PMYO Nedir ? Nasıl Girilir ?

Dragonborn

Kilopat
Katılım
31 Temmuz 2015
Mesajlar
147
Çözümler
2
Yer
Istanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar. Geçen sene PMYO mülakatlarına girdim ve kazandım. İlk senem bitti ve şu an staj yapıyorum. PMYO düşünen veya merak eden varsa elimden geldiğince ne var ne yok açıklamaya çalışacağım. Eksik olan şeyler olabilir, merak ettiğiniz her konuda buradan veya mesaj yolu ile iletişime geçebilirsiniz.

Not : 16. Dönem için sonuçlar belli olmuştur. Başvurmayı düşünen arkadaşlar seneye Mayıs-Haziran ayları gibi başvuracaklar.


PMYO Nedir ?

PMYO-basvuru.jpg


PMYO lise mezunlarının girebildiği ve YGS puan türlerinden herhangi biri ile başvurulabilen 2 yıllık, yatılı eğitim veren bir okuldur. İki yıllık eğitim sürecini bitirdiğiniz de polis memuru olarak göreve başlarsınız.

Nasıl Başvurulur ?
PMYO’ya başvurabilmek için öncelikle liseyi bitirmeniz veya lise son sınıfta olmanız gerekmektedir. YGS sınavına girerek her yıl değişen baraj puanını almalısınız. Örneğin geçen sene baraj puanı 270 idi. Yanı 270 puan ve altı alan PMYO başvurusu yapamıyordu.

Mülakatlar ?
YGS’den istenen puanı aldığınız takdir de okula başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra mülakatlara girersiniz. Mülakatlar fiziki ve sözlü olarak ikiye ayrılır. Ek olarak sağlık muayenesi de yapılır.

Fiziksel : Belirli bir parkur olur ve parkuru belirlenen sürenin altında bitirmeye çalışırsınız.
Sözlü : Komisyon karşısına çıkarsınız ve size sorulan sorulara cevap verirsiniz. Soruların cevaplarından çok cevap verirken ki haliniz, tavırlarınız ve kendinize olan güveniniz test edilir.
Sağlık : Boy, kilo, vücut yaraları, ben vb. Gibi fiziksel özelliklerinize bakılır ve polis olamaz / polis olabilir şeklinde onay verilir.

Bütün mülakatları başarı ile geçtiğiniz takdir de okulu kazanırsınız. Bana kalırsa aralarında en önemli olan sözlü mülakattır. Çünkü fiziksel mülakatı hemen hemen herkes belli bir seviyede bitiriyor.

PMYO’lar Hangi Şehirlerde Var ?
Emniyetin kendi sitesinde aşağıda ki şekilde belirtilmiştir. Ancak bazıları eğitim-öğretime kapatılmıştır. Bunlara internetten bakabilirsiniz. (Örnek ; Şükrü Balcı kapanmıştır.)

sgsd.png


Okuyacağım Okulu Seçebilir miyim ?
Hayır. Kazandığınız takdir de atamanız emniyet tarafından yapılır. Hangi il de okuyacağınızı seçemezsiniz. Bazen yaşadığınız şehir, bazen yakın iller veya yaşadığınız yere çok uzak yerde ki bir okuluda kazanabilirsiniz. Bana kalırsa tamamen şans işi.

Dersler ?
Okullarda uygulamalı ve teorik dersler vardır. Silah bilgisi, polis savunma taktikleri vb. Gibi derslerin yanında Türkçe, tarih, hukuk gibi dersler de vardır.

· PMYO’da sayısal dersler yoktur. Sayısal ile problemi olan arkadaşlar sıkıntı yaşamazlar.


Okulda Sistem Nasıl İşler ?
Okullar da haftaiçi eğitim verilir. Haftasonları tatildir. Eğer eviniz okuduğunuz il de veya komşu illerde ise Cuma günü okuldan çıkıp eve gidebilirsiniz. Eğer eviniz okulun bulunduğu ilin çevresinde değilse haftasonu okulda kalırsınız ve çarşı iznine çıkarsınız.

Her sabah çok erken saatlerde kalkılır. Okuldan okula değişiklik gösterebilir ancak sabah 6:00 – 6:45 civarlarında uyanmaya hazırlıklı olmalısınız. Ayrıca akşam yatma saati 10:30’dur genellikle. Bu saatten sonra okulda kafanıza göre dolaşamazsınız. Ek olarak her sabah sakal traşı olursunuz.
Sınavlar ise vize-final şeklinde olur. Çok fazla çalışmadan da geçer not alabilirsiniz. Derslerden kalmak gerçekten oldukça zor bir iş.

Okulda Vakit Nasıl Geçer ?
Hemen hemen tüm okullarda kütüphane, bilgisayar odası, bilardo salonu, spor tesisleri, paintball sahası vb. Gibi imkanlar bulunur. Boş zamanlarınız da bu tarz aktiviteler ile uğraşabilirsiniz. Ayrıca bildiğim kadarıyla bütün okullarda Lig TV, D-Smart gibi yayınlar mevcut. Önemli maçları izlemenize izin verilir.

Maddi Durumlar ?
PMYO öğrencilerinin eğitim süreleri boyunca okulda ki barınma, beslenme gibi ihtiyaçları okul tarafından karşılanır. Ayrıca birinci sınıfta 250, ikinci sınıfta 270 TL harçlık alırsınız. KYK’ya da başvuru yapabilirsiniz. Örneğin ben KYK alıyorum. Yani ayda 670 TL elime para geçiyor. Bu para ile ailenize yük olmadan temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. (Bu notu maddi durumu üniversiteye el vermeyen arkadaşlar için yazdım. Yani PMYO okurken kendi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. - En azından bi kısmını.)

Devrecilik ?
Evet, hemen hemen bütün okullarda vardır. Özetle ikinci sınıfların yeni gelen birinci sınıflara baskı yapmasıdır. Pantolunu düzelt, düzgün otur vb. Gibi şeyler için uyarırlar. Ancak çok dikkat çeken bir tip değil iseniz devrecilik görmeden rahat bir şekilde ikinci sınıfa geçebilirsiniz. Bana kalırsa gereksiz bir sistemdir. Pek çok öğrenci egosunu tatmin etmek için kullanır.

Atamalar ?
Okulu bitirdiğiniz de atamalarınız okulda ki başarı sıranıza göre yapılır. Başarı sıranız ne kadar yüksek ise istediğiniz şehir de çalışma ihtimaliniz o kadar yüksektir.
Ayrıca okulun sonlarına doğru Özel Harekat, Yunuslar, Cumhurbaşkanlığı gibi birimler gelir ve seçme yapar. Bunların seçmelerine girerek okulu bitirir bitirirmez bu birimlere atanabilirsiniz.

Not : Okulu bitirdiğiniz de polis memuru olarak göreve başlarsınız. Ancak yükselmek isteyene her türlü imkan vardır. Komiserlik sınavlarına girerek rütbe alabilirsiniz.

Evet arkadaşlar özetle aklıma gelenler bunlar. Merak eden arkadaşlar elbette vardır. Umarım faydalı olmuştur. Merak ettiğiniz sorular varsa bana ulaşabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Lütfen cevap verin benim için önemli bir konu gerçekten vatanıma bu tarz mesleklerde destek vermek istiyorum fakat bileğimde belirli izler var ne yapmam gerekir zaten bu sene ygs ye girerim 270 puan alırım ama şu bileğimde 1 tane çok büyük değil ama belirli iz var sonra az belirsiz 1-2 iz var. Bu izler bana sıkıntı çıkarırmı ayrıca çıkarırsada nasıl düzeltebilirim lütfen yardımcı olurmusunuz. Ameliyat, dövme vesaire bu tarz şeylerle düzelebilecekse lütfen yardım edin. Bedenimde bileğimdeki iz dışında bişey yok mülakatı geçerim sağlığıda geçerim bir sıkıntı bilekteki iz.
 
Son düzenleme:
Lütfen cevap verin benim için önemli bir konu gerçekten vatanıma bu tarz mesleklerde destek vermek istiyorum fakat bileğimde belirli izler var ne yapmam gerekir zaten bu sene ygs ye girerim 270 puan alırım ama şu bileğimde 1 tane çok büyük değil ama belirli iz var sonra az belirsiz 1-2 iz var. Bu izler bana sıkıntı çıkarırmı ayrıca çıkarırsada nasıl düzeltebilirim lütfen yardımcı olurmusunuz. Ameliyat, dövme vesaire bu tarz şeylerle düzelebilecekse lütfen yardım edin. Bedenimde bileğimdeki iz dışında bişey yok mülakatı geçerim sağlığıda geçerim bir sıkıntı bilekteki iz.

Sıkıntı olacağını sanmıyorum. Şansını dene mülakatlara girip.
 

Geri
Yukarı