PSU'dan ses geliyor

Kaan391221

Decapat
Daha fazla  
Ekran kartı
RX 7800XT Pulse
Anakart
ASUS TUF Gaming B850M Plus Wi-Fi
Merhaba arkadaşlar,
Yaklaşık 5-6 ay önce eski evde yaşıyorduk. O zamanlar 1 yıl önce aldığım bir bilgisayarım vardı. Haziran ayında yeni eve taşındık. Bilgisayarı yeni eve kurdum ve aylarca hiçbir sorun olmadan kullandım.

Eylül ayında güç kaynağını (PSU) değiştirmeye karar verdim. Yeni aldığım PSU'nun markası Raijintek cratos Lite 850W idi. Bu değişiklik dışında bilgisayarda hiçbir parça değiştirmemiştim, sadece PSU'yu taktım.

Yeni PSU'yu taktıktan sonra bilgisayarı kullanırken rastgele zamanlarda (yani bilgisayarı açtığım anda değil, herhangi bir anda) fanlar bir anda maksimum hızda dönmeye başlıyordu. Fanlar çok ses çıkarıyordu ama sadece 2-3 saniye sürüyordu, sonra normale dönüyordu.

Ekim ayında ise yeni bir kasa ve anakart aldım. Tüm parçaları yeni kasaya taktım. Bilgisayarı açtığımda yine fanlar bazen aniden maksimum seviyeye çıkıyordu. Ayrıca bu sefer PSU'dan ince bir cızırtı sesi gelmeye başladı. Bu ses rastgele zaman aralıklarında duyuluyordu; bilgisayar açıkken, kapalıyken hatta BIOS'tayken bile fark etmiyordu.

Ben de ses PSU'dandır diye düşündüm ve eski PSU'yu (DeepCool PF700) tekrar taktım. Eski PSU'yu taktıktan sonra fanlar artık anlık olarak hızlanmadı, yani o sorun düzeldi.
Ama ince cızırtı sesi bu PSU'da da gelmeye devam etti.

Yani hem yeni PSU (Raijintek cratos Lite 850W) hem de eski PSU (DeepCool PF700) takılıyken, bu ince cızırtı sesi duyuluyor.
Bu ses, bilgisayarı tamamen kapatsam bile güç düğmesini (kasadaki ana anahtarı) kapatmadığım sürece ya da prizden fişi çekmediğim sürece gitmiyor.
Sadece arkadaki güç düğmesini kapattığımda ses tamamen kesiliyor.

Ayrıca aynı PSU'dan arkadaşımda da var, ama onun bilgisayarında hiçbir şekilde ses gelmiyor — ne açıkken ne kapalıyken.
Aramızdaki fark şu: Arkadaşımın anakartı farklı(Colorful Battle-AX B850M Plus Pro), kasa aynı. PSU aynı.

Kullandığım anakart: ASUS TUF Gaming B850M Plus Wi-Fi

Yani evdeki uzatmaları çektin denedin ses duruyor?
Odandaki sigorta hariç kapattın denedin ses duruyor?
Bu ikisi için iki tane evetimiz varsa elimizde... Eehhh yani derim. Bir şey kapasitörlerde çalışmaya sebep oluyor ve bunun garanti ile çözülmesi gerçekten beni de mutlu eder. Yoksa eve elektrikçi çağır, toprağı kontrol etsin bir de geri dönme vb durum var mı diyeceğim?

Taşındık artık geri dönme durumum yok ama arkadaşımın evinde deneyebilirim. Orada da oluyorsa direk anakartta ya da PSU'da problem vardır ama eski kasayı kullandığımda eski anakart ve şu an kullandığım eski PSU vardı şu an yeni anakart yeni kasa ve eski psudayim aldığım yeni PSU'yu garantiye yolladım. Yani bence psudada problem yok çünkü eğer problem olsaydı eski kasada da olurdu.

Taşındık artık geri dönme durumum yok ama arkadaşımın evinde deneyebilirim. Orada da oluyorsa direk anakartta ya da PSU'da problem vardır ama eski kasayı kullandığımda eski anakart ve şu an kullandığım eski PSU vardı şu an yeni anakart yeni kasa ve eski psudayim aldığım yeni PSU'yu garantiye yolladım. Yani bence psudada problem yok çünkü eğer problem olsaydı eski kasada da olurdu.
Tarantino filmi gibi yazmışsın... Eski kasa dediğin anakart ise, 2. sayfalarda bir yerde demiştim, yenisinde kılavuzu hatim et, bir yerde elektirikle ilgili bir bilgi olabilir S5 serilerinden/konularından atladığın.

Tarantino filmi gibi yazmışsın... Eski kasa dediğin anakart ise, 2. sayfalarda bir yerde demiştim, yenisinde kılavuzu hatim et, bir yerde elektirikle ilgili bir bilgi olabilir S5 serilerinden/konularından atladığın.
bakmıştım hepsine ama hiç bir şey bulamadım ve kimse böyle bir sorun yaşamamış

@Kaan391221 Atladığımız bir yer var, şu kullanma kılavuzunu aç ve cidden bir bak, benim elimde olsa çoktan okumuş ve üstüne şiirler yazmıştım orada atladığım bir sebeptense (ya da değilse, ne şiir yazardım ama) çok tatsız durum.

PSU beklentisi & kalite: Anakartın kılavuzunda önerildiği gibi “yüksek güç gereksinimli sistemlerde yüksek kapasitede PSU kullanılması” ve “PSU’nun voltajının bölgenize uygun olması” uyarısı yer alıyor Siz değiştirilen PSU’yu taktığınızda fanların aniden hızlanması ve PSU’dan ses çıkması, güç beslemesi ya da anakart‑PSU uyumsuzluğu ile ilişkili olabilir. diyor
@Kaan391221 Atladığımız bir yer var, şu kullanma kılavuzunu aç ve cidden bir bak, benim elimde olsa çoktan okumuş ve üstüne şiirler yazmıştım orada atladığım bir sebeptense (ya da değilse, ne şiir yazardım ama) çok tatsız durum.

anakart ve psu çok uyumlu değil ozaman

PSU beklentisi & kalite: Anakartın kılavuzunda önerildiği gibi “yüksek güç gereksinimli sistemlerde yüksek kapasitede PSU kullanılması” ve “PSU’nun voltajının bölgenize uygun olması” uyarısı yer alıyor Siz değiştirilen PSU’yu taktığınızda fanların aniden hızlanması ve PSU’dan ses çıkması, güç beslemesi ya da anakart‑PSU uyumsuzluğu ile ilişkili olabilir. diyor

anakart ve psu çok uyumlu değil ozaman
PSU uyumluluğu dümdüz elektirik şebeksi ve sistemin çektiği elektirikle ilgili, çünkü 220V elektiriği çekip %xx verimlilikle x00 Watt olarak sisteme besleme yapmaktan başka bir amacı yok.

Anakart arada sadece USB v.b gibi sistemleri destekliyorsa kapalıyken PSU'dan destek alır. Yoksa oda kapalıdır, uyur.

Çalışmazken problem yaratamaması gerek fakat kılavuzda "psu'da fanların aniden hızlanma vs..." bu bilgi kılavuzda sayfa kaç, bende öğreneyim.

PSU uyumluluğu dümdüz elektirik şebeksi ve sistemin çektiği elektirikle ilgili, çünkü 220V elektiriği çekip %xx verimlilikle x00 Watt olarak sisteme besleme yapmaktan başka bir amacı yok.

Anakart arada sadece USB v.b gibi sistemleri destekliyorsa kapalıyken PSU'dan destek alır. Yoksa oda kapalıdır, uyur.

Çalışmazken problem yaratamaması gerek fakat kılavuzda "psu'da fanların aniden hızlanma vs..." bu bilgi kılavuzda sayfa kaç, bende öğreneyim.
Kılavuzda fanların aniden hızlanması’ veya PSU’dan cızırtı sesi çıkmasıyla ilgili özel bir uyarı yok Kılavuz daha çok güç bağlantıları, fan başlıkları akım limitleri ve sistemin bekleme modu (ErP/S5) ile ilgili uyarılar içeriyor. yapay zekaya da sordum bana psu ve anakartın çok uyumlu değil dedi. kılavuzu attığım zaman

https://dlcdnta.asus.com/pub/ASUS/m...Expires=1762723230&Key-Pair-Id=K2ITB7O97XKKCX

Yapamay zekaya güvenemiyorum. Zira benzer açılmış konuya ulaşamadım - sen ulaşabildin mi?

Gündüz gözüyle bir buraya göre kontrol et istersen,

Yapamay zekaya güvenemiyorum. Zira benzer açılmış konuya ulaşamadım - sen ulaşabildin mi?

valla ilk benim başıma geliyor böyle bir durum :D kimse yaşamamış.

yeni anakart değişince bu ses gelmeye başladı ya coil whine olabilirmi ?

valla ilk benim başıma geliyor böyle bir durum :D kimse yaşamamış.

yeni anakart değişince bu ses gelmeye başladı ya coil whine olabilirmi ?
Coil whine, teknolojik limitasyonumuz - yani üretim sebepli sıkıştığımız bir durum. Kalite kontrol olarak aşamıyoruz... Rezonans ve HAARP gibi bir konu.

Sistemindeki bütün parçaları farklı PSU üreticilerinin "ortalama" PSU hesaplama sistemlerine göre hesaplattığında yetersiz gelmesi lazım ki elindeki %80 Gold Raijintek (gayet iyi bir Psu) sıkınt çıkartsın... aklımı peynir ekmekle yiyeceğim... Gerçi yumurta almayı unuttum sabah kahvaltıda peynir ekmek var. : )

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı