PS5 Neredeyse Tüm PS4 Oyunlarını Oynatabilecek

playstation5preordersLOG.jpg
PS5'in PS4 oyunlarına geriye dönük uyumluluk verip vermeyeceği merak konusuydu. Önceden bazı sızıntılar ilk başta sadece 100 farklı PS4 oyununun PS5 üzerinde oynanabileceğini söylüyordu. Xbox Series X'in tüm Xbox One oyunlarını oynatabileceğini açıklayınca PS5'in bu konuda çok geride kaldığı tartışılmıştı.

Sony'nin yardım ve destek sitesinde PS5 içın hazırladığı sayfalarda belirttiğine göre neredeyse tüm PS4 oyunları çalışabilecek. PS4 için çıkmış yaklaşık 4000 adet oyunun neredeyse hepsi oynanabilecek. 10 adet belirli oyun PS5'de oynanamayacak.

Şu PS4 oyunları PS5'de oynayamayacak(Liste sonradan değişebilir.):

DWVR
Afro Samurai 2 Revenge of Kuma Volume One
TT Isle of Man - Ride on the Edge 2
Just Deal With It!
Shadow Complex Remastered
Robinson: The Journey
We Sing
Hitman Go: Definitive Edition
Shadwen
Joe's Diner

Eğer Blu-Ray okuyucuya sahip bir cihaza sahipseniz ister dijital ister disk olarak takıp oynayacabileceksiniz.

Dijital yani Blu-Ray okuyucuya sahip olmayan sürümde ise PSN hesabınızdaki PS4 oyunlarınızı indirip oynayabileceksiniz. Dijital oyunlar PS4'den PS5'e harici depolama veya internet üzerinden(aynı ağda olmak şartıyla) aktarılabilecek. Aynı zamanda oyun kayıtları da aktarılabilecek.

Desteklenen oyunlarda "Game Boost" özelliği kullanılarak daha yüksek kare hızlarında oyunlar çalıştırabilecek.

PS5, PS VR oyunları ve aksesuarları ile geriye dönük uyumlu olacak. Eğer PS Camera ve PS VR gibi aksesuarları PS5'de kullanabileceksiniz.

Ayrıca PS5, Dualshock 4(Sadece PS4 oyunları ile çalışabilecek.), PS4 için geliştirilen Sony onaylı veya üçüncü parti kulaklıklara, oyun kolları, yarış direksiyonları ve uçuş kolları gibi aksesuarları da destekleyecek(Destekleyen oyunlarda.).

Destekli oyunlarda yükseltme seçeneği bulunacak. Eğer oyun destekliyorsa ücretli veya ücretsiz(Ücretli olup olmayacağı oyun yapımcısına ait.) PS4 oyunundan PS5 oyununa yükseltilebilecek.

PS4 oyunları PS5'de oynatılırken SHARE tuşu ile açılan menü görüntülenmeyecek. Manuel olarak video kaydı ve ekran görüntüsü alınabilecek ancak canlı yayın yapılamayacak. Bunun yanı sıra PS4 için olan "Second Screen" ve eşlik uygulamaları(Mesela telefona yüklediğiniz uygulama ile haritayı telefonda görüyorsunuz. Bunun gibi.) kullanılamayacak.

Uzun zamandır PS5'in geriye dönük uyumluluk konusu belirsizdi. Ancak Sony'nin açıkladıklarına göre PS5 geriye dönük uyumluluk konusunda bayağı kullanıcı dostu olacak. Önceden eleştirdiğimiz Xbox'a karşı bu yönü artık çözülmüş gibi görünüyor.

Dikkat: PS5, bu haberin yazıldığı tarihte daha çıkmamış bir konsol. Desteklenen oyunlar ve özellikler değişiklik gösterebilir.

 
Son düzenleme:
Bu uyumluluk muhabbeti çok iyi oldu. PS4 oyunları için çuvalla para döktüğümüz güzide ülkemizde, en azından PS5 alıp oyunsuz kalmayacağız :)
 
Kaynak kısmına lafım yok, eline emeğine sağlık. Başlık değişik geldi.
Eğer oynanamayacak 10 adet(Sonradan değişebilir.) olmasaydı başlığı "PS5, Tüm PS4 Oyunlarını Oynatabilecek" şeklinde yazabilirdim. "PS5, Tüm PS4 Oyunları Geriye Dönük Uyumlu Olarak Oynatabilecek" yazsaydım çok uzun ve anlamsız olurdu.
 
Az önce Sony bitiyor diye bir konu görmüştüm, arkadaş nerede gelsin bakalım 🤣

Burdayım hocam :D. Konuyu lütfen genellemeyin. Dediklerimin hepsi Türkiye piyasası gibi alım gücü düşük ülkeler için geçerliydi. Yoksa herkes biliyor PS5 yine yok satacak :).
Arkadaşlar hepinizden özür dilerim. Yazmayı unuttum, lütfen bu durumu alım gücü yüksek bir asgari ücretle bile 5 tane 10 tane konsol alabilen ülkeleri dahil etmeyin. Bu karşılaştırma biz gibi 3. dünya ülkesi olan alım gücü düşük ülkeler içindir. Yoksa dediklerinizin hepsi doğru. @Onur Altuğ Sever.
Zaten dediklerimin Türkiye hakkında olduğunu sürekli "Türk lirasından" bahsetmemden ve küresel çapta hiçbir eleştirimin olmamasından anlayabilirsiniz.
 
Hoş geldiniz :)

Yanlış görmüyorsam açtığınız konunun başlığı aşağıda.

Sony bitiyor mu?

Genelleme kısmına gelecek olursak, genelleme yaptığımı düşünmüyorum. Evet Türkiye'de satışları düşebilir fakat tartıştığımız nokta Sony'nin bitip bitmemesi. Açtığınız konunun başlığı da bunu soruyor zaten 🤣


Ortada bir anlam karmaşası olmuş olabilir ama sonuçta başlıkta Türkiye için mi yoksa dünya çapında bir bitiş olduğundan bahsetmemiştim. Belki oradan bir yerden yırtarım :D.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı