Yapılan işlemleri size özetleyeyim. Öncelikle, bu durumu modem değiştirme gibi basit bir işlem olarak görmemek gerekiyor. Bazı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor.
Bu işlemi Huawei altyapısında gerçekleştirdim; diğer olt markalarında sürecin nasıl ilerlediğini bilmiyorum. Ayrıca, statik IP'ye sahip olmanız gerekiyor. CGNAT havuzundayken çoğu zaman IP alamıyordum, bu nedenle statik IP alarak ve manuel olarak IP vererek sorunu çözdüm.
Bir diğer önemli koşul, bulunduğunuz bölgenin işleyişi.
@777608 hocamın dediklerinden yola çıkarsak, bazı bölgelerde ONT ve olt sn numarası dışında da doğrulama gerçekleştiriliyor. Yani sn numarasını ve MAC adresini klonladınız diyelim; eğer bölgenizde başka bir doğrulama yöntemi varsa baştan elenmiş olursunuz. Bu konuda emin olmak için ikinci el bir ONT alıp doğrulama yapıp yapmadığını test edebilirsiniz.
Diyelim ki bu aşamaya kadar geldiniz; şimdi bölüm sonu canavarı gibi olan sfp ve router ile karşı karşıyasınız. Benim amacım, sadece bağlantı kurmak değil, kurduğum bağlantıda 1ge portun üzerine çıkmaktı. Bu nedenle yerel ağımı 10G ve 2.5G uyumlu hale getirdim. Bu, bana oldukça masraflı oldu ve hala masraf yaratmaya devam ediyor. Bilgisayarıma bile 10G sfp üzerinden internet veriyorum.
Normalde amacım, bu işlemi Keenetic üzerinde yapmaktı. Ancak, ne kadar uğraşsam da kimi sfp uymadı, kimisi çalışmadı. Çalışan bir sfp buldum; ancak bu sefer de yazılım kısıtlamaları nedeniyle doğrulama yaptıramadım. Keenetic müşteri hizmetleriyle çok kez görüştüm, ancak onlar bile portu neden bıraktıklarını bilmiyorlar. Bu konuda Keenetic Türkiye ekibi yetersiz kaldı.
Bu iş için en kapsamlı cihazlardan birinin MikroTik router olduğunu biliyordum. Ancak, bu ürün kurumsal ve pahalı bir ürün. Yanılmıyorsam MikroTik CRS309 modelini, değerli bir abimden 1 günlüğüne ödünç aldım. Başlangıçta ödünç almak işime geldi çünkü neyle karşılaşacağımı bilmiyordum. Eğer başarılı olsaydım ve hızım 1Gbps üzerine çıksaydı, cihazı 350 dolara satın alacaktım. Doğrulamayı başardım, ancak hız limitini geçemedim. Bu cihazda kullandığım Sfp'ler ise Huawei OM5052 ve Cisco 10G-SR idi. Hikayenin kısmı bu kadardı.
Gelelim teknik doğrulama kısmına. ONT ve olt arasında bir iletişim var; bu iletişimi, bir yapılandırma dosyasının gönderilip alınması gibi düşünebilirsiniz. Bu dosya XML formatında gönderiliyor ve alınıyor. Benzer bir durum, Türk Telekom modemlerinde de mevcut; IP almak için bir yapılandırma dosyası gönderip alıyorlar. Linux üzerinde Wireshark kurarak tüm trafiği dinlemeye karar verdim. ONT cihazımızın gönderdiği yapılandırma dosyasını buldum, çözdüm ve XML formatındaki dosyayı kaydettim. ONT tarafından gönderilen yapılandırma dosyasında sn numarası ve cihaz bilgileri bulunuyor. Olt tarafından gelen yapılandırma dosyasında ise onay durumu, santral adı gibi bilgiler yer almakta. Bağlı olduğum santralin adı bile aslında bizim cihazlara bilgi olarak geliyormuş.
MikroTik işletim sistemi, açık bir dünya olduğu için kaydettiğim XML dosyasını belli aralıklarla Olt'ye gönderdim. İletişim bir IP üzerinden oluyor ve post yöntemiyle iletiliyor. Olt'yi kandırmayı başardıktan sonra WAN bilgilerimi (IP adresi, PPPoE, VLAN ID vs.) Ekledim. Daha sonrasında ping attığımda internete çıkabildiğimi fark ettim. Gerekli yerel ayarlamaları da yaptıktan sonra (bu kısım size basit gelebilir ama 2 saatimi aldı), internete çıkabildim.
MikroTik üzerindeki işlemleri anlatabilmem için, benim veya sizlerden birinin bu cihaza sahip olması gerekiyor. Ben işlemleri web arayüzü üzerinden yaptım, ancak aynı işlemler komut satırı üzerinden de yapılabiliyor. Şu anda cihazı temin edemiyorum, fakat elinde bu cihaz bulunan ya da temin edebilen biri varsa, işlemleri uzak bağlantı ile gerçekleştiririz. Ardından komutlara çevirip burada paylaşırız.
Son olarak ASUS konusuna gelecek olursak, bu konuda hiç deneme yapmadım ve yapan birini de görmedim. Çalışma olasılığının düşük olduğunu düşünüyorum. Zaten bildiğim kadarıyla, ASUS Router'ların yazılımı da oldukça sınırlı yetkiler sunuyor.
Teşekkür ederim hocam kim bilir belki hep beraber kaldırırız ONT'leri