Konuya girerken Shaiya öneririm ama bütçe sorunu yaşarsınız diyecektim. Yakın zamanda Gamigo oyunu başka bir firmaya aktardı. Galiba karakterler de geçiş yapıyor tam anlamadım. Ama kesinlikle pay to win olmasa PVP'si güzel oyundur.
Fawkes ❤️ Bağımsız Oyun Operasyonları ve Stüdyosu.
fawkesgames.com
Ben en son 60 seviye sınırında 50 civarıyken salmıştım. O zamanlar oyunun PVE tarafında 40-50'ye ulaşacak bir oyuncu tabanı vardı. Ama oyunun 50-60 geçişlerinde, oyuncuların topluca oynayacağı alanlar kötüydü. En azından ben en çok zorluğu o seviyelerde yaşadım ve hiç oyuncu bulamadığımı hatırlıyorum. Tek başına oynaması çok da keyifli bir PVE'si yoktu bence. Sonrasında oyunu salana kadar 30 seviyelerin olduğu kaplumbağa adamlarda insanlara yardım ediyordum falan.
Daha sonrasında PVP tarafına gelen pay to win iksirlerin, PVP tarafındaki farkı inanılmaz aşması ile rahat 1 hafta içinde oyunun PVP aktifliğinin düşmesini gördüm. Onlar arada uğruyor ama bir kere koptuklarından, o zamanlar pay to win yok etseler de geri dönüşün olmayacağını düşünüyorum. Zaten yavaş yavaş Steam'ın yaygınlaştığı ve Koreli, Alman firmaların piyasada risk almaktan çekinmeyi bıraktığı yıllardı.
Shaiya önceden Aeria Games üzerinden yayınlanıyordu. Türkiye sunucusunu da bu firma üstleniyordu ve kapatmışlardı. Daha sonrasında ise Alman bir firma kendi ülkesinde bulunan Aeria ve Glyph satın aldılar. Sonra tüm oyunları Glyph üzerinden sunmaya başladılar. Ama oyunlara kitle artıracak değişiklik ya da reklam yatırımları yapmadılar. Shaiya en son bundan 2-3 ay önce geçiş dönemine başladı ve devam ediyor.
Shaiya PVP sunucularına da bakılabilir. Fazla kitlesi yok ama kendi aralarında, akşamları ya da hafta sonları PVP döndürüyorlar.
Popüler olan WoW, ESO, FF14 gibi oyunlarda PVP'nin çok önde olmadığını söyleyebilirim. Metin2, Shaiya gibi alışkanlıklarınızdan dolayı da uzun süre PVE uğraşacağınızı sanmıyorum. O yüzden yine bu oyunların PVP sunucularına göz atmanızı öneririm.