Size taramada bulunan adres hakkında AbuseIPDB üzerinde 1034 rapor bulunuyor.
Sadece size değil başka kişilere de aynı kaynaktan port taraması yapılmış.
Tahminim interneti otomatik olarak tarayıp exploit denemesi yapan lanet botlardan biri. (Ben güvenlik yazılımı kullanmıyorum kendimi koruyorumcular dikkat etsin bu kısma.)
IP adresiniz dediğiniz gibi statik ise ve siz bunu bilerek almadıysanız müşteri hizmetleri ile görüşmenizde yarar var. Dediklerim dışında yapmanız gereken dinamik IP adresine geçiş yapmanızdır.
Port kapatma işlemini siz açtıysanız kapatın demiştim. Önceden açtığınız portlar yoksa kapatmayla uğraşmayın.
Gerekli dediğim güvenlik önlemlerini aldıysanız dinamik IP adresine geçtikten sonra modemi kapatıp açın.
Bilinmeyen linklere tıklamayın, VPN yazılımlarından uzak durun. İşletim sisteminizi ve yazılımlarınızı güncel tutun. Dinamik IP geçiş yapıp değiştirin IP adresinizi.
Bu arada bundan kaçarız ama tedbir almadan önüne geçemeyiz. Yapmamız gereken önceki mesajda yazdıklarıma ek olarak sistemlerimizi güncel tutup, iyi bir IS, modemde iyi bir yapılandırmaya sahip firewall kullanmak ve sistemimizdeki zafiyetleri tespit edip gerekli güncellemeleri yaparak kapatmak alınabilecek tedbirlerdir.
Ev kullanıcıları kendi sistemleri için basit zafiyet taramasını aşağıdaki araçla yapabilirler.
1: Anasayfa 2: Tarama sonuçları 3: Ayarlar 4: Lisans bilgisi, kalan lisans zamanı vs. 5: Veritabanı güncelleme butonu 6: Sistem tarama 7: Yazılımsal olarak bulunan güvenlik açıkları 8: İşletim sistemi açıkları 9: Tespit edilen yazılımsal açıkları 10: İşletim sisteminde tespit edilen güvenlik...
Ek olarak çok sevdiğim bir siber güvenlik uzmanı olan Mert Sarıca'nın buna benzer bir konu ile alakalı aşağıdaki yazısını da okuyabilirsiniz.
Hatırlarsanız penetrasyon testi için firma seçiminde honeypot kullandığımdan bahsetmiştim. Honeypot'u hazırlarken zaman zaman internet üzerinden erişime açıyordum. Dikkatimi çeken bir nokta, erişime açar açmaz yaklaşık 3 saat içerisinde Çin ve Rusya kaynaklı IP adreslerinden önce SSH bağlantı...