R5 2600 aşırı ısınma ve bilgisayarın kapanması

furkanbek868

Hectopat
Merhabalar. Birkaç gündür bilgisayar aniden kapanıp geri açılıyordu. Ben de AIDA64 ile teste soktum. İşlemci sanırım çok sıcak.
Boştayken:

AIDA64 ile 9.55 dk test sonucunda (testi bitiremeden sistem kapandı):

Sizce ne yapabilirim? İşlemci sıcaklığından mı kaynaklı?

Sistem:
RX 590
Gigabyte B450m s2h
16 gb ram
corsair spec delta rgb
ryzen 5 2600 stok soğuruculu

sistem 10 aylık

Dosya Ekleri

• boştayken.jpg
    2,6 MB · Görüntüleme: 75
Son düzenleme:
önde 3 tane fan var arkada bi tane egzoz aldığım gibi

Güzel kardeşim benim şimdi sana 34 dakikalık test sonuçlarımı atacağım:

Test sonuçları

Ben bu sıcaklık olayını internette çok araştırdım aftermarket alınan standart bakır soğutma borulu bir soğutucuda stress testlerinde maksimum 72-70 dereceler görülürken her AMD stock fanında (400TL'ye satılan hariç) 89 dereceler zaten görülüyor.

AMD'nin sitesinde bu işlemcinin maksimum önerilen sıcaklığı 95 derece olarak belirtilmiş fakat bu demek değildir ki 95 dereceden sonra kapanıcak, öyle bir şey yok. Ben çok gördüm 105 dereceleri gören ve kapanmayan veya zarar gören, fakat o sıcaklıklarda uzun süre maruz kalması tabii ki işlemciye zarar verecektir.

Gördüğün gibi ortalama 82 derece gösteriyor, kendi gözlemim sürekli 85-87 derece arasında gidip geldi, 1-2 defa 90'a çıktı onun harici sürekli 86 derecede gerçekleşti test, ve benim oynadığım bütün oyunlarda 45-50 derece arasında çalışıyor bu işlemci.

Her kapanma sıcaklık sebebi ile olacak değil, bilmiyorum sebebini fakat direkt sıcaklık yüzünden demek eğer sıcaklık sebebiyet vermiyorsa boşa kürek çekmen demek. Gördüğünüz gibi CPU voltajımda gayet yerinde ve normal, yani yüksek sıcaklık voltajı falan düşürmüyor, sen BIOS'tan voltajını düşürmüş olabilirsin bundan dolayı da kapanıyor olabilir.

ama sistem biraz önce bir daha kapandı. Sorunu bulamıyorum bi fikriniz var mı?

65 falan hocam şimdi işlemci fanını çıkarıp geri taktım ama yine biraz sıcak gibi termal macun yenileyeceğim sanırım ama sistemin sürekli kapanıp açılması neden olabilir?

Bu arada 65 derece hangi oyunlarda görüyorsun bilmiyorum ama benden epey yüksekte, bu akşam BF1'i yükleyip test edeceğim bende de 65 dereceler olabilir, ama şu an hiçbir oyunda 50'yi geçmedi daha.

Ama sistem biraz önce bir daha kapandı. Sorunu bulamıyorum bir fikriniz var mı?

Sen CPU voltajıyla falan oynadın mı hiç? Veya OC yaptın mı?
Şimdi gördüm resimlerden senin CPU voltajın aşırı yüksek, benle kıyasla, benim yük altında maksimum voltaj 1.240 iken senin 1.40'lar görülüyor, çok büyük ihtimal kapanma yüksek voltajdan dolayı.
Maksimum 88 derece iyi değer.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…