PPI vs çözünürlük

sefamali

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar 6 ay önce PC topladım RTX 3070 için 240Hz monitör aldım. Daha çok CS oynamak için işime yarıyor ama hikayeli oyunlar da oynamak istiyorum. Lakin 27" monitör olması Full HD olması nedeniyle oyunalrda grafikler güzel gelmiyor gözüme. RDR2 oynarken bile o zevki alamıyorum. Şimdi 27" 2 k monitör almak istiyorum ama 24",25" 2K monitörler de var kararsız kaldım. Bunların PPI değeri çok daha yüksek. Güzel grafiklerde oynamak için hangisini almalıyım? Ya da sağlam bir laptopta alabilirim. Laptopla masaüstü arasında grafik kalitesi olarak fark bulunuyor mu bu PPI'dan ötürü. Laptopların PPI çok yüksek yardıme derseniz sevinirim.

PPI= pixel per inch yani inç başına düşen pixel sayısı demek. Çözünürlük arttıkça veya ekran boyutu küçüldükçe PPI artar. Bir monitörün PPI'ı yüksekse ya ekran boyutu aynı çözünürlüğü kullanan diğer monitörlere göre daha küçüktür ya da aynı ekran boyutuna sahip monitörlere göre daha yüksek çözünürlüğe sahiptir. Sorunuza gelecek olursak, PPI arttıkça kalite her daim artar fakat çözünürlük artıkça kalite her zaman daha iyi olmaz. Mesela 27inç 4K bir monitör ile 65 inç 4K monitörün çözünürlükleri aynı fakat her inç başına düşen pixel sayısı farklı. 27 inç olan daha küçük olduğu için her inç başına daha fazla pixel düşecektir bu da daha temiz bir görüntü demektir. 65 inç olanda ise pixel yoğunluğu düşük olduğu için görüntü sanki 2005 model bir ekran kartından alınıyormuş gibi çok kötü görünecektir. (Aynen kenar yumuşatma modu kapalı bir oyunda olduğu gibi düz çizgiler düz değil pixelli olarak görünür.)

Arkadaşlar 6 ay önce PC topladım RTX 3070 için 240Hz monitör aldım. Daha çok CS oynamak için işime yarıyor ama hikayeli oyunlar da oynamak istiyorum. Lakin 27" monitör olması Full HD olması nedeniyle oyunalrda grafikler güzel gelmiyor gözüme. RDR2 oynarken bile o zevki alamıyorum. Şimdi 27" 2 k monitör almak istiyorum ama 24",25" 2K monitörler de var kararsız kaldım. Bunların PPI değeri çok daha yüksek. Güzel grafiklerde oynamak için hangisini almalıyım? Ya da sağlam bir laptopta alabilirim. Laptopla masaüstü arasında grafik kalitesi olarak fark bulunuyor mu bu PPI'dan ötürü. Laptopların PPI çok yüksek yardıme derseniz sevinirim.
PPI ne kadar yüksekse görüntünün akıcılığı o kadar iyi olur, köşelerde piksellenme daha az olur. Yalnız 2k için 24 veya 27 inç olması görüntüyü çok değiştirmez.
Eğer bu yüzden masaüstü veya laptop arasında kaldıysanız masaüstü alabilirsiniz. Taşıma gibi bir derdiniz yoksa laptop almaznıza gerek yok.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı