R5 1600 sistem işlemci fanını çıkarıp temizledikten sonra FPS kaybı

Ragnarsson

Kilopat
Merhabalar, dün işlemci fanını söküp temizlemiştim işlemciye dokunmadım. İlk etapta vidaları tam sıkamamıştım ve PC'yi açtığımda kapandı. Ardından vidaları taktıktan sonra PC düzgün çalıştı fakat sökme işlemini yapmadan önce hiçbir oyunda FPS kaybı yaşamazken drop girmeye başladı. Örneğin BF5 Ultra ayarlarda sorunsuz oynarken, yaptığım işlemden sonra böyle bir sıkıntı yaşıyorum. Problem nedir?

• AMD Ryzen ™ 5 1600 3.2GHz (Turbo 3.6GHz) 16MB cache AM4 işlemci.
  • ASRock A320M-HDVR4 socket AM4, DDR4 3200MHz+(OC), Ultra M.2, USB 3.1 gen1, HDMI, DVI, VGA mATX anakart - asra320M-HDVR4.
  • Adata DDR4 16 GB 3000MHz Single XPG Gammix D10 Red RAM (AX4U300038G16-SR10)
  • Seagate Barracuda 1TB 3.5" 7200RPM 210MB/s 64MB cache SATA3 masaüstü disk ST1000DM010.
  • ASRock RX580 8 GB Gaming D O.C 256bit GDDR5 ekran kartı (OC certified Edition)
  • FSP FSP600-60AHBC 600W 80+ PFC aktif Power Supply.

Merhabalar, dün işlemci fanını söküp temizlemiştim işlemciye dokunmadım. İlk etapta vidaları tam sıkamamıştım ve PC'yi açtığımda kapandı. Ardından vidaları taktıktan sonra PC düzgün çalıştı fakat sökme işlemini yapmadan önce hiçbir oyunda FPS kaybı yaşamazken drop girmeye başladı. Örneğin BF5 Ultra ayarlarda sorunsuz oynarken, yaptığım işlemden sonra böyle bir sıkıntı yaşıyorum. Problem nedir?

• ASRock A320M-HDVR4 socket AM4, DDR4 3200MHz+(OC), Ultra M.2, USB 3.1 gen1, HDMI, DVI, VGA mATX anakart - asra320M-HDVR4.
  • Seagate Barracuda 1TB 3.5" 7200RPM 210MB/s 64MB cache SATA3 masaüstü disk ST1000DM010.
  • ASRock RX580 8 GB Gaming D O.C 256bit GDDR5 ekran kartı (OC certified Edition)
Hocam sıcaklık değerleriniz nelerdir?

Oyun sırasında sıcaklıklar nedir? Termal macun değiştirdiniz mi yoksa söktükten sonra aynı macunla mı devam ettiniz?

Hocam sıcaklık değerleriniz nelerdir?
Vallahi bugün bakmadım ama dün yanlış hatırlamıyorsam 65-70 civarı falandı. 60-65 fps'te oynuyordum ve dediğim gibi drop girince 40-47 arasına falan düşüyordu fps.
Oyun sırasında sıcaklıklar nedir? Termal macun değiştirdiniz mi yoksa söktükten sonra aynı macunla mı devam ettiniz?

yok hayır macuna dokunmadım sadece fanı çıkartıp üstündeki tozları temizleyip geri taktım. İşlemciye falan hiç dokunmadım. Yanılmıyorsam 65-75 civarıydı sıcaklık

Vallahi bugün bakmadım ama dün yanlış hatırlamıyorsam 65-70 civarı falandı. 60-65 FPS'te oynuyordum ve dediğim gibi drop girince 40-47 arasına falan düşüyordu FPS.

Yok hayır macuna dokunmadım sadece fanı çıkartıp üstündeki tozları temizleyip geri taktım. İşlemciye falan hiç dokunmadım. Yanılmıyorsam 65-75 civarıydı sıcaklık

Hocam şimdi sorum şu. Sadece fanı çıkarttıysanız vidaları sıkmadığınız için PC'nin kapanmaması gerekir diye düşünüyorum. Soğutucunun vidalarını gevşettiyseniz de termal macunun özelliğini yitirmiş olması ve hotspot denilen genel işlemci sıcaklığının normal ama bazı kısımlarda fazla olması gibi bir durum söz konusu olabilir. Benim düşüncem bu yönde.

Hocam şimdi sorum şu. Sadece fanı çıkarttıysanız vidaları sıkmadığınız için PC'nin kapanmaması gerekir diye düşünüyorum. Soğutucunun vidalarını gevşettiyseniz de termal macunun özelliğini yitirmiş olması ve hotspot denilen genel işlemci sıcaklığının normal ama bazı kısımlarda fazla olması gibi bir durum söz konusu olabilir. Benim düşüncem bu yönde.
Haklı.

O zaman şöyle bir ekleme yapayım, ilk etapta işlemciyide sökecektim. 2 tane vidasını çıkarttım hafif bi kaldırıp sonra tekrar yerine taktım. O sırada kaldırınca mı bir sıkıntı oldu acaba?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı