PAM2(NRZ) ve PAM4

Katılım
18 Temmuz 2019
Mesajlar
8.073
Makaleler
8
Çözümler
99
Bunlar basitçe veriyolu üzerinde veri aktarma yöntemleridir. Öncelikle PAM ne demek onu açıklayaylım. PAM, pulse amplitude modulation yani darbe genlik modülasyonudur. 2 ve 4 ise level, seviyeyi ifade eder.
->NRZ,PAM2 nedir?
Yüksek ve alçak sinyal sevielerini kullanranak veriyi gönderir. Yalnızca 1 bit gönderebilir sembol başına. Örnek olarak
Eye_diagram_NRZ_3.png

Burada gördüğünüz tekrar eden patternler var. Bu gördüğünüz patternlere sembol denir. Gördüğünüz üzere ya 1 ya da 0 gönderebiliyor bir sembolde. Özellikle yakın mesafede çok etkili bir aktarım şeklidir. 56GBPS gibi hızlara ulaşır.

->PAM4 nedir?
Aynı sembolde 2 bit gönderebilir. Örnek verecek olursak
media-1304178-adsantec-56gbaud-fig4-472x336.jpg
Kalitesi için kusura bakamyın lütfen:) Orada gördüğünüz 4 voltaj, sırasıyla ifade edecek olursak ilki 10, ikincisi 11, üçüncüsü 01, dördüncüsü ise 00'ı ifade eder. Bu sayede 2 bitlik iletişimi sağlamış olur. Pahalıdır, yüksek hızlı kablolarda kullanılır mesela. Sinyal çok daha hassastır, bellek okuma/yazma hatası oranı artabilir. Tek seferde farklarını özetleyecek olursak bizim açımızdan
Ekran görüntüsü 2020-09-25 213152.png

Bu yeterli gelir. Peki bunlar bizim ne işimize yarayacak? Şöyle ki yeni nesil ekran kartları GDDR6X teknolojisini kullanıyorlar ki bu PAM4 kullanılarak yapılıyor. GDDR6 ise NRZ kullanıyor.
GDDR6X'in avantajları da vardır. Daha az ısı, bit başına daha düşük güç tüketimi, daha düşük voltajlar, daha iyi OC kapasitesi, yukarıda anlattığımız sebeplerden ötürü de teorik 2 kata yakın performans diyebiliriz. Dezavantajları da vardır, bu da SNR'dan etkilenmesi, daha fazla alan istemesi gibi gibi. NRZ'nin seçilmemesindeki sebebplerden biri bakırın 28GB/s üstünde iletişimde sıkıntılar yaratmasıdır bence.
Esenle kalın. Umarım anlatmam gereken bir yerleri atlamamışımdır🖐
 

Yeni konular

Geri
Yukarı