Evet bu sistemde takılma sorunları yaşıyorum. Chrome'da gezerken sayfayı aşağıya kaydırdığımda ufak ufak takılmalar oluyor. Bütün oyunlarda olmasa da birçok oyunda bu sorunu yaşıyorum FPS yüksek olmasına rağmen takılma oluyor. Mesela anlık 150 FPS alıyorum diyelim bir anda 90 FPS'e düşüyor takılma oluyor. Bu olay oyundan oyunda değişkenlik gösteriyor. Mesela Valorant'ta neredeyse hiç olmazken PUBG'de çok oluyor. Battlefield 1'de de neredeyde hiç olmamasına rağmen Minecraft Java sürümünde oluyor. CS:GO'da da aynı neredeyse hiç olmamasına rağmen. FIFA 23'te oluyor. Oyunlarda optimizasyon sorunu var dediler doğrudur. Fakat benzer sistemlerin gameplay videolarında hiç bu sorun olmuyor. Keza yayınlarda da öyle.
- İşlemciyi stok fan ile kullandığım zamanlar çok ısınıyordu takılmaların sebebi bu olabilir diye düşündüm. Önce T6 Ultra aldım 2.5 yıl kullandım. Geçen hafta işe SE-214XT'ye geçtim. Termal macun olarak ise MX-4 kullanıyorum. Bu şekilde ısınma sorununu hatrı sayılır biçimde azalttım. Oyunlarda Max 65-70 dereceleri görüyorum. Genelde 65-66 derece arasında dolaşıyor fakat nadiren anlık olarak 70'i gördüğü oluyor fakat uzun süre durmuyor. Ayrıyeten bu sabah 3 farklı program ile 15 dakikalık stress testi yaptım sonuçlar şu şekilde:
OCCT = 77 derece.
Prime95 = 80 derece.
AIDA64 = 85 derece. (işlemci, RAM ve ekran kartını aynı anda stress testi yaptığı içi daha yüksek çıktı sanırsam.)
- Ekran kart stress testinde ise sıcaklık 70 derece civarında gezdi. Keza ekran kartını sömüren oyunlarda da öyle. Sadece RDR2 de 78 dereceyi gördü o kadar.
- M.2 SSD'yi testlere soktum hiçbir sorun yok 2.5 yıllık olmasına rağmen sağlığı %95.
- Sistemin ilk halinde Single channel 16 GB RAM kullanıyordum. Sebebinin bunun olduğunu söyleyen bayağı kişi oldu geçen hafta Corsair Vengeance RT 2x16 GB 3600MHz CL16 ile yükselttim. Sonucunda bazı oyunlarda kısmen azalma olsa da sorun hala devam ediyor.
Evet arkadaşlar bu sorunu PC'yi aldığımdan beri yani 3 yıldır yaşıyorum. Denediğim çözümleri yazdım. Yardımcı olursanız sevinirim.
RAM kısmını doğru anladıysam OC diyorsunuz hayır RAM lere overclock yapmadım bilmiyorum da zaten.
BF 1
VALORANT
CS:GO
Şuanlık bu oyunlarda denedim. Birkaç tane daha oyun yüklüyorum onları da deneyeceğim.
Fakat sonucun değişeceğini düşünmüyorum. Oyunları bırak Tarayıcıda bile stutter oluyor.
Eğer donanımsal bir sıkıntı varsa Anakart, Ekran Kartı, PSU, Monitör. Bunlardan birinde sorun olmalı. Umarım sıkıntı monitördedir. Ekran kartında sıkıntı varsa büyük sıkıntı.
Donanım testi falan demiştiniz hocam nasıl bir şey ? Nasıl yapılıyor ?