Photoshop ile fotoğrafa çerçeve ekleme

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Img 1.jpg


Çerçeveler için birçok örnek vardır. Maalesef bunlar her zaman fotoğrafa uymaz. Bu makalede Photoshop’ta yalnızca 5 dakikada tek başınıza fotoğraftan bir çerçeveyi nasıl oluşturacağınızı sizlere gösteriyoruz. Böyle bir çerçeve için çok az katman bilgisi yeterli olacaktır.

1 Fotoğraf kopyalama

Çerçeve vermek istediğiniz fotoğrafı açın ve gerektiğinde ‘’F7’’ tuşu ile Katman panelini aktif hale getirin. İlk olarak arka alan katmanını kopyalayın.

2 Fotoğraf kopyasını küçültme

Kopyaladığınız katmanı (Background Copy) seçin ve menü çubuğunda bulunan ‘’Edit’’ sekmesini tıklayın. Daha sonra açılır menü üzerinde ‘’Free Transform’’ komutunu seçin. Yukarıda seçenekler çubuğunda bulunan, genişlik değerlerinin verildiği ‘’Set horizantal scale’’ kısmına %90, yükseklik değerlerinin verildiği kısım olan ‘’Set vertical scale’’ bölümüne ise %85 değerlerini girin. Dönüştürmeyi ‘’Enter’’ tuşu ile onaylayın. Böylelikle fotoğrafı küçültmüş olursunuz. Küçülttüğünüz fotoğrafın altındaki fotoğraf katmanı ise orijinal boyutunda kalır ve üst katmanı kuşatan bir çerçeve gibi görünür.

3 Kontur ekleme

Çerçevelerin rengini daha da belirginleştirmek için, menü çubuğundaki ‘’Edit’’ sekmesini tıklayın ve açılır menü üzerinde ‘’Stroke’’ seçeneğini tıklayın. ‘’Stroke’’ penceresi üzerinde ‘’Width’’ seçeneğini ‘’5 Px’’ yapınız. Standart ayarlar olan ‘’Location’’ve ‘’Blending’’ bölümlerinde, ‘’Position: Center’’/ ‘’Opacity: 100%’’ olarak bırakın. Bu fotoğraf için ‘’Color’’ yanında bulunan renk kutusu üzerine tıklayın. Fotoğraf üzerinden farklı bir renk tonu seçebilmek için damlalık aracını oraya götürün. ‘’Ok’’ seçeneğini tıklayarak hattınızın rengini belirleyebilirsiniz.

Img 2.jpg


3 Kontur: ‘’Stroke’’ komutu ile çerçeveyi fotoğraftan daha da ayrıştırabilirsiniz.

4- Çerçeveleri bulanıklaştırma

Katmanlar panelinden arka plan katmanını (Background)seçin. ‘’Filter/Blur/Gaussian Blur’’ komutunu izleyerek arka plan katmanını bulanıklaştırın. Bu örnekte kenar hattını bulanıklaştırmak için, yukarıda izlediğiniz komut dizini sonrasında açılan‘’Gaussian Blur’’ penceresindeki ‘’Radius’’ bölümünü ‘’30’’ yapınız.

5- Renk Katmanı ekleme

Çerçeveleri, fotoğraftan çok daha belirgin bir hale getirmek için, ‘’Shift+Ctrl+N’’ kısayolu ile bir katman daha ekleyin ve açtığınız katmanı renkle doldurun. Açtığınız katmanı renkle doldurma işlemini, ‘’Edit/Fill’’ komutunu izlediğinizde açılan ‘’Fill’’ penceresinin ‘’Content’’ bölümündeki ‘’Use’’ seçeneği üzerinden ya da ‘’Shift+F5’’ kısa yolu ile gerçekleştirebilirsiniz. İlk önce arka plan katmanında kalınız. Arka plan katmanının yukarısında yeni boş bir katman oluşturabilmek için‘’Alt’’ tuşunu basılı tutarak katmanlar paneli bölümünde yer alan ‘’Create a new layer’’ simgesi üzerine tıklayın. Daha sonra ‘’Layer 1’’ katmanına gidin ve ‘’Edit/Fill’’ komutunu izlediğinizde açılan pencere üzerindeki ‘’Color’’ seçeneği ile bu katmanı koyu sarı bir ton ile doldurun. Saydamlığı (Opacity) düşürün ve efekte uyarlamak için farklı katman modlarını deneyin.

Img 3.jpg


5 Üçlü: Alttaki katman, en yukarıdaki fotoğraf katmanını bir çerçeve gibi çevrelemektedir; ortadaki ise çerçeveye rengini vermektedir.

Pratik İpuçları

-Menü üzerinden de yapabileceğiniz, renk ile doldurma (Fill) eylemini ‘’Shift+F5’’ kısa yolu ile daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. ‘’Free Transform’’ eylemini ise ‘’Ctrl+T’’ tuş kombinasyonu ile yapabilirsiniz.

-Katmanları birleştirmeden ve sunum için hazırlamadan önce, tamamladığınız fotoğrafları Photoshop formatında (PSD) kaydedin. Böylelikle fotoğraflar ve çerçeveler üzerinde tekrardan çalışabilirsiniz.

-Çerçevelerinizi yerleştirmeden önce fotoğraflarınızı en uygun şekle getiriniz. Örneğin eğer son aşamada fotoğrafı aydınlatırsanız, çerçeveyi yeniden değiştirirsiniz.

-Eğer orijinal arka plan keskin hatlar taşıyorsa, bu gibi fotoğraflarda çerçeveler çok fazla belirgin değildir. Bunun için ek bir katman oluşturabilir ve bunu farklı renklerle doldurabilirsiniz.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı