- Makaleler
- 61
Herkese merhaba, sizce anakarta fazla para vermek mantıklı mı ? 1900 TL'lik bir anakart almanın mantığı nedir ? Mesela, Vatan'ın sitesinde Z170 serisi anakartları inceliyorum, DDR4 uyumlu en ucuzu 500 TL iken en pahalısı 1900 TL, aralarında bu farka değecek bir kalite uçurumu var mı ? Pahalı olan 3866 MHZ bellek desteklerken ucuz olan 3466 MHZ destekliyor, bu açından bakınca arada fark yok fakat, tabi ki aralarında USB giriş sayısı, USB versiyonu vs. gibi şeyler açısından çok fark var. Fakat bunlar 1400 TL vermeye değecek farklar mı ? Bir de "bileşen kalitesi" lafı var, bu laf bana biraz havada kalan bir laf gibi geliyor. Tamam pahalı olanda illaki daha iyi bileşenler vardır ama zaten bugün en iyi anakartı bile kaç sene kullanacağız ki ? 20 sene kullanacak halimiz yok, en fazla 10 sene kullanılır ondan sonra zaten bilmem kaç tane yeni işlemci, bellek, ekran kartı gelmiştir, istesenizde kullanmaya devam edemezsiniz.
2009'da 119 TL'ye aldığım Asus P5KPL-SE anakartım mart ayı itibariyle 7. senesini doldurmuş bulunuyor, şimdi pahalı anakartlar sırf "uzun ömürlü" olsun diye öneriliyor lakin gördüğünüz gibi ucuz olanlar hatta en giriş seviyesi anakartlar bile artık zaten uzun ömürlü oluyor. Yani bana göre "uzun ömürlü" maddesini eleyebiliriz, bunu dışında yukarıda saydığım bellek desteği, USB versiyonu vs. gibi şeyler kalıyor geriye, dediğim gibi bunlar ise 1400 TL'ye değer mi sizce?
Pahalı anakartların veri iletme hızları daha yüksek olduğu için olabilir mi acaba ?
Eleştirel bir bakış açısından ziyade öğrenme amacıyla açtığım bir konudur.
@Ali Güngör
2009'da 119 TL'ye aldığım Asus P5KPL-SE anakartım mart ayı itibariyle 7. senesini doldurmuş bulunuyor, şimdi pahalı anakartlar sırf "uzun ömürlü" olsun diye öneriliyor lakin gördüğünüz gibi ucuz olanlar hatta en giriş seviyesi anakartlar bile artık zaten uzun ömürlü oluyor. Yani bana göre "uzun ömürlü" maddesini eleyebiliriz, bunu dışında yukarıda saydığım bellek desteği, USB versiyonu vs. gibi şeyler kalıyor geriye, dediğim gibi bunlar ise 1400 TL'ye değer mi sizce?
Pahalı anakartların veri iletme hızları daha yüksek olduğu için olabilir mi acaba ?
Eleştirel bir bakış açısından ziyade öğrenme amacıyla açtığım bir konudur.
@Ali Güngör
Son düzenleme: