Parmağı kedi tırmaladıktan sonra ne yapılmalı?

Makaleler
54
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
PC: Intel Core i5-12400F | ASUS Dual RX 6600 | ASUS Prime H610M-K D4 | XPG Gammix D30 2x8 RAM | WD SN570 500GB | FSP Hydro K Pro 500W 80+ | Vento VG10F

GIGABYTE G24F-2 | Logitech G213 Prodigy | ATK A9 Dragonfly | QP Honeycomb Mousepad | Windows 11 24H2.
Meslek
Öğrenci
Kedim parmagimi tirmaladi. Asilari var, ama arada disariya cikiyor kedim, cunku basta sokak kedisiydi su an bilinen rahatsizligi yok, saglikli. Benim yakin zamanda (3-4 yildir) yapilmis asim yok. Ortaokul zamaninda tetanos asisi olmustum. Onun harici, asi ve kuduz asisi hatirlamiyorum ilkokulda yapilmisti bir de bir tane asi. Eger kuduz olursam, bu ne kadar sürede belirti gösteriyor? Annem AÖF sınavina gitti bu yuzden evde sadece ben varim, ambulans cagirarak gidebilirim hastaneye. Cunku devlet hastanesi uzakta, diger hastaneler de uzakta, en yakinlar özel, yuruyerek gidemem cok uzak ve annemin verdigi tum parayi harcadim, eger hastanede para vs isterlerse. Annem 2 güne gelir, 2 gun sonra kuduz asisi yaptirsam gec mi olur? Su an saglik ocagina gitsem kuduz asisi yaparlar mi? Sizce ne yapmaliyim?

Su an yaptigim, sabunla parmagimi yikadim.

Son düzenleyen: Moderatör:

Kedi tirmalamasi kuduz yapma ihtimali var diyor hocam ama siz sadece enfeksiyon, mikrop diyorsunuz.

Bu asi yaptirtmak icin hastanenin aciline direkt gitsem oluyor mu yoksa herhangi bir bolumden randevu mu almam lazim.

@445845 bir de hocam patisini yaladiktan sonra yapmis olmasi lazim cunku yemek yemeden once ve yeni uyandiginda yaliyor ben de tam yemek verirken yapti. Surekli yaliyor zaten.

Madecassol krem biraktim yaraya 1 saatlik. Okudugum yazida krem birakilmasi yaziyordu evde de bu krem vardi.

Son düzenleme:

Hayır kuduz çok farklı varyant evet ısırılma sonucuyla yakalanılabiliyor kedilerde tırmalanmayla ama ben çoğu zaman sokak kedisi attım hepsi beni tırmaladı ama kuduz gibi belirtilere yakalanmadım 2 gün geçti hala paşa gibiydim. Ama bir ev kedisinin sizi hasta edeceğinin anlamına gelmez. Sadece evde gerçekleşebilecek mikroplardan bahsediyorum. Bunlar tedavi edilebiliyor, çoğu zaman tehlikeli değiller.

Kediler sürekli kendini yalayıp temizlerler. Kediniz zaten sağlıklıysa veteriner ekiplerine kontrol ettiriyor veya gidiyorsanız buraya kadar sorun yok. Ama tırmalama işlemi tırnakla oluyor ve deri üzerine çizik atılmış gibi kalıyor cildinizde yara olarak tırnaklardan belki kuduz olunabilir ama yine de ev kedisinden bahsedecek olursak bunların insanlara zararlı bir yan etkisi yok. Hatta sokak kedilerinin hayat kaliteleri çok düşük bu yüzden pirelenme, kuduz gibi şeyler oluyor hocam ben sadece ev kedisiyle sokak kedisinin sizi kuduz yapma ihtimalini karıştırmayın diye söylüyorum ikisi aynı ortamlarda yaşamıyorlar çünkü.

Randevu alman belki uzun sürebilir. Aile hekimide bakabilir belki o tür aşılara. Ama bir arkadaşın yazdığı gibi tetanozun koruması 10 yıl sürüyor, bu yüzden boşuna aşı israfı yapmayın olacak insanlar vardır belki onlara kalmaz falan filan.

Aloe veraya alerjiniz yoksa evde aloe vera kremi veya aloe vera çiçeğinden yaraya yaprağı gece yatmadan önce sürün şifadır.

Hocam kuduz aşı olduğumu hatırlamıyorum. Kuduz olma ihtimali az olsun, tamam o aşı olmasın da tetanos için ben sadece 1 doz oldum. 1 doz ise yeterli değilmiş. Ama beni başka çağırmamışlardı. En geç perşembe annem gelir geldiğinde acile gidelim bakalım vursunlar. Şu an ne var dersen, yara ilk fotoğrafını çektiğimden kırmızımsı gibi. Ama bu fazla kolonyodan veya çok sabunla yıkadığımdan veya kremle uyuya kaldığımdan olabilir. Ancak ağrı falan yok.

@Fıratt10 @445845

Son düzenleme:
Hocam okb teşhisli birisi olarak konuşuyorum bende benzer bir olayı yaşadıktan sonra 1 ay diken üstünde yaşamıştım.
Ahhh hipokondri...
Neyse sorunuza gelince kedilerden kuduz bulaşma vakaları inanılmaz derecede nadirdir. Daha önceden gördüğüm verilere göre söylüyorum bunu. Ayrıca yanlış anlamadıysam zaten sizin kedinizmiş konuyu da dün açmışsınız kedinizin davranışlarında saldırganlık varsa veya ağzından köpüklü salya vesaire akıyorsa şüphelenebilirsiniz ki öyle birşey olduğunu da sanmıyorum.

Tırmalama nedeni tuhaftı. Yeni uyanmıştı sayılır, huysuzdu, yemek veriyordum çünkü yemek için gelmişti, bir kere verdim döneri kokladı yemedi tekrar verdim verirken tırmık attı ama genellikle hep böyle yaptıktan sonra yiyordu. Genel olarak huysuz her zaman. Kedim annemi de birçok kez tırmık attı ama anneme bir şey olmadı. Annem sokaktaki kedilerden de genellikle tırmık yiyor bir şey olmadı. Ben kuduzdan vaz geçmeye başladım hayvanda kuduz olmadığı için ancak şu an kafam Tetanus'ta sadece 1 doz oldum bu da yeterli değilmiş, 1 doz olduğunu nereden biliyorsun dersen 8. sınıfta sağlık ocağından aradılar tetanus aşısı için, sadece 1 kere gittim ondan sonra bir şey demediler. Kuduz yerine tetanus olma ihtimali daha yüksekmiş böyle bir durumda. Kesik durumu nasıl tetanus olacak kadar büyük mü?

Benimkini bir tek ilk aldığımız zamanki aşısı aşısı var cırmalıyor bir şey olmuyor sokak kedisi.

Dediğiniz gibi kuduz olma ihtimali sıfıra yakın. Tetanoz çok küçük sıyrıklardan bulaşır mı bilmiyorum fakat benim bildiğim 1 doz aşı 5-10 sene arası koruyor.

Dediğiniz gibi kuduz olma ihtimali sıfıra yakın. Tetanos çok küçük sıyrıklardan bulaşır mı bilmiyorum fakat benim bildiğim 1 doz aşı 5-10 sene arası koruyor.

Hocam küçük olsa da olabiliyormuş. İlk yapanlara 3 doz yapılması gerekiyormuş hocam. Bana sadece 1 kere yapıldı. Bu tetanus aşısını bana ilkokulda yapmış olabiliirler mi acaba? Ondan mı 1 doz yapıldı sadece ortaokulda? Ama eğer öyleyse, neden 10 yıl geçmeden ortaokulda tekrar istediler ki? Veya ilkokuldaki bana yapılan aşı ne aşısıydı? Yapılan aşıları e nabıza falan baktım da gözükmüyor.

Baktım tetanus aşısı gözüküyor, 13 yaşında yapılmış yani dediğim gibi ortaokul zamanı. Şu an 16 yaşındayım, Ekim'de 17, yani 4 yıl olmuş denilebilir. R yazıyor bu da ne anlama geliyor anlamadım ama yeşil şekilde, vurulduğunu gösteriyor olabilir. T ve D yazdığına göre ilk yapıma göre yapılmış, 3 kere de gitmediğime göre eksik gibi şu an. O yüzden aşı için gideceğim ben en geç Perşembe gelecek ama Çarşamba gelmesi çok daha yüksek annemin, o zaman acilde vursunlar.

Son düzenleme:
Tetanoz da tehlikelidir fakat kuduz kadar tehlikeli ve sinsi değildir, vücudunuzda kasılmalar hissederseniz biraz daha kuşkulanabilirsiniz fakat kuduz kadar tehlikeli olmadığı için annenizi bekleyin ve tekrarlayın tetanoz aşınızı.

Hocam tetanus daha kötü öldürüyormuş.

Hocam ben baktım şimdi 2014'te KKK, yine aynı tarihte DABT-IPA, 7 Ekim 2020'de ise TD ADULT yapılmış. Net gideceğim zaten acile, muhtemelen sadece şüpheye kuduz vurmazlar çünkü kolay her yerde bulunmuyormuş aşı, ama tetanus vururlar. Siz kaç doz oldunuz ortaokul 8. sınıfta, yani 3 kere gittiniz mi nerede vurdularsa artık?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…