Çözüldü PON Altyapısında SFP İle Bağlantı Nasıl Kurulur?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

354216

Hectopat
Makaleler
14
Merhabalar, Bu başlık altında Türk Telekom'un GPON altyapısında SFP ile bağlantı kurmak için çalışmalar yapmayı planlıyorum. Amacım ONT cihazı olmadan internet erişimi sağlamak. Bu nedenle ilerleyen süreçte yaptığım çalışmaları burada paylaşacağım. Katkıda bulunan herkese şimdiden teşekkür ederim.

Yapanlar var bu arada :)
1721071588839.png

Bu durumda desteklenmiyordur hocam. Yani aynı haltın laciverti gibi durur ama merlin yazılımı da var. Eğer desteği varsa bakmanızı öneririm.

Merlin Firmware veren kişi be olarak sadece iki model için Firmware vermiş.

• RT-BE96u
  • GT-BE98_PRO bu modellerde maalesef sfp+ modül yuvası yok.
  • RT-BE88u olan modelde sfp+ modül yuvası var.

Belki ilerleyen zamanlarda RT-BE88u için Firmware verilebilir diye tahmin ediyorum.

Bende Nokia almayın benim aldığımdan alın deneyecekseniz. Ama halen ASUS izin verecek mi bilmiyorum. MikroTik tarafında sfp modülüne birçok ayar yapılmakta komut satırı üzerinden ASUS'da bu mümkün olacak mı? OpenWrt kuruluyor mu?

ONT ve olt arasındaki doğrulama yöntemleri:
Eki Görüntüle 2298643

Konuyu bilmeyenler için açıklama yapmak istiyorum. Daha önce, deneme amaçlı olarak temin ettiğim ürünlerle, sahte bir doğrulama bilgisi göndererek bağlantı kurmayı başarmıştım. Bu süreçle ilgili videolar ve diğer materyaller mevcut. Ancak, çoğu cihaz bu yöntemi desteklemediği için daha geçerli bir yöntem bulmamız gerekiyor. Bu nedenle, kendi ürünlerimle ilgili olarak yeni bir araştırma yapmaya başladım ve daha kalıcı ve tüm cihazlarda çalışabilecek bir çözüm bulmak istiyorum. Katkıda bulunan herkese şimdiden teşekkür ederim.

ISP bilgileri:OLT: Huawei [Model bilinmiyor]
ONT: Huawei HG8240H5 (class b)
RX optik güç: -10dbm
Paket hızı: 1000 Mbps (1 Gbit/s)
WAN kimlik doğrulama: PPPoE.
VLAN ID (ağ): 35IPv4: DHCP (CGNAT sistemi mevcut)
IPv6: Devre dışı802.1X kimlik doğrulama: Devre dışı.

ONT kimlik doğrulama: Sn numarası ile yapılır. Farklı bir Huawei ONT ile sn numarasını değiştirerek kimlik doğrulama yapılabilir. Ayrıca, MAC adresi değişikliği gerekmemektedir.

@Cihat Bey hocam size kötü bir haberim var, benim siparişimden sonra firma sfp fiyatını 2 katına çıkardı. Firmanın diğer platformlarda ürün fiyattı fazlaydı görmüştüm ama Hepsiburada'da fiyat güncellemesi yapmamışlardı. Benden sonra güncellediler.

Haklısın hocam bu resimdeki modül ile birebir aynı değil mi hocam sizin alacağınız numarasına kadar doğru mu?
Bir de benim evimdeki TT ONT cihazı sizinki ile aynı inşallah beraber bu işi çözeriz sizinle hocam.

huawei sfp+ ON.jpg

Son düzenleme:
Merlin Firmware veren kişi be olarak sadece iki model için Firmware vermiş.

• RT-BE96u
  • GT-BE98_PRO bu modellerde maalesef sfp+ modül yuvası yok.
  • RT-BE88u olan modelde sfp+ modül yuvası var.

Belki ilerleyen zamanlarda RT-BE88u için Firmware verilebilir diye tahmin ediyorum.

Haklısın hocam bu resimdeki modül ile birebir aynı değil mi hocam sizin alacağınız numarasına kadar doğru mu?
Bir de benim evimdeki TT ONT cihazı sizinki ile aynı inşallah beraber bu işi çözeriz sizinle hocam.

Eki Görüntüle 2299524
Hocam ilandaki model numarası ile satıcının benimle paylaştığı fotoğraftaki model numarası farklıydı. Ama sizin paylaştığınız ilanla benim aldığım aynı sadece fiyat yükselmiş. Bekleyin isterseniz elime ulaşsın ona göre sipariş verin. Bu arada ikinci elide yoklayın bazen çok uyguna düşüyor SFP.

ab091de4-d67b-4240-be49-6d929c4aac61.jpeg

Hocam ilandaki model numarası ile satıcının benimle paylaştığı fotoğraftaki model numarası farklıydı. Ama sizin paylaştığınız ilanla benim aldığım aynı sadece fiyat yükselmiş. Bekleyin isterseniz elime ulaşsın ona göre sipariş verin. Bu arada ikinci elide yoklayın bazen çok uyguna düşüyor sfp.

Eki Görüntüle 2299539

Tamam hocam sizden gelecek cevabı bekliyorum. Bende ona göre sipariş vereyim teşekkürler.

Hocam ilandaki model numarası ile satıcının benimle paylaştığı fotoğraftaki model numarası farklıydı. Ama sizin paylaştığınız ilanla benim aldığım aynı sadece fiyat yükselmiş. Bekleyin isterseniz elime ulaşsın ona göre sipariş verin. Bu arada ikinci elide yoklayın bazen çok uyguna düşüyor SFP.

Eki Görüntüle 2299539
Hocam, linkini verdiğim SFP+ modülüde bir incele istersen çoğu OLT lerde sorunsuzmuş.

Son düzenleme:
Tamam hocam sizden gelecek cevabı bekliyorum. Bende ona göre sipariş vereyim teşekkürler.

Hocam, linkini verdiğim SFP+ modülüde bir incele istersen çoğu OLT lerde sorunsuzmuş.

Hocam, hangi sınıf olduğunu belirtmemişler ama dikkat edin. Diğer forumda başarı sağladığını iddia eden kişi de markasız bir şey alıp çalıştırmış. Ancak, bazı önemli noktalar var, örneğin sınıf meselesi. Benim SFP aldığım kişi küçük çaplı bir ISS firmasıymış, ürünü de bu yüzden elinde varmış. Konuştuğum kişi, ürünü denediklerini ve ışık sinyalinin fazla geldiğinde çalışmadığını, bu nedenle araya sinyali düşürmek için splitter koyduklarını söyledi.

Benim aldığım Class B, genellikle evlerde kullandığımız ürünler de Class B oluyor. Zaten ONT’nin arkasında yazar; -27 dBm'den -8 dBm'ye kadar destekliyor. Sizin gönderdiğiniz üründe bu bilgiyi göremedim.

Bir diğer önemli konu ise OLT tarafındaki SFP’ler. Bazı satıcılar ev tarafındaki SFP’ler yerine OLT tarafındaki SFP’leri satıyor. Fark ettiyseniz, benim aldığımda ‘ONU’ yazıyor, ama aynı modelin ‘OLT’ yazanları da var. Diğer markalarda bu isimlendirme nasıl yapılıyor, bilmiyorum.

Güncelleme: Huawei ONU ClassB+I (RTXM167-431 - 101001) SFP ürünü elime ulaştı. MikroTik yarına veya ertesi gün gelecek. Sabredemedim, Keenetic üzerinde denemek istedim, ancak Keenetic modülü görmedi. Aynı şekilde Asus XG-C100F ağ kartım üzerinde de denedim, ama o da görmedi. Umarım MikroTik'te aynı sorunu yaşamam.

Evet, galiba sona geldik. Neden mi? Ülkemizdeki insanlar yaptıklarını paylaşma konusunda genellikle cimri. Şimdi size verdiğim bilgi ve tecrübelerin hepsini aktaracağım.

Öncelikle, standart bir ONU SFP işinizi görmeyecektir. Bu tür cihazlar genellikle "tak çalıştır" olarak tabir edilir ve "aptal stick" diye adlandırılır. İnternette gördüğümüz videolarda, SFP'lerin arayüzleri mevcut olup, bu arayüzler veya telnet üzerinden cihazı yapılandırarak doğrulama yapabiliyorsunuz. Bu akıllı stick'ler Türkiye'de bulunmuyor ve Aliexpress üzerinden getirmeniz gerekiyor. Ancak, ülkemizde 30 Euro sınırı getirildiği için bireysel olarak getirmeniz mümkün değil. Almamız gereken ürün şu: DFP-34X-2C3.

Türkiye'de web arayüzüne sahip bir ONU SFP bulamadım. Size bu akıllı cihazın çalışma mantığını da açıklamak istiyorum. İçinde bir arayüz mevcut; doğrulama işlemini yaparak ağa bağlanıyor ve bağladığınız cihaza internet sağlıyor. Bu, Superonline'ın verdiği birleşik cihazlar gibi çalışıyor.

Elinizde standart bir ONU SFP olduğunu varsayalım; eğer bunu sisteme kaydettirirseniz internete çıkabilirsiniz. Ancak, kaydettirmeniz pek olası değil. Bazı ONU SFP'lerde gömülü GPON modülü bulunmuyor ve bu cihazlar router üzerinden çalıştırılıyor. Bu nedenle, ürünü yüksek ihtimalle iade edeceğim.

Son düzenleme:
@354216

Selam hocam, doğrumu anladım; Huawei ONU ClassB+I (RTXM167-431 - 101001) modülü iade edip onun yerine (PON sopa EPON GPON XPON SFP ONU sopa MAC PPPoE IPoE HGU SC konektörü DDM pon modülü 1490/1330nm 1.25Gbps 802.3ah) DFP-34X-2C3. bu modülümü alacaksınız. O zaman sizden gelecek bir haber bekliyorum bende satın almayım, bu arada bendeki ONT cihazı sizinkinin aynısı demiştim fakat kutusuna baktım bendeki ONT cihazı (HUAWEİ OPTİXSTAR HG8010HV6 GPON TERMİNAL SC/APC EUROPEAN) 1G lik bir ONT vermişler bana Router da ZTE en dandiği, durum böyle hocam sizin yeni alacağınız modül için youtube da video lar var arayüzü basit yapan kişi eski ONT cihaza Putty ile bağlanıp 23 portundan tüm bilgileri bir not dosyasına kaydetmiş daha sonra sizin alacağınız ODİN modül arayüzüne bağlanıp Putty 23 port üzerinden komut göndererek eski ONT cihazdaki bilgileri yeni modüle bire bir kopyalamış ve sonrasındada ping -t komutu ilede internet çıkışı yapmış bu arada speed test de yapmış geçen izledim video yu bulursam burda paylaşırım sizinde dediğiniz gibi yapan var ve sır gibi saklıyor eline ne geçiyor anlamış değilim bakalım biz bu işi yapınca ne yapacaklar çok merak ediyorum neyse hocam kendine iyi bak sizden gelecek modül OK yanıtını bekliyorum ona göre satın alıcam hoşçakalın saygılar.

@354216

Selam hocam, doğrumu anladım; Huawei ONU ClassB+I (RTXM167-431 - 101001) modülü iade edip onun yerine (PON sopa EPON GPON XPON SFP ONU sopa MAC PPPoE IPoE HGU SC konektörü DDM pon modülü 1490/1330nm 1.25Gbps 802.3ah) DFP-34X-2C3. bu modülümü alacaksınız. O zaman sizden gelecek bir haber bekliyorum bende satın almayım, bu arada bendeki ONT cihazı sizinkinin aynısı demiştim fakat kutusuna baktım bendeki ONT cihazı (HUAWEİ OPTİXSTAR HG8010HV6 GPON TERMİNAL SC/APC EUROPEAN) 1G lik bir ONT vermişler bana Router da ZTE en dandiği, durum böyle hocam sizin yeni alacağınız modül için youtube da video lar var arayüzü basit yapan kişi eski ONT cihaza Putty ile bağlanıp 23 portundan tüm bilgileri bir not dosyasına kaydetmiş daha sonra sizin alacağınız ODİN modül arayüzüne bağlanıp Putty 23 port üzerinden komut göndererek eski ONT cihazdaki bilgileri yeni modüle bire bir kopyalamış ve sonrasındada ping -t komutu ilede internet çıkışı yapmış bu arada speed test de yapmış geçen izledim video yu bulursam burda paylaşırım sizinde dediğiniz gibi yapan var ve sır gibi saklıyor eline ne geçiyor anlamış değilim bakalım biz bu işi yapınca ne yapacaklar çok merak ediyorum neyse hocam kendine iyi bak sizden gelecek modül OK yanıtını bekliyorum ona göre satın alıcam hoşçakalın saygılar.
Merhaba hocam, ne yazık ki alamıyoruz yeni 30 Euro limitinden dolayı. Elim kolum bağlandı :(

@777608 sfp'nin SN numarasını kaydettirmem mümkün mü? TT arayüzünü buna izin verir mi sizce?

@354216

Hocam sizin yeni alacağınız Modülün youtube da video sunu buldum alta linkliyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

odi modül 1.jpg
odi modül 2.jpg

@354216

Hocam sizin yeni alacağınız Modülün youtube da video sunu buldum alta linkliyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Eki Görüntüle 2301873Eki Görüntüle 2301875

Alamıyorum hocam, dediğim gibi yurt dışından alışverişe limit geldi. SFP bu limiti aşıyor. İstesem bile gümrükte takılı kalacak.

Merhaba hocam, ne yazık ki alamıyoruz yeni 30 Euro limitinden dolayı. Elim kolum bağlandı :(

@777608 sfp'nin SN numarasını kaydettirmem mümkün mü? TT arayüzünü buna izin verir mi sizce?
Evet, fakat nasıl kaydettireceksin o önemli. Bu arada bir durumdan bahsetmek isterim. Düşük ihtimal de olsa OLT'nin lazerine zarar gelirse, sıkıntı olabilir aklında olsun. Benimde sonra aklıma geldi, seninle beraber aynı şekilde 64 veya 128 kişi aynı OLT portundan besleniyor. Huawei lazer b'dir. Nokia gibi class a lazer değil. Eğer OLT'deki devre'de sıkıntı çıkarsa, T.T parasını alma hakkına sahip, bana kalırsa daha fazla kurcalamamak mantıklı, elbette karar yine senindir, ben sadece söylüyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı