PSU değiştikten sonra sistem "WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR" hatası veriyor

loadcore48

Centipat
Daha fazla  
Öncelikle herkese merhaba,

Yaklaşık 2 aydır yaşadığım bir problem için buraya son çare yazıyorum.
Bilgisayarım oyunlarda veya boşta iken birden kendine reset atıyordu ve sorunun PSU kaynaklı olduğunu düşünerek zoko 80+ 600W olan PSU'yu Cooler Master nex 700W ile değiştirdim ve birden kapanmalar 1 haftalığına kesildi ancak 1 haftanın sonunda bilgisayarım "WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR" hatası ile mavi ekran verip 5 saniyelik süreçten sonra reset atmaya devam etti. Sonrasın da Windows 11 kurulu olan PC'me temiz Windows 10 kurulumu yaptım ancak sonuç değişmedi.

Lütfen minidump dosyalarını inceleyebilir misiniz?

Hocam bende tam çözemedim ama bazı noktalardan şüpheleniyorum.

1.Isıdan kapanabilir. Benchmark testine sokup ısı belli bir noktaya gelince mi böyle yapıyor kontrol etmek gerekir. Eğer ısıdansa soğutma sisteminde veya fanda problem var demektir.
Yada hava kanalları tamamen tıkanmış olabilir. Kasayı açık çalıştırın.
2.Ram uyumsuzluğu olabilir. Anakartınızın sitesine girip ramlerinizi aratın uyumlu ramler katagorisinde mi kontrol edin. Özellikle ucuz anakartlarda bios yazılımı güçlü olmadığı için bazı ram mimarilerini yarım yamalak tanıyor. Yada anakart çok eski 2020 üretimi ram yeni mimari 2023 üretimi o zamanda bu sorun oluyor. Bios güncellemesi gerekiyor. AMD işlemcilerinde bu durum yaşanmıştı.
3.Üçlü priz, uzatma kablosu ve çoklayıcı kullanıyorsanız bunları söküp öyle çalıştırın yada başka bir prizden güç alın. Sorun çözülürse akım korumalı priz alın. Belki elektirik tesisatından olabilir
4. SSD sağlık testi yapsanız da iyi olur.
5.Kasadaki kablo ve söketleri tekrar kontrol edin.

Hocam bende tam çözemedim ama bazı noktalardan şüpheleniyorum.

1.Isıdan kapanabilir. Benchmark testine sokup ısı belli bir noktaya gelince mi böyle yapıyor kontrol etmek gerekir. Eğer ısıdansa soğutma sisteminde veya fanda problem var demektir.
Ya da hava kanalları tamamen tıkanmış olabilir. Kasayı açık çalıştırın.
2.RAM uyumsuzluğu olabilir. Anakartınızın sitesine girip RAM'lerinizi aratın uyumlu RAM'ler kategorisinde mi kontrol edin. Özellikle ucuz anakartlarda BIOS yazılımı güçlü olmadığı için bazı RAM mimarilerini yarım yamalak tanıyor. Ya da anakart çok eski 2020 üretimi RAM yeni mimari 2023 üretimi o zamanda bu sorun oluyor. BIOS güncellemesi gerekiyor. AMD işlemcilerinde bu durum yaşanmıştı.
3.Üçlü priz, uzatma kablosu ve çoklayıcı kullanıyorsanız bunları söküp öyle çalıştırın ya da başka bir prizden güç alın. Sorun çözülürse akım korumalı priz alın. Belki elektrik tesisatından olabilir
4. SSD sağlık testi yapsanız da iyi olur.
5.Kasadaki kablo ve söketleri tekrar kontrol edin.

Servet bey dediklerinizi uygulayıp birkaç gün denedikten sonra size buradan olumlu veya olumsuz geri dönüş yapacağım.
Şimdiden teşekkür ederim

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı