Pilotaj ve pilotluk hakkında ne bilinmelidir?

AntiPrime

Centipat
Daha fazla  
YKS 2026 öğrencisiyim pilotaj okumak istiyorum lakin bahsedilen tutarlar nasıl ve ne şekilde ödenir bilmiyorum. İyi bir derece yapsam burslu okuyabilir miyim? Veya bahsedilen tutarlar yani yıllık 60-70k euro bütün üniversite hayatım boyunca her yıl ödeyeceğim bir tutar mı yoksa 4 yıl boyunca toplam 60-70k bir ücret mi ödeyeceğim?

Bir de ülkemizde az sayıda bir pilotaj bölümü olan üniversiteler var hangisi iyi ve ekonomik bir üniversite? Şimdiden soruma cevap verecek kişiler için teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
1-Gerçekten okunur mu? İşin içinde olan biri varsa bilinmeyen zorlu yönleri var mı?

Bence lisans olarak okumak mantıksız. Lisans olarak okursanız her sene 20-25k euro veriyorsunuz. Üstüne bir de 75-80k Uçuş parası. 180-190k euro ya patlıyor fakat sonradan uçuş okuluna giderseniz sadece 75-80k ile pilot olabiliyorsunuz.

2-Özel üniversiteye de gidebilirim ama uçuş ücreti varmış her sene?

Uçuş ücreti her sene değil. Taksit yüzünden her sene gibi yazmış olabilirler. Her sene olan ücret üniversitenin pilotaj ücretlerinden bağımsız olarak normal orada okuman için aldığı para. Yaklaşık 20-25k euro oluyor.

3-Uçuş ücretinin bir kısmının pilot olunca maaştan kesilmesi olayı doğru mu?

Üniversitede okursan doğru değil fakat 1. maddede dediğim gibi sonradan okursan böyle bir imkanın bazı akademiler için var.

4-Üniversiteye girmeden sağlık problemin çıkarsa ne oluyor başka bölüme tercih yapabilir miyiz?

Üniversiteye göre değişir fakat bölüme girmeden lisanslı hastanelerde Class-1 sertifikası alsan iyi olur.
5-Bazı sitelerde pilotların 150 200 bin TL aldığı söyleniyor. Maaşlar bu kadar mı yoksa 400 seviyelerinde mi ve kıdem arttıkça maaş artıyor mu sonuçta okurken bayağı bir para harcıyorsun. Mezun olunca da güzel miktarda para beklemek normal.

Şirkete göre değişir ama başlangıcınız şu an ki enflasyonda 150-200k civarında olur. 5-10 sene sonra 400k gibi ücretler almaya başlarsınız. Ayrıca tecrübelendikten sonra şirkete göre yılda 5-6 belki daha fazla maaş ikramiye verenler var. (Tabii 4 sene sonraki 400k şu an ki 150k ile eş değer olursa o ücretten de başlayabilirsiniz. Ben paranın şu anki değerinden bahsediyorum.)

6-Bazı kişilerden aynı zamanda mühendislik eğitimi alıp mühendis olarak da mezun olduklarını duydum. Bu doğru mu ve bunun katkısı ne olur?

Mühendislik okurken 1. madde de bahsettiğim uçuş akademilerine 75-80k şeklinde ücretlere başvurursan sen de yapabilirsin. Ki mantıklı olan da bu. Okula neden her sene 20-25k euro veresin ki? Akademiler sana zaten 75-80k euro ya sertifika alma imkanı sağlıyor. Hem de yanında mühendislik diploman olur. İlla mühendislik okurken katılmana da gerek yok bitirince de yapabilirsin fakat bu işi yapanlar 3.sınıfta başlıyor genelde.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı