Üç yıldır akvaryumumda led aydınlatma kullanıyorum. 40 TL'lik 230w çin malı dandik bir psu'dan güç alıyorlar. şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadım. (birkaç ledin ölmesi haricinde. Sebebi aşağıda)
elektronik ile amatör olarak ilgilenen biri olarak led'ler ile ilgili kısa bir bilgi vermek isterim. ledler akkor lambalara aksine enerjinin büyük bir bölümünü ısı yerine ışık enerjisine çevirirler, fakat led lerin belkide birçok kişinin bilmediği bir handikabı vardır. ledler çalıştıkları süre boyunca belli bir oranda ısınır ve iç dirençleri artar. Bu artış bağlı bulunduğu güç kaynağından normale oranla daha fazla akım çekmesine sebep olur. Eğer güç kaynağı bu değerleri karşılayamayacak yada akım sınırlaması olmayan bir devreye sahip değilse, bir süre sonra ya güç kaynağı arıza verecek yada led'ler yavaş yavaş sönük yanmaya yada titreşim yapmaya başlayacak ve arıza yapacaktır.
arama motoru görsellerinde power led diye arama yaptığınızda, ledlerin arkasında aluminyum bir plaka olduğu hemen dikkatinizi çekecektir. bu plaka ledlerin ısınmasını engellemek içindir. yukarıda da bahsettiğim üzere led'leri besleyen devreler özel devrelerdir. sıradan bir güç kaynağı hem ledlerin hemde güç kaynaklarının arızalanmasına sebep olabilir.
ayakiras arkadaşın bahsettiği olay benim aklıma ledlerin aşırı yük çekmesi sonucu psu nun aşırı yük devresinin aktif hale gelip, gücü kesmesi yada ledlerin gücü sömürmesi sonucu anakarta yetersiz güç gitmesi gibi geldi.