Pil Tasarrufu Yönetimi

Sadaret

Hectopat
Katılım
19 Haziran 2014
Mesajlar
154
Makaleler
1
Yer
Kocaeli
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Acil Tıp Teknisyeni
Merhaba arkadaşlar,

Windows Phone işletim sisteminin arka plan çalışma protokolleri, sistem algoritması, donanım şeması ve uygulamaların çalışma prensipleri hakkındaki araştırmam sona erdi.

WP 8.1 Preview for Developers yüklü Lumia 520, Lumia 820, Lumia 1320 ve Lumia 1520 üzerinde muhtemel bütün uygulama türleri ve pil tüketim şemaları denenerek ortaya çıkan ve başka hiçbir yerde bulamayacağınızminimum pil sarfiyatı yönetimini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bu yöntem ile,

* 20 saat WiFi, 41 saat 2G ve 20 dakika 3G modunda,
* Toplamda 30 dakika oyun,
* Toplamda 5 saat 2G modunda kulaklıkla konuşma,
* Toplamda 2 saat internette gezinme(20 dakikası 3G, kalanı 2G ile),
* WhatsApp, Viber, Haber, Hava Durumu ve Skype arka planda açık,
* Gün başına ortalama 30 SMS(alınan+gönderilen) ve gün başına ortalama 100 WhatsApp/Viber/Skype mesaj alışverişi(alınan+gönderilen),
* 20 dakika Bing Haber uygulaması ile haberlere göz atma,

durumunda, yüksek donanıma karşın 1650mAh kapasiteli pile sahip Lumia 820 modelinin dâhi kullanım süresi tek dolum ile 2 gün 14 saat olmuştur.

1) EN AZ ENERJİ HARCAMA ŞEMASI

AYARLAR>

> Sistem
> Başlangıç+Tema
> Arka plan: KOYU
> Başlangıç arka planı: KAPALI

> Zil Sesleri+Uyarılar
> Titreşim: KAPALI
> Sesli Uyarılar: TUŞLAR KAPALI

> E-posta+Hesaplar
> Herhangi bir E-posta
> Yeni içeriği indirme sıklığı: EN SEYREK OLAN SEÇENEK

> Kilit Ekranı
> Ekran zaman aşımı: 30 SANİYE

> Wi-Fi
> Akıllı Wi-Fi: KAPALI
> Yönet: KUTUCUKLARDA TİK YOK

> Bluetooth:KAPALI

> NFC:KAPALI

> İnternet paylaşımı:KAPALI

> Pil Tasarrufu:AÇIK (Pil düzeyi azaldığında)

> Telefonumu bul:KAPALI

> Konum: KAPALI

> Yedekleme
> Fotoğraflar+Videolar: KAPALI

> Ayarlarımı senkronize et: Tümü KAPALI

> Konum:KAPALI

> Reklam Kimliği:KAPALI

> Klavye
> İleri Düzey: Kullanım bilgilerini gönder KAPALI

> Geri bildirim: DEVRE DIŞI

> Erişim kolaylığı:Tümü KAPALI

> Göz Atma:KAPALI

> Dokun
> Dokunma hassasiyeti: NORMAL
> Uyandırma: KAPALI (ekrana çift dokunuşla kilit açma)
> Gezinme çubuğu: KAPALI (Windows tuşları titreşimi)

> Ekran
> Pil koruyucusu parlaklığı: AÇIK

> Uygulamalar

> Internet Explorer
> İleri düzey ayarlar
> Gezinme geçmişini gönder: KAPALI

> Kişiler
> Kişi listesini filtrele: Telefon numarası olmayanları gizle AÇIK
> Arama sonuçlarını gönder: KAPALI

> Mağaza
> Bugünün uygulamalarını göster: KAPALI


2) GENEL KULLANIM ÖNERİLERİ

- Mümkünse telefonla görüşme yaparken kulaklık kullanın ve telefonu kilitleyin. Bu sayede telefonu kulağınıza götürdüğünüzde ekran ışığının kapanmasını sağlayan sensör devre dışı kalıyor ve enerji harcamıyor. Ayrıca görüşme başlayınca kilit tuşuna basarak ekranı kilitleyin.

- Başlangıç ekranına yalnızca sık kullandığınız uygulamaları sabitleyin. Bu sayede işlemci ve önbellek kullanımı azalır. Daha az kullanım, daha az pil tüketimi demektir.

- Telefon mümkün olduğunca kilitli olsun. Kısa aralıklarda kullansanız dahi kilit tuşuyla telefonu beklemeye alın. Telefonu kilitlemek sadece ekran ışığından değil; yön sensörü, dokunmatik yüzey ve tuş işlevlerinden de tasarruf etmeyi sağlar.

- Animasyonlu işlevlerden kaçının. Canlı Kilit Ekranı, Canlı Kutucuklar, Başlangıç Ekranı arkaplanı vb. işlevler fazladan enerji harcar.

- Bildirim Merkezi'ndeki bildirimleri biriktirmemeye çalışın. Sağa doğru kaydırarak temizleyin.

- Gerek duymadığınız uygulamaların bildirimlerini Bildirim Merkezi'nden kapatın. Uygulamaların kutucuklarındaki sayaç size yeterli gelebilir.

- Otomatik fotoğraf ve video yedeklemesini kapatın. Mümkünse bilgisayarınıza veya belleklere yedekleyin.

- Eşitlemeleri ve güncelleme kontrollerini otomatik yerine el ile yapın.

- Pil koruyucusu parlaklığını etkinleştirin.

- Aydınlık ortamda "Orta", karanlık ortamda ise "Otomatik" parlaklık ayarını kullanın.

- AMOLED ekranlarda telefon ve uygulama temalarını siyah yapın. Telefonda mümkün olduğunca siyah renk kullanın. Koyu renk değil, yalnıca siyah! Bu, diğer tür ekranlara göre de tasarruf sağlar. Çünkü AMOLED'lerde siyah piksel enerji harcamaz.

- AMOLED ekranlarda mavi ve tonlarını uzun süreyle görüntülemekten kaçının. Bu özellikteki ekranların en çok enerji harcadığı renk mavi ve açık tonlarıdır.

- Telefon ısındığında kullanıma ara verin. Sıvı lityum pillerin iyonları ısı yükseldiğinde hızlanır ve kararsız olurlar. Pil enerjisi ısı enerjisine dönüşür.

- Mümkünse bataryayı tam bitirmeden şarj etmeyin, tam dolmadan şarjdan çıkarmayın. Bu sayede bütün iyonlar kullanılır ve taşıma özelliklerini daha uzun süre barındıracaklardır.

- Telefona temas etmediğiniz ve ihtiyaç duymadığınız zamanlar titreşimi kapatın. Ayrıca Windows tuşlarına dokunma titreşimini de kapatın. İnanılmaz bir tasarruf sağlayacaktır.

- En yüksek kapsama alanında kalın.

3) UYGULAMA KULLANIM ÖNERİLERİ

- Anlık bildirim almaya gerek duymadığınız bütün uygulamaların arka plan izinlerini kapatın. Aksi takdirde aktif olarak kullanmasanız dahi arka planda çalışmaya devam ederler.

- Eşitleme özellikli uygulamaların eşitleme periyodunu genişletin. Mümkünse otomatik eşitlemeyi kapatarak el ile eşitleme seçeneğini kullanın. (Örneğin e-posta kontrolleri günde 1 kez otomatik olarak veya yalnızca siz istediğinizde el ile yapılsın)

- E-posta kutularını ilişkilendirin.

- Yön sensörü ile de yönetilebilen uygulamaları/oyunları -varsa- dokunmatikle yönetme moduna getirin.(Örneğin Traffic Racer'ı dokunmatikle oynayın, Facebook'un sallayarak yenileme özelliğini kapatın)

- Gerek duymuyorsanız uyarı ve bildirimler dışındaki sesleri kapatın. Hoparlörler de yüksek enerji harcarlar.

- Sürekli geri tuşuna basarak çıkmak yerine, basılı tutup görev yöneticisinden kapatın. Hatta bazı uygulamalar (Takvim, Swarm, Dosyalar, Facebook gibi) geri tuşuyla çıksanız dahi kapanmıyor. Görev yöneticisini sık sık kontrol edin. Açık pencere varsa X simgesi yoluyla veya aşağı kaydırarak kapatın.

- Gerek duymadığınız canlı kutucukları kapatın.

- Kilit ekranını sürekli değiştiren uygulamalar yerine sabit bir kilit ekranı resmi kullanın.


NOT: "Bunları yapınca telefon 3310 oldu. Kullanmam daha iyi." diyen arkadaşlar;

Ben kimseye "özelliklerin hepsini kapatın" demiyorum. Nelerin tasarruf sağladığı bilinsin ve ihtiyaçlara, zevklere göre herkes kendi yönetimini yapılandırsın.

Facebook'ta sallayarak yenileme özelliğini kullanmıyorsan neden açık kalsın? Ya da yazın ortasında eldivenle telefon kullanmayacağına göre neden dokunmatik hassasiyetin yüksek olsun? Günde 1 e-posta alıyorsan, o da posta sağlayıcının reklam e-postasıysa; neden 30 saniyede bir e-posta kontrolü yapasın?

Alıntıdır...
 
Kardeş nokia telefonlarında şarj en az 1 gün gittiğinden pek sorun olmuyor bence eline sağlık güzel anlatmışsın herşey güzel hoşta akıllı telefonları ekran parlaklığını kıs tüm özellikleri kapat 3310 dan farkı kalmıyor bence.
 
Sondaki yazıyı okumadın sanırım dostum. Mesaj alıntıdır bu arada tekrar belirteyim emek hırsızlığı olmasın :)
 
kardeşim çok saol bu bilgiler epey işime yarıyacak telefon 3310 gibi oldu diyenler size zorla bunları yapın diyen yok kullandıklarını yapmaz kullanmadıklarını kapatırsın bu kadar...
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı