PNY XLR8 CS3040HS SSD'yi PCI-E 3.0 ile kullanmak?

2TB'lık olanı alabilirim ama çok ısınma yaparsa ve soğutucuya ihtiyacım olursa bütçemi biraz zorlamış olacağım. Şu an için 1TB olan modeli soğutucu ile mi alsam soğutucusuz mu alsam diye düşünüyorum.
Soğutma SSD'lerde genelde problem olmuyor. Böyle 600-700 GB'lık bir dosyayı bir yerden bir yere taşırken belki termal yetersizlikten yarısından sonra 3.5 GB/s yerine 2-3 GB/s'ye düşer o kadar. İlla ki istiyorsanız soğutma bloğu sonradan alınabilir. SSD'yi %100 performansta kullandığınız çok az zaman var, aralıksız tam performansta kullanmak çok nadirdir, çok önemli değil yani soğutma bloğu.
Peki bu SSD'nin hemm 3040 olarak bir modeli var galiba, bir de 3040HS hangisini önerirsiniz? Fark var mı aralarında? Çünkü yaklaşık 300 TL gibi bir fiyat farkı ortaya çıkıyor.
HS: Heatsink yani soğutma bloğu demek.

yani sıcaklık sadece hızı mı yavaşlatıyor? ssd ye çok bi zararı olur mu?
Aralıksız yüksek sıcaklıklarda çalışırsa SSD'nin ömrü bir tık azalabilir ancak yüksek sıcaklık için SSD kullanımının sürekli yüksek olması gerekir ki bu ise dosya transfer ederken veya 8K/12K/16K gibi bir videoyu export ederken vesaire olur. Aralıksız olarak yüzlerce GB dosya transferi yapmayacaksanız zaten yüksek sıcaklıklara çıkmaz, birkaç derece daha sıcak çalışır o kadar.

Şahsi önerim; bütçeniz varsa 2 TB olanı alıp kullanmanız, ileride çok ısındığını düşünürseniz bir adet soğutma bloğu alabilirsiniz 100-200 TL civarından.

Bütçe var ama kendimi de sıkıntıya sokmak istemiyorum. En fazla 1200 1300 TL gibi bütçe ayırmayı düşünüyorum. Zaten PC de hem 500GB'lık SATA SSD ve 500GB'lık HDD var.

birkaç derece daha sıcak çalışır o kadar.
SSD'den SSD'ye değişir. Benim soğutma bloklu (ekran kartının altında maalesef) Crucial P1'im anında 55 dereceye çıkıyor. M.2 SSD'lerde soğutucu kullanılmasının gerektiği yaygın bir bilgidir. Alınması her zaman faydalıdır.

İdareten bloksuz kullanılabilir bir süre diyebilirim en fazla.
Yani sıcaklık sadece hızı mı yavaşlatıyor? ssd ye çok bi zararı olur mu?
Olur tabii ki de. SSD'nin en büyük düşmanı sıcaklıktır. Diğer arkadaşın da dediği gibi uzun kullanımda belli olur bu tabii. Düzenli olarak yüksek sıcaklık altında bırakırsanız ömrümü normalden çabuk tüketir. Düzgünce soğutmanız lazım.
inidirmi kaçırdım.
Yahu ne kararsız bir insansınız. O kadar kişi beklemeden alın dedi. Çok iyi bir indirimdi. SSD'yi göndereyim mi diye açıp cevabı beklemeden gönderen yine sizdiniz. Bundan sonra yardımcı olmayacağım maalesef. Bir türlü dinlemiyorsunuz bizi.
Soğutma SSD'lerde genelde problem olmuyor. Böyle 600-700 GB'lık bir dosyayı bir yerden bir yere taşırken belki termal yetersizlikten yarısından sonra 3.5 GB/s yerine 2-3 GB/s'ye düşer o kadar.
Her zaman durum böyle olmuyor. Arkadaş günlük kullanıcı o yüzden dediğiniz doğru olabilir ancak ağır yük altında hız düşürmesine rağmen aşırı ısınabiliyor. 240GB BX500 SSD'im HDD'den beter hale geliyordu aşırı ısınmadan.

Alacaktım benlik bir durum değil ki. Hepsiburada'ya yolladım iadeyi, kargo satıcıya teslim edilmiş ama Hepsiburada hala satıcıya teslim edilme aşamasında diyor. Canlı destekle uğraştığım için kaçırdım fırsatı.

Yahu ne kararsız bir insansınız. O kadar kişi beklemeden alın dedi. Çok iyi bir indirimdi. SSD'yi göndereyim mi diye açıp cevabı beklemeden gönderen yine sizdiniz. Bundan sonra yardımcı olmayacağım maalesef. Bir türlü dinlemiyorsunuz bizi.
Alıp almamak kişinin kararı, yardım etmek zorunda değildiniz, yine değilsiniz. Burası forum, gönüllü olarak yardım ediyoruz bizi dinleyip dinlememek onların kararı. Dinlemedi diye karşı çıkmaya hiç gerek yok.
Her zaman durum böyle olmuyor. Arkadaş günlük kullanıcı o yüzden dediğiniz doğru olabilir ancak ağır yük altında hız düşürmesine rağmen aşırı ısınabiliyor. 240GB BX500 SSD'im HDD'den beter hale geliyordu aşırı ısınmadan.
Biliyorum kendim ağır bir Premiere Pro kullanıcısıyım ve yüzden fazla model SSD kullandım. Evimde 50-60 TB belki daha fazla SSD var. Hem SATA hem M.2 hem taşınabilir. Birkaç durum hariç soğutmaya ihtiyaç çoğu kişi duymuyor. Sonuçta bir termal ped ve üzerine pasif bir soğutma bloğu giriyor. Birkaç derece en fazla farkediyor, yük altında ise 10 derece ya fark ediyor ya etmiyor.

yük altında ise 10 derece ya fark ediyor ya etmiyor.
Uzun sürede 10 derece büyük bir fark.

Zaten "arkadaşın durumunda çok da sorun değil" demiştim (Tabii ekran kartının altında kalıp fazla ısınıyorsa ayrı mesele).

Arkadaşlar değerli yorumlarınız için tekrardan teşekkür ediyorum. Gece saat 3'te aklıma esti öylesine PNY CS3040 960 TL olduğu sayfaya girdim ve stokta olduğunu fark ettim ama tam ödeme yapacakken birisi benden önce satın aldı galiba. Bende saat gece 4'e kadar 20 dakika da bir sayfayı yeniledim ve almayı başardım. Umarım sıkıntısız bir şekilde kullanabilirim. İsterseniz 100 TL civarında SSD'ye takmak için soğutucu önerebilirsiniz, SSD ekran kartının altında kalıyor. 2 cm civarı bir boşluk var, ona göre öneri yaparsanız mutlu olurum. İyi günler dilerim.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı