yerine 4K oynayınca oyunda olduğundan daha mı iyi oynayacağız?

Ayrıca CS:GO dışında mesela Resident Evil serisini oynarken 1080p yeterli midir sizce?

Bir sistem dizmek istiyorum o yüzden soruyorum.

Dostum performans zaten senin sordun şey daha iyi oynamak FPS ile paralel. İlk sorun için evet. Çözünürlük artıkça oyunun gereksinimleri de artıyor. Sistemin çok iyise sana bir şey fark etmez tabii. Ama ben hikaye odaklı oyunlarda senin dediğin gibi yüksek çözünürlüklerde oynuyorum, performans önemli değil çünkü. Rekabetçi oyunlarda düşük çözünürlük de oynuyorum. Az gecikme ve akıcılık yani yüksek performans için. İkinci sorun için sana kalmış. Sistemin güzel ise yüksek çözünürlük de oyna.

Daha iyi oynamaktan kastın senin becerinle alakalı değil mi? Yani kolsuza 1080p 360Hz ver, oynamayı bilen 4K 144Hz'de bile sinek diye avlar. Görüntü kalitesi olarak oyunları çok daha iyi oynarsın ama akıcılık açısından donanımın yeternice güçlü bile olsa 4K'da 1080P'deki kadar yüksek yenileme hızlı monitörler olmadığından seni geri çeker. Rekabetçi bir oyunu 360Hz'de oynamak varken altına inmek istemezsin.

Bak şu işe.

Unutma her bir piksel için görüntüler işleniyor. Çözünürlük düşürmek demek işlenen o pikselleri 5 ise 3 yapmak 2 yapmak gibi.

Okudum ve böyle sayısız konu yanıtladım. Peki RDR2'de çözünürlüğü 720P'ya da altı yapınca bu sefer 500-700 FPS alabiliyor musun yoksa yine 300'lerde mi takılıyor. Takılıyorsa sebebi nedir, 500 oluyorsa sebebi nedir?

Dediğim gibi işlenen piksel sayısı azalıyor yük azalıyor ekran kartından, ve çıkabileceği kadar çıkıyor. Sonsuza kadar çıkamaz, onunda bir sınırı var. Hadi sınırı olmasın monitör devreye giriyor :D 700Hz monitör varsa eyvallah zaten istediğin kadar FPS al monitörün kadarı sana gelecek. Sebebi konusunda ne kastetigini anlayamadım ama tek diyeceğim 2 bile olsun artacaktır. Artmıyorsa ya darboğaz vardır ya da sistemin zaten 10 FPS alıyordur çözünürlük düşmesi de onu 11 yapmıştır hissiyat olarak artmadı dersin teknik olarak artar.

Son düzenleme:
Artmıyorsa ya darboğaz vardır ya da sistemin zaten 10 FPS alıyordur çözünürlük düşmesi de onu 11 yapmıştır hissiyat olarak artmadı dersin teknik olarak artar.

Teknik olarak da artmaz ve ilk mesajınla bu cevabı kıyaslarsan neden yarım bilgi verdiğini söylediğimi anlarsın. Belli bir noktadan sonra artık piksellerin önemi yoktur hatta performans kaybı bile yaşayabilirsin.

Örnek veriyorum 1080P yüksek ayarlarda 100 FPS, medium ayarlarda 120 FPS ortalaması alıyoruz fakat düşük ayarlarda ya da 720 ve 480P'de 120 üzerini göremiyoruz. Bu darboğazın nerede başladığını ve sistemin kapasitesini sana gösterir ve eğer ekran kartı yüzdesini aşırı düşürürsen frekansı ve tepkimeleri belli bir yüktekine göre azalma riski de oluşturabileceğinden sweet spot'u kaçırmaya başlarsın. Oyunda asıl performansı ve akıcılığı belirleyen %1 ve %0.1 low FPS değerleridir. Ortalama ve maksimum FPS sonra gelir.

Teknik olarak da artmaz ve ilk mesajınla bu cevabı kıyaslarsan neden yarım bilgi verdiğini söylediğimi anlarsın. Belli bir noktadan sonra artık piksellerin önemi yoktur hatta performans kaybı bile yaşayabilirsin.

Örnek veriyorum 1080p yüksek ayarlarda 100 FPS, medium ayarlarda 120 FPS ortalaması alıyoruz fakat düşük ayarlarda ya da 720 ve 480P'de 120 üzerine göremiyoruz. Bu darboğazın nerede başladığını ve sistemin kapasitesini sana gösterir ve eğer ekran kartı yüzdesini aşırı düşürürsen frekansı ve tepkimeleri belli bir yükteki göre azalma riski de oluşabileceğinden sweet Spot'u kaçırmaya başlarsın. Oyunda asıl performansı ve akıcılığı belirleyen %1 ve %0.1 Low FPS değerleridir.

Örnek veriyorum 1080p yüksek ayarlarda 100 FPS, medium ayarlarda 120 FPS ortalaması alıyoruz fakat düşük ayarlarda ya da 720 ve 480P'de 120 üzerine göremiyoruz. Bu darboğazın nerede başladığını ve sistemin kapasitesini sana gösterir ve eğer ekran kartı yüzdesini aşırı düşürürsen frekansı ve tepkimeleri belli bir yükteki göre azalma riski de oluşabileceğinden sweet Spot'u kaçırmaya başlarsın. Oyunda asıl performansı ve akıcılığı belirleyen %1 ve %0.1 Low FPS değerleridir. Ortalama ve maksimum FPS sonra gelir.

Sanırım biz aynı şeyleri diyoruz:) sen donanımsal demişsin ben kendi donanımım da yükseldiği için hayır demişim. Genele yayıldığında yukarıda performansa baktığını ufaktan söylemişim :D sende burada onu söylüyorsun. Ben seni sende beni yanlış anlamışsın gece gece iyi bak anlarsın nasıl bir birimizi yanlış anladımızı. Sözde oyun oynayacaktım şimdi saat kaç oldu şu şeyi konuşacağım diye ya neyse ama güzel oldu eline sağlık.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı