R5 3600 çok ısınıyor

Jett Sarı

Femtopat
Daha fazla  
Selamlar bilgisayarımı alalı 14-15 ay oldu ve bilgisayarımın içinde bulunan ''Ryzen 5 3600'' adlı İşlemci son aylarda gerçekten istemediğim sıcaklık değerlerini veriyor.

İşlemcim Olan Ryzen 5 3600 Isı Değerleri :
Oyun | 12. Ay | 13. Ay | 14. Ay |
Valorant : 83-84 85-86 87-88
PES 2021 : 86-87 87 87-88
LoL : ----- ---- 80-83

İşlemcimde bu yüksek değerleri görüyorum fakat ekran kartım ise gayet normal ısı değerlerinde bahsettiğim oyunlarda (PES dışında çünkü PES'te 80 derece gördüm bir kere)

İşlemcimin macun süresi gelmiş olabilir mi? ya da bu ısıyı nasıl düşürebilirim? geçenlerde bir kasa temizliği yaptım (tam bir kasa temizliği değil fanları temizledim) yaklaşık 1 ay önce ama ona rağmen bu ısı değerlerindeyim. bilgisayarı aldığım zamanlarda işlemci 64-74 filandı valorant oynarken ama şimdi 20 derece arttı.

Sistemim:

Kasa: Corsair Spec-Delta
Ekran Kartı: Gigabyte GTX 1660 OC
İşlemci: Ryzen 5 3600
Anakart: Gİgabayt B450 M.2

Son düzenleyen: Moderatör:
Sadece sıcak havadan kaynaklı değil aynı zamanda işlemcin overclocklanmış bir şekilde geliyor. Senin yapman gereken düzgün bir soğutucu almak sanırsam stok fan kullanıyorsun. 2. seçeneğin ise voltajı düşürmen (undervoltage) ve çekirdek hızını sabitlemen gerekiyor. Aldığın değerleri bende alıyordum bende stok fan kullanıyorum fakat işlemcinin GHz hızını 3.6'ya sabitledim ve voltajı düşürdüm. Aldığım değerler yük altında 50-58 derece arası (2 yıldan beri macunu değiştirmedim) alacağın ısı ve performans değerleri elbette işlemcinin silikon kalitesi ile de alakalı. Şu videoyu izleyerek daha fazla bilgi alabilirsin:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sadece sıcak havadan kaynaklı değil aynı zamanda işlemcin overclocklanmış bir şekilde geliyor. Senin yapman gereken düzgün bir soğutucu almak sanırsam stok fan kullanıyorsun. 2. seçeneğin ise voltajı düşürmen (undervoltage) ve çekirdek hızını sabitlemen gerekiyor. Aldığın değerleri bende alıyordum bende stok fan kullanıyorum fakat işlemcinin GHz hızını 3.6'ya sabitledim ve voltajı düşürdüm. Aldığım değerler yük altında 50-58 derece arası (2 yıldan beri macunu değiştirmedim) alacağın ısı ve performans değerleri elbette işlemcinin silikon kalitesi ile de alakalı. Şu videoyu izleyerek daha fazla bilgi alabilirsin:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Açıkcası bu tarz ayarlardan korkuyorum başka bir şekilde düşürmemin bir yolu var mıdır? eğer yoksa yine istemeyerekte olsa bu yollara başvurucam.

birde Ekran Kartım ve İşlemcimin BOŞTA olan hallerinin ısı değerleri :;
1659272286036.png

1659272275681.png

bu ise işlemcinin MHz Değeri
1659272335694.png

Son düzenleme:
Dostum yapabileceğin 2 yöntem var. 1. yöntem hava soğutma alman (bunu yaparsan undervoltage işini yapmak zorunda kalmazsın, ısı değerleri yine gereksiz voltaj girildiği için yüksek olur fakat biraz fazla elektrik gelmesi ve sistemin bir kaç derece daha sıcak çalışması dışında sorun olmaz), 2. yöntem ise işlemcinin GHz hızını sabitleyip voltajı düşürmen yani undervoltage.

Anlaman gereken basit terimler var ve adam bunu sana zaten anlatıyor elbette hata yaparsan geri dönüşü olmayabilir fakat mantıksızca bir şey yapmıyorsun; rehber yardımı ile bunu yapıyorsun (hata yapabileceğin tek kısım voltajı az vermek değil, fazla vermek olur, voltajı az verirsen sisteme zarar gelmez yetersiz voltaj geleceği için kapanır hepsi bu.)

Ve evet dediğim gibi işlemcinin GHz hızı aşağıdan bir anda yukarıya sıçrıyor yani 4.2'ye. Zor bir işlem değil ve videoyu izleyip takıldığın bir yer olursa sorabilirsin elimden geldiğinde yardımcı olmaya çalışırım. Ekran kartının sıcaklığı boştaki sıcaklığı da gayet normal. Videodaki kişi MSI anakartına sahip senin Gigabyte anakartına sahip bir rehbere ihtiyacın var, o videoyu paylaşma sebebim Feyyaz'ın gayet yararlı bilgileri paylaşması oradanda tüyolar alabilirsin.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı