Çözüldü PON Altyapısında SFP İle Bağlantı Nasıl Kurulur?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

354216

Hectopat
Makaleler
14
Merhabalar, Bu başlık altında Türk Telekom'un GPON altyapısında SFP ile bağlantı kurmak için çalışmalar yapmayı planlıyorum. Amacım ONT cihazı olmadan internet erişimi sağlamak. Bu nedenle ilerleyen süreçte yaptığım çalışmaları burada paylaşacağım. Katkıda bulunan herkese şimdiden teşekkür ederim.

Yapanlar var bu arada :)
1721071588839.png

ASUS XG-C100F ve HP AJ716B satın aldım Türkiye'den.

Eki Görüntüle 2254005

Güncelleme: Toplamda 3.951,49 TL kadar bir harcama yaptım. Şu ürünleri aldım:
1 x ASUS XG-C100F 10G SFP+ Ağ Adaptörü
2 x HP AJ716B 8G SFP+
1 x HORACO Switch (4 x 2.5G, 2 x 10G SFP+)
1 x Patchcord (LC-LC) Duplex 2.0mm 50/125 OM3 Multi Mode

İyi haberlerle döneceğim :)
Furkan nerelerdesin, neler yaptın, ürünler geldi ve denedin mi? Güncel tut dedik adama, gitti gelmedi bir daha :D

Furkan nerelerdesin, neler yaptın, ürünler geldi ve denedin mi? Güncel tut dedik adama, gitti gelmedi bir daha :D

Sorma hocam başıma gelmeyen kalmadı. Sfp'ler uyumsuz çıktı bende Cisco 10G-SR ile değiştirdim ikisini. ASUS ağ kartını Trendyol Express kaybetti sanırım kargoyu bulamıyorlar kayıt açmışım bekliyor. Switch Türkiye'ye geldi fakat PTT halen teslim almadı bekletiyor. Patchcord hasarlı çıktı değiştirdim. Kısaca halen ürünleri toplayamadım :)

Beklemedeyiz.
IMG_0510.jpeg

Sorma hocam başıma gelmeyen kalmadı. Sfp'ler uyumsuz çıktı bende Cisco 10G-SR ile değiştirdim ikisini. ASUS ağ kartını Trendyol Express kaybetti sanırım kargoyu bulamıyorlar kayıt açmışım bekliyor. Switch Türkiye'ye geldi fakat PTT halen teslim almadı bekletiyor. Patchcord hasarlı çıktı değiştirdim. Kısaca halen ürünleri toplayamadım :)

Beklemedeyiz.
Eki Görüntüle 2261290
Trendyola ağır küfür edesim geldi, bu kaçıncı vaka. Umarım kaybetmemişledir. Şanssız adamsın. Bekliyoruz hocam.

Şubeye gittim üst yetkili birine Slack üzerinden yazdılar bakalım ne çıkacak.

Eki Görüntüle 2262450
Bunlar nasıl bir firma ya.
Saçma sapan şirketin, Saçma sapan kargosu. Trendyol dışında mesela temu'ya bak istiyorsan Biraz gelmesi uzun sürer gerçi gümrükte de sıkıntı çıkabilir.

Temuya Baktım orda Asus Kart yok.

Son düzenleme:
Saçma sapan şirketin, Saçma sapan kargosu. Trendyol dışında mesela temu'ya bak istiyorsan Biraz gelmesi uzun sürer gerçi gümrükte de sıkıntı çıkabilir.

Temuya Baktım orda Asus Kart yok.
Türkiyeden sıfır aldım mecbur. Bunu dolaptan almıştım 1700 TL’ye. Tutar iade edildi bende farkını ödedim.

Güncelleme: parçalar elime ulaştı local ağımda 10G bağlantısı kurabildim. Tek eksiğim 10G SFP portlu bir router.
1721980015416.png

Son düzenleme:
Türkiyeden sıfır aldım mecbur. Bunu dolaptan almıştım 1700 TL’ye. Tutar iade edildi bende farkını ödedim.

Güncelleme: parçalar elime ulaştı local ağımda 10G bağlantısı kurabildim. Tek eksiğim 10G SFP portlu bir router.
Eki Görüntüle 2264707
İnanılmaz. Açıkçası şansı yuzde 20 görüyordum. Çünkü SFP ile bağlantı, 2 belki de 3 combo şeklinde olabiliyordu, aslında bir nevi başarmışsın, SFP Router ile bağlantı kurulursa ki yüzde 99 kurulur, Sınırı geçebilirsin.

GPON teknolojisinde, 2.4g download 1.24g upload var. OLT'lerden ONT'lere aslında bu hız ulaşıyor çünkü OLT'lerdeki kartlar GPON dahi olsa, 20 adet olsa ve 2 bin kişiye paylaştırılsa dahi, OLT'lerde yapılan çoklamalar, Genel hıza etki etmez, OLT'ye bağlı olan herkes 1G kullanmıyorsa tabi. Çünkü OLT'lerde upgrade yapılıyor. OLT'deki kartlar GPON desteklede XGS PON 25G PON gibi Combolara evrilebiliyor ki zaten, T.T tarafında bir çok santralde OLT tarafında COMBO sistem var. Fakat Hat paylaşımı GPON.

Ben Santral'den arkadaşlarla konuştuğumda, Santral tarafında nitekim kısıtlama olmadığını söylediler, herkese 2.4/1.24g ulaşıyor.

Fakat; T.T'nin Santral dışında, 1G hız için Sistemden, bir hız limiti var mı orası belirsiz işte. UL yani upload da var mesela, 50'yi geçemiyorsun fakat DL yani download tarafında olup olmadığı belli değil. Eğer sistemsel bir limit yok ise, 1G Download'ı ki bence yok rahat geçeceksin.

Bu arada T.T'nin OLT'lerde fpp yani, Yazılımsal olarak ONT'lere eşleşme yapmamış olduğu belli oldu, iyice salmışlar :D

Son düzenleme:
İnanılmaz. Açıkçası şansı yuzde 20 görüyordum. Çünkü sfp ile bağlantı, 2 belki de 3 combo şeklinde olabiliyordu, aslında bir nevi başarmışsın, sfp router ile bağlantı kurulursa ki yüzde 99 kurulur, sınırı geçebilirsin.

GPON teknolojisinde, 2.4G download 1.24G upload var. Olt'lerden ONT'lere aslında bu hız ulaşıyor çünkü Olt'lerdeki kartlar GPON dahi olsa, 20 adet olsa ve 2 bin kişiye paylaştırılsa dahi, Olt'lerde yapılan çoklamalar, genel hıza etki etmez, Olt'ye bağlı olan herkes 1G kullanmıyorsa tabii. Çünkü Olt'lerde upgrade yapılıyor. Olt'deki kartlar GPON desteklede xgs PON 25G PON gibi combolara evrilebiliyor ki zaten, TT tarafında birçok santralde olt tarafında combo sistem var. Fakat hat paylaşımı GPON.

Ben Santral'den arkadaşlarla konuştuğumda, santral tarafında nitekim kısıtlama olmadığını söylediler, herkese 2.4/1.24g ulaşıyor.

Fakat; TT'nin santral dışında, 1G hız için sistemden, bir hız limiti var mı orası belirsiz işte. Ul yani upload da var mesela, 50'yi geçemiyorsun fakat DL yani download tarafında olup olmadığı belli değil. Eğer sistemsel bir limit yok ise, 1G Download'ı ki bence yok rahat geçeceksin.

Bu arada TT'nin Olt'lerde fpp yani, yazılımsal olarak ONT'lere eşleşme yapmamış olduğu belli oldu, iyice salmışlar :D
Yazılımsal bir kısıtlama olduğunu düşünüyorum ve bu kısıtlamanın nerede yapıldığını anlayamıyorum. PPPoE hesabında kısıtlama olduğunu düşünebilirim, ancak 24 Mbps'lik bir PPPoE hesabı girdiğimde 1000 Mbps hız alabiliyorum. Aynı şekilde, 24 Mbps aboneliğe kendi PPPoE bilgilerimi girdiğimde de 24 Mbps'yi geçemiyorum. OLT tarafında herhangi bir sınırlama yok. OLT'den ötesinde bir sınırlama var, ancak o kısmı teknik olarak bilmiyorum.

Bu arada, bu deneme biraz pahalı hale geldi. Sıfır bir Asus router almak yerine, ikinci elini bekleyip kovalayacağım.

Yazılımsal bir kısıtlama olduğunu düşünüyorum ve bu kısıtlamanın nerede yapıldığını anlayamıyorum. PPPoE hesabında kısıtlama olduğunu düşünebilirim, ancak 24 Mbps'lik bir PPPoE hesabı girdiğimde 1000 Mbps hız alabiliyorum. Aynı şekilde, 24 Mbps aboneliğe kendi PPPoE bilgilerimi girdiğimde de 24 Mbps'yi geçemiyorum. OLT tarafında herhangi bir sınırlama yok. OLT'den ötesinde bir sınırlama var, ancak o kısmı teknik olarak bilmiyorum.

Bu arada, bu deneme biraz pahalı hale geldi. Sıfır bir Asus router almak yerine, ikinci elini bekleyip kovalayacağım.
Evet, Santral tarafında OLT, L2, SSR,MSAN tarafında yok, bunu teyid ettirdim. Fakat T.T'nin Sistemsel (santral olarak değil) Bir kısıtlaması var mı, bunu bende bilmiyorum.

Ben küçükçekmece T.T ekipteyken de yoktu, Biz sadece (bende) dahil, işin Santral tarafındaki Teknik bilgileri biliriz, biliyorum. Diğer sistematik işlemleri başkaları yapıyordu. Santral dışında başka olaylar dönüyor olabilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı