Photoshop ile HDR fotoğraflardaki kalıntıları temizleme

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Photoshop CS5’ten bu yana kullanışlı bir HDR özelliği olan “Remove Ghost” Hayaletimsi görüntüler fotoğraf içinde hareket eden objelerden dolayı olaşabiliyor. Bizim fotoğrafımızda hareket eden araba ve insanlar bunun için güzel bir örnek. Araba ve insanlar her bir fotoğrafta ayrı karelerde görünüyor. Fotoğraf birleştirme işleminin ardından araba saydam bir kalıntı olarak görünür.

1 Fotoğrafları HDR ile açma

“File/ Automate/ Merge to HDR Pro…” üzerinden HDR penceresini açın. HDR için kullanacağınız fotoğrafları klasörde bulun ya da fotoğraflarınız Photoshop’ta açık ise “Add Open Files” komutu ile bu fotoğraflarınızı kullanabilirsiniz. Fotoğraflarınızı çekerken tripod kullanmadıysanız “Attemp to Automatically Aling Source Images” seçeneğini etkinleştirin.

2 Hayalet motiflerden kurtulma

Photoshop CS5, size fotoğrafınızın yüksek kontrastlı bir önizlemesini sunacak. Bu fotoğrafta da hayaletimsi görüntüleri açık bir şekilde görebilirsiniz. Sağ üstte yer alan “Remove Ghost” seçeneğini etkinleştirin. Hareketli olan nesneler son halini alıncaya kadar sol altta yer alan küçük resimlere tıklayın.

3 Algoritmayı Seçme

HDR fotoğrafınızda kısmen hoş olmayan bölümlerle karşılaşabilirsiniz. Bunun nedeni ekranınızın en fazla 10 bit ekran rengini desteklemesidir. HDR penceresinde “Mode” bölümünü “8 Bit” olarak değiştirin. En iyi Tonmapping sonucunu elde edebilmek için burada “Lokal Adaptation” üzerinden düzenleme yapın. Burada yer alan sürgüleri kullanarak fotoğrafınızı düzenleyin. “OK” butonuna basmanızın ardından Photoshop, oluşacak olan HDR fotoğrafınızı hesaplar. Bu işlem dosya ağırlığına ve bilgisayar performansınıza bağlı olarak biraz zaman alabilir.

4 İnce Ayar

Photoshop’u kullanarak alışılageldik Photoshop araçlarıyla HDR fotoğrafınızı düzenleyebilirsiniz. Örneğin fotoğrafınızın renk doygunluğunu arttırabilirsiniz.

Profesyonel İpucu

HDR fotoğraflarınız yüksek kontrast nedeniyle yapay bir görünüm sunabilir. HDR işleminin ardından sonuç hoşunuza gitmezse, fotoğraflarınızı Photoshop’ta “Auto Blend Layers” komutuyla da birleştirebilirsiniz.

Bilgi

HDR, “High Dynamic Range” kavramının kısaltmasıdır. Türkçe, Yüksek Dinamik Erim anlamına gelir. HDR denildiğinde, yüksek kontrast taşıyan fotoğraflarda, örneğin ters ışıkta yer alan bir motifin farklı pozlama değerleri ile fotoğraflanması ve bunların bir fotoğraf üzerinde birleştirilmesi aklımıza gelir. Bu fotoğraflar 32 bit renk değerinde olur ancak Tonemapping işlemi ile bu değer 8 bit’e düşürülür. Bu sayede ekran ve baskı makinesi kontrastı haritalayabilir. Ancak 32 bit’lik yüksek kontrast oranı HDR fotoğrafta korunur.

Img 1.jpg


1 Fotoğrafları Yükleme: Photoshop’ta HDR komutunu seçmenizin ardından HDR için çektiğiniz farklı pozlama değerlerine sahip fotoğrafları seçin.

Img 2.jpg


2 Fotoğrafta hayatlet motifleri resimdeki gibi görebilirsiniz. Bu hayaletimsi görüntüden kurtulabilmek için “Remove Ghost” seçeneğini etkinleştirmeniz yeterli olacak.

Img 3.jpg


HDR: Gökyüzündeki parlak alanlar fotoğrafa kazandırılırken aynı zamanda koyu alanlardaki renkler fotoğrafta daha güçlü bir şekilde yansıtılıyor.

Img 4.jpg


Fotoğrafınızın doğal görünümünü bozmadan “Saturation” ve “Vibrance” sürgülerini kullanarak fotoğrafa doygunluk kazandırın.
 
Elline sağlık faydalı bir konu. Bu kalıntıları fotoğraf makinaları mı bırakıyor hiç böyle sorun yaşamadım.


Teşekkürler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı