PC mavi ekran "Reboot and select proper boot device" hatası

Bedirhanunal

Decapat
RAM
32 GB, CL22, 3200 MHZ
SSD veya HDD modeli
M2 ssd 512 gb
Ekran kartı
GeForce RTX 4060 8GB DLSS3
Anakart
MSI B450M-A Pro Max
İşlemci
AMD RYZEN 5 3600 3.60 GHZ
Merhaba arkadaşlar.

Bilgisayarı açıp oyun oynuyorum, 10-15 dakika sonra donuyor ve mavi ekran veriyor. Ve şu hatayı veriyor "Reboot and select proper boot device or Insert Device Media in selected Boot device and press a key" Ne yaptıysam çözümünü bulamadım. RAM'leri test ettim sorun çıkmadı, SSD test ettim sorun çıkmadı, driverleri silip tekrar kurdum yine olmadı, yardımcı olursanız sevinirim.

Not : Minidump dosyasıda oluşmuyor ve sadece oyun oynarken oluyor, en çok hatayı verdiği oyun GTA V, Pes 2021

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Bu aralar bilgisayarı ilk açtığımda "reboot and select proper boot device or insert boot Media in selected boot device and press a key" bu hata ile karşılaşıyorum. Bilgisayarı kapatıp yeniden açtığımda düzeliyor. Masaüstü açıldığında herhangi bir şey yaptıktan sonra bilgisayar kilitleniyor kalıyor öyle. Bunun sebebi nedir? Yardım eder misiniz?
SATA ise kabloları da kontrol edin. UEFI sistemse denildiği gibi Boot Manager ilk sırada olması gerekir.

Şeklinde bir çözüme ulaşılmış daha önce,

SSD lerde bazen belli bir kısmı çalıştıktan sonra hata vermeye başlayabiliyor, örneğin 512GB'ın 300GB'ı sağlamdır rahat rahat sana kullandırtır ancak 300GB sonrasında yüklediğin dosyalar disk tarafından doğru olarak okunamaz/yazılamaz. Başıma gelen bir hadise olduğu için yazıyorum bunu.

Şeklinde bir çözüme ulaşılmış daha önce,

SSD lerde bazen belli bir kısmı çalıştıktan sonra hata vermeye başlayabiliyor, örneğin 512GB'ın 300GB'ı sağlamdır rahat rahat sana kullandırtır ancak 300GB sonrasında yüklediğin dosyalar disk tarafından doğru olarak okunamaz/yazılamaz. Başıma gelen bir hadise olduğu için yazıyorum bunu.
Teşekkür ederim geri dönüşün için
Ama kullandığım ssd M2 sata kablosu yok yani

O Zaman eğer ki sorun SSD kaynaklı değil gibi düşünürsek;

-Windows veya hangi işletim sistemini kullanıyorsan, eksik veya hatalı yüklenmiş veya gelen güncellemeyle bozulmuş olabilir. Format işinizi çözebilir.

-Bilgisayar açılışta içindeki yüklü olan işlemcilerden en üstekini seçerek otomatik giriş yapar (Eğer farklı işletim sistemleri veya farklı sürümler yüklediyseniz örneğin windows 8 ve windows 10 aynı anda bilgisayarda kurulu olabilir).
Aldığınız hata bu kısımdan bi işletim sistemi seçmenizi istiyor, aklıma gelen;
Ya bilgisayar her açılışta kapanışta kendine format atmaya çalışıyor yani format diski/Flashı/Programı vs görüyor olabilir ancak bu mavi ekran almanıza neden olmaz, sadece açılışta karşınıza çıkar.

Format atabilme imkanınız var ise sorununuza çözüm olabilir,
- daha önce böyle bir hata almadıysanız ve bilgisayar yedek almışsa oradan eski yedeği geri yükletebilir
-Format atmadan önce; "Sorunları Windows Update kullanarak düzelt" diyebilirsiniz. (Windows 11 de; Ayarlar> Windows Update > Gelişmiş seçenekler > Kurtarma > Sorunları Windows Update kullanarak düzelt)
1748274289991.png

O zaman eğer ki sorun SSD kaynaklı değil gibi düşünürsek;

-Windows veya hangi işletim sistemini kullanıyorsan, eksik veya hatalı yüklenmiş veya gelen güncellemeyle bozulmuş olabilir. Format işinizi çözebilir.

-Bilgisayar açılışta içindeki yüklü olan işlemcilerden en üstekini seçerek otomatik giriş yapar (eğer farklı işletim sistemleri veya farklı sürümler yüklediyseniz örneğin Windows 8 ve Windows 10 aynı anda bilgisayarda kurulu olabilir).
Aldığınız hata bu kısımdan bir işletim sistemi seçmenizi istiyor, aklıma gelen;
Ya bilgisayar her açılışta kapanışta kendine format atmaya çalışıyor yani format diski/Flashı/Programı vs görüyor olabilir ancak bu mavi ekran almanıza neden olmaz, sadece açılışta karşınıza çıkar.

Format atabilme imkanınız var ise sorununuza çözüm olabilir,
- Daha önce böyle bir hata almadıysanız ve bilgisayar yedek almışsa oradan eski yedeği geri yükletebilir.
-Format atmadan önce; "sorunları Windows Update kullanarak düzelt" diyebilirsiniz. (Windows 11 de; ayarlar> Windows Update > gelişmiş seçenekler > kurtarma > sorunları Windows Update kullanarak düzelt)
Eki Görüntüle 2499492

Kral formatın işe yarayacağını sanmıyorum çünkü daha önce de bu sorun karşıma çıktı format atıyorum hata vermeyi kesiyor 2 hafta sonra yine aynı sorun karşıma çıkmaya devam ediyor.

Kral formatın işe yarayacağını sanmıyorum çünkü daha önce de bu sorun karşıma çıktı format atıyorum hata vermeyi kesiyor 2 hafta sonra yine aynı sorun karşıma çıkmaya devam ediyor.

Farklı bir SSD veya depolama kullanma şansın var mı? Aklıma SSD arızasından başka bir şey gelmiyor o zaman. Eski veya yedekte duran bir depolama birimin var ise şu anda kullandığın SSD yerine onu kullanıp bir deneyebilirsin. Aklıma başka bir şey gelmiyor.

Dostum sistemin önyükleme (boot) yapacağı uygun bir işletim sistemi bulamadığını söylüyor BIOS'tan boot menüye girip SSD'nin en üst sırada olup olmadığını kontrol et.
SSD/HDD arızalı olabilir (test için CrystalDiskInfo gibi bir yazılım kullanılabilir).
Windows kurulum USB'si ile “bilgisayarınızı onarın” → “sorun gider” → “komut istemi”ni açın."
Bootrec /fixmbr
Bootrec /fixboot
Bootrec /scanos
Bootrec /rebuildbcd
Komutlarını yazıp sistemi yeniden başlatın sorun çözülmediyse geride donanımsal arıza kalıyor.

Geri
Yukarı