Pahalı Anakart Almak Mantıklı mı ?

Makaleler
61
Herkese merhaba, sizce anakarta fazla para vermek mantıklı mı ? 1900 TL'lik bir anakart almanın mantığı nedir ? Mesela, Vatan'ın sitesinde Z170 serisi anakartları inceliyorum, DDR4 uyumlu en ucuzu 500 TL iken en pahalısı 1900 TL, aralarında bu farka değecek bir kalite uçurumu var mı ? Pahalı olan 3866 MHZ bellek desteklerken ucuz olan 3466 MHZ destekliyor, bu açından bakınca arada fark yok fakat, tabi ki aralarında USB giriş sayısı, USB versiyonu vs. gibi şeyler açısından çok fark var. Fakat bunlar 1400 TL vermeye değecek farklar mı ? Bir de "bileşen kalitesi" lafı var, bu laf bana biraz havada kalan bir laf gibi geliyor. Tamam pahalı olanda illaki daha iyi bileşenler vardır ama zaten bugün en iyi anakartı bile kaç sene kullanacağız ki ? 20 sene kullanacak halimiz yok, en fazla 10 sene kullanılır ondan sonra zaten bilmem kaç tane yeni işlemci, bellek, ekran kartı gelmiştir, istesenizde kullanmaya devam edemezsiniz.
2009'da 119 TL'ye aldığım Asus P5KPL-SE anakartım mart ayı itibariyle 7. senesini doldurmuş bulunuyor, şimdi pahalı anakartlar sırf "uzun ömürlü" olsun diye öneriliyor lakin gördüğünüz gibi ucuz olanlar hatta en giriş seviyesi anakartlar bile artık zaten uzun ömürlü oluyor. Yani bana göre "uzun ömürlü" maddesini eleyebiliriz, bunu dışında yukarıda saydığım bellek desteği, USB versiyonu vs. gibi şeyler kalıyor geriye, dediğim gibi bunlar ise 1400 TL'ye değer mi sizce?
Pahalı anakartların veri iletme hızları daha yüksek olduğu için olabilir mi acaba ?
Eleştirel bir bakış açısından ziyade öğrenme amacıyla açtığım bir konudur.
@Ali Güngör

Son düzenleme:
İnsan okumaya üşenir. Çok yazmışsınız. Anakarta okadar para dökmeye gerek yok. Zaten ileride sistemi güncellemek zorunda kalacaksınız. Pahalı anakartların farkı ne derseniz chipseti daha kaliteli ve diğer parçalar yani kopmle daha sağlam kaliteli ürünler kullanılıyor. 700-800 liraya da yıllarca gidebilecek anakartlar vardır. O kadar para dökmeye gerek yoktur. Çok OC ile uğraşırım derseniz de 1000TL den fazla vermeyin.

Malzeme kalitesinin de düştüğünü düşünüyorum ben. Müşteri tarafında kurulum yaptığım bir bilgisayarın USB portunu, mouse takarken elime aldım. Sorun bende mi diye de düşündüm önce, ama ters takma veya zorlama olmadığı bariz bir şekilde ortada. Portun siyah plastiği, mouse ucunun içinde sıkışarak dışarı geldi. Daha sonra IT tarafından toplanmış bir bilgisayar olduğunu öğrendim. Günlük operasyonlarda kullanılacak bir iş istasyonu olduğu için muhtemelen bütçeden kaçılmış, basic bir anakart kullanılmış. Marka model hatırlamıyorum tam olarak. Ethernet portunun iç kısmı ezilmiş ve dağılmış vaziyetteydi. Demem o ki, bazı şeyler kullanıcı hatası olabilir ancak bu gibi basit şeylerde dağılma, hasarlanma vb. kabul edilemez.

Not: Bahsettiğim şey tabi ki gidip en pahalısını almak değil, ama bir minimum kriteri olmalı.

2 ve daha fazla ekran kartlı yüksek hızaşırtmalı çok ekstrem sistem toplayanlar için anakartın sağlamlığı önemlidir. Bu yüzden anakart sağladığı fazla ekran kartı desteği olsun hızaşırtma potansiyeli olsun hesaplı seçilmesi doğru olmaz. Zaten diğer bileşenlere yüksek meblağ ödeyen kişi anakartı da ister istemez aynı ayarda seçmek zorunda kalıyor. Ne olursa olsun bir anakarta 1000 TL'den fazlasının verilmesini ben yinede gereksiz buluyorum.

Pahalı olan çoğu zaman iyidir. Bu niye bu kadar para da diğer niye bu kadar diye bir değer biçme olamaz. Bu konuyu başkası da geçen günlerde biri sormuştu. Konuyu fazla okumadım gözüme çarpan sorun ise şu:
500 TL ile 1900 arasında vermeye değer mi cinsinden birşey denilemez. Ona bakarsa 500TL olan da normalde 50/100tl olması lazım ama olmuyor işte. Değeri yapan dağıtan belirliyor.

Mesela Msi X99a Godlike Gaming anakartı PLX desteği sunmakta yani çoklu ekran kartlarında fazladan PCI-E hattı sunuyor.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı