AMD DDR5 EXPO geç açılıyor

AlihanŞahin

Kilopat
Katılım
8 Ocak 2016
Mesajlar
7
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
3D Artist
Merhaba,
Birkaç gün önce bir sistem toplayıp; montajını yaptırdım. Fakat bazı problemlerim var, çözümlerini bulmakta güçlük çekiyorum. Maddeler halinde bahsetmek istiyorum.
Sistem bileşenlerim:
  • CPU: Ryzen 9 7950X.
  • RAM: 6000MHz CL30 DDR5 1.35v AMD EXPO 4x16 GB.
  • Anakart: X670e Extreme.
  • SSD: 980 Pro

*Bilgisayarı başlattığımda, yaklaşık 2-3 dk boyunca anakart üzerinde birçok hata kodu görünüyor. Bazıları birkaç saniye sürmek üzere; yaklaşık 12-14 farklı kod görüyorum.
* BIOS ekranında görüntü alamıyorum. Monitörü fiziksel tuştan açıp kapatarak; masaüstü görüntüsüne erişebiliyorum. PG32uq monitör modelim ve DP ile bağlanıyorum. Windows 10 Pro kullanırken görüntü alamıyordum fakat; Windows 11 yükledim az önce ve BIOS'a girebilmeyi başardım. Yine de herhangi bir ayara dokunmadım pek bilgim olmadığı için.

Bilgisayarın açılışının neden bu kadar uzun sürdüğünü bilemiyorum. Tüm sürücüleri güncelledim. Problemim düzelmedi.
İstediğiniz bir bilgi ekranının görüntüsünü paylaşabilirim. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS'u güncellemeyi denediniz mi?

Montaj sonrası ilk açılışta BIOS güncel olmadığı için format bile atılmıyordu. Formatın ortasında mavi ekran hatası veriyordu. BIOS'u güncelleyince format atabildik fakat yukarıda bahsettiğim sorunlar oluştu ve halen de devam etmekteler. Bazı parçalar henüz çok yeni oldukları için pek fazla çözüm örneği de bulamadım. Montaj ve kablolamadan kaynaklı mı onu bile bilemiyorum maalesef.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, biraz araştırdım sorun sadece sizde değil. Muhtemelen BIOS güncellemesi ile halledilecek ama tek slot RAM'le bir dener misiniz? Bu arada aşağıya link bırakıyorum incelersiniz.

 
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, biraz araştırdım sorun sadece sizde değil. Muhtemelen BIOS güncellemesi ile halledilecek ama tek slot RAM'le bir dener misiniz? Bu arada aşağıya link bırakıyorum incelersiniz.


Öncelikle çok teşekkür ederim ilgilenip; değerli zamanınızı ayırdığınız için. Bu sorunu tek yaşamamış olmak rahatlattı. Daha hızlı çözüme ulaşabileceğim gibi görünüyor. Tek RAM ile sistemi çalıştırmayı denediğimde; sistem ekrana görüntü vermedi ve anakart üzerindeki "Memory test" yazısı 6-7 dakika boyunca kaldı. Maalesef açılmadı. RAM'leri tekrar takıp açabildim. Birkaç fotoğraf paylaşacağım. Tek RAM'li durumdayken aldım fotoğrafları.
İlk fotoğrafta BIOS Switch ışığı yanıyor. Bir problem mi bilmiyorum.

WhatsApp Image 2022-10-21 at 14.22.30.jpeg


İkinci fotoğrafta "Memory test" ekranında sabit kaldı. 6-7 dakika bekledikten sonra PC'yi kapattım ve tüm RAM'leri takarak çalıştırdım.

WhatsApp Image 2022-10-21 at 14.22.31.jpeg


Q-code ekranında bir sürü farklı hata vardı. Bazılarını okuyabildim, bazıları da çok hızlı değişiyordu; yakalayamadım. CPU42, Memory 15, Memory 46, 15, Ao, 97, 0D bunlardan bazılarıydı.

WhatsApp Image 2022-10-21 at 14.22.50.jpeg


Söylediğiniz gibi muhtemelen gelecek güncelemeler ile çözüleceğini umuyorum. Paylaştığınız linki de okudum. Tekrardan teşekkür ederim ilgilendiğiniz için.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı ve benzer sorunlardan ben de muzdaribim.

BIOS'tan EXPO 1'den EXPO 2'ye geçtim. Yine geç açılsa da eskisi kadar kötü değil. Ayrıca açılmıyor ortadan kalktı; Memory Error'da takılı kalmıyor artık. Deneyebilirsin belki sen de.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Dostum aynı sorundan bende de var. Kafayı yedirecek cinsten. Montajı hatalı yaptığımı düşünerek parçaları tek tek söküp tekrar tekrar kontrol ederek taktım. Günlerdir evin genel durumu montaj modunda :) Yabancı kaynaklardan araştırma yapıyorum. BIOS'u 805 sürümüne güncelledim. Bir şeyler bulabilirseniz paylaşalım lütfen.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bende daha 2 hafta önce yeni PC topladim

  • 4090 ekran karti
  • 32 GB DDR5 5200
  • Ryzen 9 7950
  • ASUS ROG STRIX X670E-F

Ayni sorunu yasiyorum. Eski PC 1080 Ti, 32 GB RAM i7 7700K ve ASUS Z270 bundan daha hizli aciliyordu 15 sn falan.

Bu 1 dk buluyor acilmasi ve acilirken önce görüntü geliyor sona kapaniyor monitor tekrar sona tekrar geliyor görüntü enteresan seyler oluyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yeni BIOS güncellemesi gelene kadar AI Overclocking ayarlarını açmayın. Manuel olarak 5200 MHz RTX 7950X 6200 MHz RAM ayarladım. Bir de sıcaklık kısmını 80 Derece olarak belirledim. Kapanma vs. problemi olmuyor. öncekine göre açılması hızlandı ama yine de böyle bir sistem için 30 sn falan görüntü gelmesini bekliyorum. Umarım BIOS güncellemesi ile durumu düzeltirler. Mevcut sürümüm 805.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı