PSU Fan Değiştirme

PSU çalışmaz ise, PSU'daki soketin artı eksisini tespit edip oraya da takabilirsin. (+) kırmızı yada sarı olur genelde. (-) de siyah olur genelde.
 
3 pin veya 4 pinli kontrol edilebilen fanları kesip uzatamak sağlıklı olurmu? PSU'dan anakarttaki pwr_fan slotuna uzaymayı düşünüyorum. 3 veya 4 pin olması lazım. Bu durumda fanı kontrol programlarında sıkıntı çıkar mı?
 
4 pinli fanı uzatıp bağlarsan rengi rengine, kontrol edebilir, devir bilgisi alabilir. 3 Pinlileri kontrol edemiyorsun anakarttan. Kontrol için şu devre lazım; led yerine fan + - bağla.
ekran-alintisissss-jpg.205318

Devre ile uğraşamam dersen PSU'daki sokete veya kabloya bağla.
 
Uzun bir araştırma sonucu daha pratik bir çözüm buldum. 2 pinli PSU fanları herzaman son devirde yani 12 volt ile çalışıyor ve bundan dolayı kaliteli değil ise ciddi bir gürültü yapıyor. Ben bir molexi açarak sarı ve kırmızıdan 7 volt alarak fana verdim. Sorunum çözüldü, ısınma gibi bir durum yok şuanlık.
 
Olabilir; Sarı 12V, kırmızı ise 5V, ikisi arasındaki gerilim; VSk=12-(+5)=7V. Hatta üç tane anahtar ile 3 kademeli hız elde edebilirsin; VSsy=12-0=12V, VSk=12-5=7V, Vks=5-0=5V hatta -5 bulabilirsen PSU'da
12-(-5)=12+5=17V
 
PSU'ya fan takılı olmadığı için bir hata vermez mi acaba? Her PSU'da aynı yöntemi uygulayabilir miyiz?

Bence vermez, vermesi için çok üst düzey bir PSU olması gerekir ki, akıllı bir sisteme sahip olsun, çoğu PSU'nun öyle olduğunu sanmam. Ben 230w PSU yanmasın diye, CPU fanı takmıştım, kablosunu da anakarta, oyuna girince manuel son devire alıyordum.

Düzeltme:
@Recep Baltaş Hocamızın dediği port voltaj kontrollüymüş, sonradan öğrendim. Evet 3 pinli, 2 pinli fanlar bu porttan kontrol edilebilir.

upload_2017-1-4_14-44-1-png.208204
 
Selamlar, PSU fanım kalitesiz 12 cm bir fan, haliyle çok ses yapıyor. Ve sadece güç kabloları var yani kırmızı, siyah. Fanın takıldığı portta 2'li. 3 kablolu fan takmak pek sağlıklı değil sanıyorum. PSU'daki fanı iptal edip, anakarttaki pwr_fan alanına 8 cm bir fan taksak bir problem olur mu? Bunun dışında herhangi bir çözüm var mı?
klasik gelen fanlar yetersiz geliyor genelde. değiştirebilirsiniz
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı