Pavilion G15 XTU driver ve RAM Memory leaking sorunu

Umutto28

Yoctopat
Daha fazla  
RAM
16GB
SSD veya HDD modeli
512GB
Ekran kartı
GTX1650
İşlemci
I5 9TH GEN
Merhaba arkadaşlar:

Bilgisayarımı 6 ay önce Windows 10'dan W11'e geçirdim. Genelde Java idle si ve Office programları kullanıyordum. İlk başlta açılma- kapanma süresi arrtı. Sistemin eskisi kadar hızlı çalışmadığını fark ettim. Birkaç ay götürdü. Zamanla kullandığım uygulamalarda kasma arttı. İçini 3 yıl sonra temizledim. Biraz hızlanma oldu ancak sonuç çok değişmedi. Bilgisayar M&B Bannerlord veya Forza veya Cities Skylines (uygulama ve grafik fark etmeksizin) 25 FPS üstü ve 90 derece altını görmüyor. Sisteme McAfee ve Defender ile temiz bir tarama yaptırdım hiçbir şey çıkmadı zaten güvenli siteler dışında girdiğim bir yer veya Torrent indirdiğim bir şey yok.

Fan ayarında mı bir sıkıntı var diye baktım, BIOS menüsüne girdiğimde gayet te Windows 10'daki gibi gerektiğinde uçak gibi çalışabiliyor ancak W11'e geçtiğinden beri fan bilgisayar ısındığında sadece biraz çalışma hızını arttırıyor. Tüm Drive'ları milyon kez güncelledim NVIDIA'nın silent modu nu güç tasarruf modunu her şeyi kapattım sonuç aynı. Word'a girdiğiniz de ya da birden çok sekme açtığınızda bile farkı görebiliyorsunuz.

Aygıt yöneticisine girdiğimde fotoğraftaki sorunla karşılaştım. Intel'in önerdiği gibi sürücüleri silmeye çalışıp ardından tekrar yüklemeye çalıştım. Sonuç maalesef değişmedi. Bilgisayar boştayken bile %40 RAM alıyor. Bilgisayarı Windows'un sıfırlama seçeneği ile sıfırladım. Lisanslı Windows 11 Home ürünümü kaybetmek istemiyorum ama yakında USB ile temiz bir Windows 10 kurulumuna gideceğim böyle giderse.

Sistemim:
512 GB SSD.
16 GB RAM.
NVIDIA GTX 1650 GPU.
i5 9th gen CPU.
HP Pavilion Gaming 15.

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü 2.png
    Ekran Görüntüsü 2.png
    791,3 KB · Görüntüleme: 10
  • Ekran Görüntüsü.png
    Ekran Görüntüsü.png
    504 KB · Görüntüleme: 8
  • Ekran Görüntüsü (5).png
    Ekran Görüntüsü (5).png
    167,2 KB · Görüntüleme: 9
Son düzenleyen: Moderatör:
*** Intel XTU ile alakalı probleminizden başlayalım.

Intel'in kendi sitesinde tam da sizin senaryonuzu tarif eden bir açıklama var.

• Sometimes Intel® XTU service or driver might be not transferred correctly when upgrading the operating system from Windows® 10 to Windows 11*. This can cause Intel® XTU not to launch or start.
  • When the user has tried to install the Intel® XTU on top of an existing installer without properly uninstalling the previous one. Note that some OEM systems could have Intel® XTU pre-installed.

• İlkinde Windows 10'dan 11'e yükseltme yapıldığında bazen XTU servisi veya sürücüsü doğru olarak aktarılamadığından dolayı servisin düzgün şekilde başlayamaması/sürücünün çalışmaması gibi bir sorun oluşuyormuş.

• İkinicide ise kullanıcı hâlihazırda bulunan XTU sürücüsünü kaldırmadan üstüne tekrar bu sürücünün başka bir sürümünü kurduğunda problem olabileceğinden bahsedilmiş.

Çözüm olarak,
  • Intel XTU'yu kaldırın.
  • Aygıt yöneticisinde tüm o gördüğünüz XTU ile alakalı aygıtları silin.
  • XTU'nun güncel sürümünü yükleyin.

*** Lisans ve format konusuna gelelim.

Bildiğiniz üzere Windows'un yükseltme veya sıfırlama seçenekleri, USB ile temiz kurulum kadar etkili değildi hiçbir zaman. Yaşadığınız problemlerin tamamını çözmese de işletim sistemi ile alakalı olan kısımları çözecektir. USB ile temiz kurulum yapın mutlaka.

Windows 10 veya Windows 11 fark etmeksizin herhangi bir işleme gerek kalmadan lisansı aktifleştirebilirsiniz. Zaten lisans anakarta gömülü oluyor. Bu durumu destekleyecek konular:

*** Bu arada, temiz kurulum ve XTU çözümü sonucu probleminiz çözülmezse şu sorulardan ilerleyeceğiz.
  • Masaüstündeyken işlemci sıcaklığınız ne kadar oluyor?
  • İşlemciye termal macun yenilemesi yaptınız mı?

Son düzenleme:
*** Intel XTU ile alakalı probleminizden başlayalım.

Intel'in kendi sitesinde tam da sizin senaryonuzu tarif eden bir açıklama var.

• İlkinde Windows 10'dan 11'e yükseltme yapıldığında bazen XTU servisi veya sürücüsü doğru olarak aktarılamadığından dolayı servisin düzgün şekilde başlayamaması/sürücünün çalışmaması gibi bir sorun oluşuyormuş.

• İkinicide ise kullanıcı hâlihazırda bulunan XTU sürücüsünü kaldırmadan üstüne tekrar bu sürücünün başka bir sürümünü kurduğunda problem olabileceğinden bahsedilmiş.

Çözüm olarak,
  • Intel XTU'yu kaldırın.
  • Aygıt yöneticisinde tüm o gördüğünüz XTU ile alakalı aygıtları silin.
  • XTU'nun güncel sürümünü yükleyin.

*** Lisans ve format konusuna gelelim.

Bildiğiniz üzere Windows'un yükseltme veya sıfırlama seçenekleri, USB ile temiz kurulum kadar etkili değildi hiçbir zaman. Yaşadığınız problemlerin tamamını çözmese de işletim sistemi ile alakalı olan kısımları çözecektir. USB ile temiz kurulum yapın mutlaka.

Windows 10 veya Windows 11 fark etmeksizin herhangi bir işleme gerek kalmadan lisansı aktifleştirebilirsiniz. Zaten lisans anakarta gömülü oluyor. Bu durumu destekleyecek konular:

*** Bu arada, temiz kurulum ve XTU çözümü sonucu probleminiz çözülmezse şu sorulardan ilerleyeceğiz.
  • Masaüstündeyken işlemci sıcaklığınız ne kadar oluyor?
  • İşlemciye termal macun yenilemesi yaptınız mı?

Merhaba EgeN7, öncellikle cevap verdiğiniz ve yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim;

Notebook olduğu için arkasını açtığımda bir yerini kırarım diye hiç temizlememiştim. Ancak artık toz USB portlarından da dışarı çıkmaya başlayınca yaklaşık 3 yıl sonra temizliğini yaptım. Fanlar açıldı ısınma en azından bilgisayar boştayken neredeyse bitti denecek seviyeye geldi. Maalesef ki bir oyuna girdiğimde problem devam ediyor, ben bunun soğutma sisteminde ki bir arızadan kaynaklandığını düşünmüyorum çünkü Windows 10 kullanırken sistem ara ara ısındığında tam güç fanları birkaç dakika çalıştırır ardından tekrar sessiz moda girerdi. Yani yüksek CPU kullanacak bir işlem yaptığımda bilgisayar ısınmazdı. Windows 11 de ise hiçbir zaman bu Full fan modu çalışmıyor. Bilgisayar 90-95 dereceye kadar çıktığında, 60 dereceden sonra fan sessiz moddan hafif sesli moda giriyor ancak asla ama asla Windows 10'daki gibi tam güçte çalışmıyor ve bilgisayar çok ısınıyor. BIOS menüye girdim her türlü ayarı kontrol ettim. HP'nin bu marka bilgisayarlarında(Pavilion Gaming 15) BIOS menu açıldığında fanlar tam güçte çalışıyor, W11 yüklüyken BIOS menu de fan tüm gücüyle çalıştı ancak W11 açıldığında aynı sıkıntı devam etti xD.

Bir de ek olarak bu forumdaki kişiyle benzer model bilgisayarı kullanıyoruz. Galiba tek fark onunkinin i7 olması benim de i5. ---> XTU Component Device on Windows 11

Orada birisi XTU'nun galiba i serisi için olmadığını söylemiş belki de bu yüzden bu sorunu yaşıyorumdur. Bir de bu forumdaki arkadaş gibi bende XTU'yu günlerdir silmeye çalışıyorum ancak manuel olarak sildiğimde Trustedinstellardan bir türlü yetki alamıyorum. Onun ayarlarını da değiştirmeye çalıştım fakat yapamadım.

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü (6).png
    Ekran Görüntüsü (6).png
    314,7 KB · Görüntüleme: 5
  • Ekran Görüntüsü (7).png
    Ekran Görüntüsü (7).png
    354 KB · Görüntüleme: 5
  • Ekran Görüntüsü (8).png
    Ekran Görüntüsü (8).png
    228,8 KB · Görüntüleme: 5
Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle temiz kurulum öneriyorum bu gibi büyük geçişlerde. İkinci olarak ısı yüksek. Fan temizliği ve macun yeniletin ve macunların kaliteli olduğuna emin olun. Hala ısı yüksek ise soğutma bloklarını kontrol edin.

Öncelikle temiz kurulum öneriyorum bu gibi büyük geçişlerde. İkinci olarak ısı yüksek. Fan temizliği ve macun yeniletin ve macunların kaliteli olduğuna emin olun. Hala ısı yüksek ise soğutma bloklarını kontrol edin.
Evet temiz kurulumdan başka seçenek kalmadı gibi. Uefi dosyalarını bu bilgisayarda hazırlamam sizce bir sorun yaşatır mı? Dosyalar zarar görür mü?

@EgeN7 sizin macun sorunuzu yanıtlamayı unutmuşum. Macun sürmedim ancak 3 yıldır oyun bile oynamadım, sadece office ve idle programları azıcık da blender. Sadece içini temizledim. Macun için servise götüreceğim.

Evet temiz kurulumdan başka seçenek kalmadı gibi. Uefi dosyalarını bu bilgisayarda hazırlamam sizce bir sorun yaşatır mı? Dosyalar zarar görür mü?

@EgeN7 sizin macun sorunuzu yanıtlamayı unutmuşum. Macun sürmedim ancak 3 yıldır oyun bile oynamadım, sadece office ve idle programları azıcık da blender. Sadece içini temizledim. Macun için servise götüreceğim.
UEFI dosyaları ?

Geri
Yukarı