R5 3600 sistemde PSU içinde kıvılcım çıktı

Ferinez

Hectopat
Daha fazla  
RAM
CL16 3200MHz 2x8GB
İşlemci
Ryzen 5 3600
Koca heveslerle kendime PC toplamaya başladım, GPU vs aldım, geçen gün anakartım geldi ve bugün de RAM'lerimle işlemcim gelecekti. 1 saattir uğraşıyorum sistemi kurmak için, kabloları düzenlice takıyorum. Her şey bitti ve sistemi yerine taşıdım. PSU şalterini değiştirmeyi unuttum ve prize taktığımda kıvılcım çıktı PSU içinden. Hemen ardından anakartta sarı ışık yandı ve sisteme giden gücü acilen kabloyu sökerek kapattım. 2dk araştırdım ve anakartta o ışığın hep yandığını, BIOS'tan kapanabildiğini öğrendim. Güç geldiğini gösteriyormuş o ışık. Sonra bir daha denemek için kabloyu taktım ama tepki yok. Işık da yanmıyor tepki de vermiyor sistem. Evin elektriği gitmedi yani PSU yanmamıştır diye umuyorum. Parçaları yeni aldım hiç açmaya fırsat bulamadan kaybetmek istemiyorum.
Anakart: B450M-A II (sıfır)
İşlemci: Ryzen 5 3600 (2. el)
RAM: 3200MHz 2x8 DDR4 (sıfır)
GPU: RX 570 8 GB 120W (çalışıyor)
Ne yapmam lazım "kalitesiz PSU aldıysan patlamıştır" diyecekler hiç yazmasın. Cidden sorunla ilgilenecek ve nasıl düzeltebileceğini bilenler yazsın akşam akşam moralim bozuldu. PSU çok kaliteli bir şey değil ama 95W FX 8300 ile kullanıyordum şimdiki işlemci 65W ve ekran kartı aynı. PSU önceden çalışıyordu 2 ay önce almıştım. Not: Yanık kokusu gelmedi, yanık kokmuyor.

Babam cam sigorta yanmıştır, yarın bilgisayarcıda başka bir psu ile deneyelim dedi. Çalışıyorsa psunun arızası nerede ona bakarız dedi. Açmayı denedim, kontrol kalemi ile baktım. Prizden gelen elektrik PSU'dan geçmiyor.
Geçmiş olsun. Bütçe verirseniz, yeni PSU önerebiliriz.

Anakart sitesinde akım koruması var diyor, umarım anakart ve diğer parçalarda bir sorun olmamıştır.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2023-09-19-16-56-15-930_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2023-09-19-16-56-15-930_com.android.chrome.jpg
    83,8 KB · Görüntüleme: 28
Ailemle konuştum ve psu almaya ikna ettim. Bütçem 1000tl, geçmezse daha iyi olur. Önerebileceğiniz güzel psu var mıdır? Tamirciler tamir etmeyi reddediyor yenisini al diyip geçiştiriyorlar. Yeni aldığımda da aynı sorunu yaşarım diye korkuyorum şahsen. Sistemi uzay sistem şeklinde toplayıp deneyeceğim alınca.

Ailemle konuştum ve psu almaya ikna ettim. Bütçem 1000tl, geçmezse daha iyi olur. Önerebileceğiniz güzel psu var mıdır? Tamirciler tamir etmeyi reddediyor yenisini al diyip geçiştiriyorlar. Yeni aldığımda da aynı sorunu yaşarım diye korkuyorum şahsen. Sistemi uzay sistem şeklinde toplayıp deneyeceğim alınca.

Bu psuyu mahalle bilgisayarcısı da önerdi, fiyatını sorduğumda da 1500tl dedi. Çok saçma fiyatlandırması olmasa bunu alacaktım.

Tekrar aynı sorunu yaşama ihtimalinden korkmalı mıyım? Ya file taktığımda tekrar kıvılcım çıkarsa? Sistemin elektrik bağlantısını nasıl yapmamı önerirsiniz?
Neredeyse bütün anakartlarda yazıyor ama pek bir işe yaramıyor.

Bu psuyu mahalle bilgisayarcısı da önerdi, fiyatını sorduğumda da 1500tl dedi. Çok saçma fiyatlandırması olmasa bunu alacaktım.

Tekrar aynı sorunu yaşama ihtimalinden korkmalı mıyım? Ya file taktığımda tekrar kıvılcım çıkarsa? Sistemin elektrik bağlantısını nasıl yapmamı önerirsiniz?
Düz kabloyla bağlayın işte hocam ama şöyle bir önerim olabilir:

PSU dün geldi taktım ve çalıştırdım. Sorunsuzca açıldı ve bayağı da FPS testi yaptım. Yardımlarınız için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı