Çözüldü R5 3600 ve RX 5700 XT sistem toplama

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

JusTaUseR

Hectopat
Makaleler
2
Daha fazla  

merhaba, yukarıda belittiğim parçalarla bu senenin 3. çeyreği bir sistem toplamayı düşünüyorum (yeni çıkacak işlemci, anakart ve ekrankartlarının eskilerinin fiyatını düşüreceği umuduyla). Sistemi oyun için kullanacağım. RAM, ekran kartı ve işlemcilere OC yapacağım (işlemci için 4.3 GHz civarı). Yalnız aklıma takılan birçok şey var:
  • 700W PSU alınır mı (+100 TL)?
  • 2070 Super alınır mı (+1000 TL)?
  • R5 3600X alınır mı (+300 TL)?
  • 3200 MHz CL 16 RAM yerine 3600 MHz CL 16 RAM almaya değer mi (+200 TL)?
  • Kasa 3 fanlı (hepsi önde), daha fazlasını takmalı mıyım? (Fiyatını bilmiyorum.)
  • Sıvı soğutma almaya değer mi (+250 TL)?
  • Sıvı soğutmaya gerek yoksa sizce Fuma 2 iyi mi?
Sistem hakkındaki görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.:)

Son düzenleme:
Çözüm
1- VS650 yerine FSP Hydro 600W Bronze alınabiliyor, bakmanızı öneririm. 700W'a gerek yok.

2- Ben şahsen 2070S'e +1000 civarı bir tutar vermezdim. Zaten AMD kullanıyorum ve devam etmeyi düşünüyorum.

3- 1080P için 3600X seçimi daha güzel olabilir ancak çok sağlam bir hava soğutma alıyorsunuz, anakartınız da en iyi B450 anakart ve 1000TL civarına alabilirseniz çok doğru tercih. Tebrik ediyorum parçalar muazzam. R5 3600'ü sınırlarına kadar OC yaparak hava soğutmanın da hakkını vermiş olursunuz ve 3600X'e boşa 300-400 TL fazla vermemiş olursunuz.

4- RAM mevzusu sanılandan çok daha basit. 2400MHz CL15 diye alınan RAM'leri bile çok şanssız değilseniz 3200MHz CL14 basabiliyorlar. Bizzat yakın bir dostum yaptı, ben yeni dizdiğimden şimdilik pek uğraşmadım. Yani gözünüze güzel görünen bir 3000 CL16 bile alsanız bir şekilde 3600MHz CL16 değerleri yakalanabilir tabi dediğim gibi aşırı şanssız bir durum olmazsa.

5- Kasanız mükemmel bir kasa. Sadece 3 fan ile geliyorsa arkaya 1 tane egzoz takmanız yeterli. Doğru ve yeterli hava sirkülasyonu sağlanacaktır.

6- Sıvı soğutma almaya değmez. Seçtiğiniz soğutucu biraz büyük bunu unutmayın. Kasanıza uygun mu bunu da kontrol edin. Bu kadar büyük ve ağır hava soğutma almak istemezseniz de rahat rahat yetecek Freezer 34 DUO önerebilirim. FUMA 2 mükemmel ve high end bir soğutucu ama büyük ve ağır. Dediğim gibi kasa uygunsa alınabilir.

7- FUMA 2 bir çok AIO sıvı soğutmadan daha iyi ve/veya sessiz çalışır rahat olun.

NOT: Aynı SSD'i kendim kullanıyorum. Ultra 3D 500GB. Eğer bütçenize sığarsa 860EVO almanızı öneririm. Tabi ki de kendim de kullandığım Ultra 3D de iyidir bilginiz olsun. Çok araştırıp almıştım.

Ayrıca RAM olarak o bellekleri almazdım. Bütçeniz dahilinde Trident Z RGB veya Corsair RGB PRO bence daha tercih edilesi.
1- VS650 yerine FSP Hydro 600W Bronze alınabiliyor, bakmanızı öneririm. 700W'a gerek yok.

2- Ben şahsen 2070S'e +1000 civarı bir tutar vermezdim. Zaten AMD kullanıyorum ve devam etmeyi düşünüyorum.

3- 1080P için 3600X seçimi daha güzel olabilir ancak çok sağlam bir hava soğutma alıyorsunuz, anakartınız da en iyi B450 anakart ve 1000TL civarına alabilirseniz çok doğru tercih. Tebrik ediyorum parçalar muazzam. R5 3600'ü sınırlarına kadar OC yaparak hava soğutmanın da hakkını vermiş olursunuz ve 3600X'e boşa 300-400 TL fazla vermemiş olursunuz.

4- RAM mevzusu sanılandan çok daha basit. 2400MHz CL15 diye alınan RAM'leri bile çok şanssız değilseniz 3200MHz CL14 basabiliyorlar. Bizzat yakın bir dostum yaptı, ben yeni dizdiğimden şimdilik pek uğraşmadım. Yani gözünüze güzel görünen bir 3000 CL16 bile alsanız bir şekilde 3600MHz CL16 değerleri yakalanabilir tabi dediğim gibi aşırı şanssız bir durum olmazsa.

5- Kasanız mükemmel bir kasa. Sadece 3 fan ile geliyorsa arkaya 1 tane egzoz takmanız yeterli. Doğru ve yeterli hava sirkülasyonu sağlanacaktır.

6- Sıvı soğutma almaya değmez. Seçtiğiniz soğutucu biraz büyük bunu unutmayın. Kasanıza uygun mu bunu da kontrol edin. Bu kadar büyük ve ağır hava soğutma almak istemezseniz de rahat rahat yetecek Freezer 34 DUO önerebilirim. FUMA 2 mükemmel ve high end bir soğutucu ama büyük ve ağır. Dediğim gibi kasa uygunsa alınabilir.

7- FUMA 2 bir çok AIO sıvı soğutmadan daha iyi ve/veya sessiz çalışır rahat olun.

NOT: Aynı SSD'i kendim kullanıyorum. Ultra 3D 500GB. Eğer bütçenize sığarsa 860EVO almanızı öneririm. Tabi ki de kendim de kullandığım Ultra 3D de iyidir bilginiz olsun. Çok araştırıp almıştım.

Ayrıca RAM olarak o bellekleri almazdım. Bütçeniz dahilinde Trident Z RGB veya Corsair RGB PRO bence daha tercih edilesi.

Son düzenleme:
Çözüm
Merhaba, ben de için de Ryzen 5 3600 ve Sapphire RX 5700 XT Nitro+ olan sistem topladım birkaç ay önce tecrübelerimi paylaşmak isterim.

Psu'dan başlayayım, ben 750W PSU kullandım sistemde, çoğu kişi 650W yeterli olacağını söyledi fakat ilerisini düşünerek 750W tercih ettim. Gigabyte G750H 80+ modeli de. Yalnız ben bu ürünü 500 tl gibi bir fiyata denk getirmiştim şuan aşırı pahalanmış sanırım. İlerisini düşünüyorsanız yine de 750W tercih etmenizi öneririm.

Ekran kartına gelecek olursak, ben de sapphire modelini tercih etmeden önde gigabyte ın 5700 xt modelinde karar kılmıştım aslında fakat sonradan yine ilerisini düşünerek sapphire nitro+ modelini kullandım. Bunu da düşünebilirsiniz. 2070 süper ile karşılaştırmalarını ve testlerini bayağı bi araştırmıştım ben de 2070 süper ile bu ekran kartları çoğu oyunda kafa kafaya diyebilirim gördüğüm kadarıyla. Hatta bazı oyunlarda 5700 xt geçiyor bile. Bu yüzden fazladan 2070s'e para vermenin mantıklı olduğunu düşünmüyorum ki bu modelde soğutma açısından amd güzel iş çıkarmış bendeki sapphire modeli daha 71-72 dereceleri aşmadı bile.

İşlemci konusunda ise 3600x modeli için yine fazladan 300 tl vermek bana mantıklı gelmiyor çünkü düz 3600 modeli 4,2-4,3 Ghz'e ulaşabilirken anladığım kadarıyla x modeli en fazla 4,4 Ghz'e ulaşabiliyor bu da bana göre pek önemli bir ayrıntı gibi gelmedi fakat soğutma ve stok fan hakkında pek bir bilgim yok. Bilindiği üzere 3600'de sıcaklık ve voltaj ayarlamaları gerekiyor. X modelinde durum nedir o yüzden bu konuyu araştırmanızı ve ona göre tercih yapmanızı tavsiye edebilirim.

Ram işi tamamen tercih meselesi ben de 3000 Mhz 16 GB ram kullandım benim için gayet yeterli oldu.

Kasa, fan ve sıvı soğutma konusunda pek bir bilgim olmadığı için bu konuda yorum yapmam doğru olmaz. Ama en iyisi iyi bir araştırmayla en alınabilir ürünleri seçmek. Misal ben kasa olarak Dark Guardian kullandım fakat bu kasada fan hızlarını sadece kasanın içindeki kontrolcüden fan hızları kontrol edilebiliyor. Anakarta bağlı olmasına rağmen böyle bi desteği yok. Benim için küçük de olsa bir pişmanlık gibi oldu aslında biraz daha fazla bir ücretle daha iyi bir kasa tercih edebilirdim.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

4- RAM mevzusu sanılandan çok daha basit. 2400MHz CL15 diye alınan RAM'leri bile çok şanssız değilseniz 3200MHz CL14 basabiliyorlar. Bizzat yakın bir dostum yaptı, ben yeni dizdiğimden şimdilik pek uğraşmadım. Yani gözünüze güzel görünen bir 3000 CL16 bile alsanız bir şekilde 3600MHz CL16 değerleri yakalanabilir tabii dediğim gibi aşırı şanssız bir durum olmazsa.

6- Sıvı soğutma almaya değmez. Seçtiğiniz soğutucu biraz büyük bunu unutmayın. Kasanıza uygun mu bunu da kontrol edin. Bu kadar büyük ve ağır hava soğutma almak istemezseniz de rahat rahat yetecek Freezer 34 Duo önerebilirim. Fuma 2 mükemmel ve High end bir soğutucu ama büyük ve ağır. Dediğim gibi kasa uygunsa alınabilir.

7- Fuma 2 birçok AiO sıvı soğutmadan daha iyi ve/veya sessiz çalışır rahat olun.

Not: Aynı SSD'i kendim kullanıyorum. Ultra 3D 500GB. Eğer bütçenize sığarsa 860Evo almanızı öneririm. Tabi ki de kendim de kullandığım Ultra 3D'de iyidir bilginiz olsun. Çok araştırıp almıştım.

Ayrıca RAM olarak o bellekleri almazdım. Bütçeniz dahilinde Trident Z RGB veya Corsair TGB Pro bence daha tercih edilesi.

Gerçekten çok teşekkür ederim tam istediğim türden bir cevap. Sorduğum hiçkimse sizin kasar kesin ve net cevap vermedi. Düşüncelerinizi dikkate alacağım.:)

@furkankinali Sisteminiz hayırlı olsun. Güzel sistem toplamışsınız. Söylediklerinize bir şey eklemek isterim. İlk bahsettiğiniz 750W ve ileriye dönük mevzusu pek doğru değil. Sebebini şöyle anlatayım. Şu an örneğin 250W güç tüketen orta üst seviye bir ekran kartı aldık ve 650W PSU ile rahatlıkla kullanıyoruz. 2 yıl sonra aynı markanın veya diğerinin çok daha güçlü orta üst seviye kartı yine 250W veya daha az güç tüketecek çünkü pazardaki rekabetin yarısından çoğu bunun üzerine kurulu. W başına verilen performans yani. O yüzden altını çizerek söylemek istiyorum; şu an alınan 650W veya 600W PSU'lar da emin olun ileriye dönüklükten bir şey kaybetmiyor. Umarım açıklayabilmişimdir.
Gerçekten çok teşekkür ederim tam istediğim türden bir cevap. Sorduğum hiçkimse sizin kasar kesin ve net cevap vermedi. Düşüncelerinizi dikkate alacağım.:)
Rica ederim. Bir üst mesajda belirtilen şeyi ben de unutmuşum. Eğer bütçeniz yeterse ben olsam Sapphire Nitro+ 5700XT alırdım ama ilk mesajınızdaki model de üzmez emin olun. Tercih meselesi yani. Umarım fiyatlar uçmaz ve istediğinizi alabilirsiniz. İyi sosyaller.

@furkankinali Sisteminiz hayırlı olsun. Güzel sistem toplamışsınız. Söylediklerinize bir şey eklemek isterim. İlk bahsettiğiniz 750W ve ileriye dönük mevzusu pek doğru değil. Sebebini şöyle anlatayım. Şu an örneğin 250W güç tüketen orta üst seviye bir ekran kartı aldık ve 650W PSU ile rahatlıkla kullanıyoruz. 2 yıl sonra aynı markanın veya diğerinin çok daha güçlü orta üst seviye kartı yine 250W veya daha az güç tüketecek çünkü pazardaki rekabetin yarısından çoğu bunun üzerine kurulu. W başına verilen performans yani. O yüzden altını çizerek söylemek istiyorum; şu an alınan 650W veya 600W PSU'lar da emin olun ileriye dönüklükten bir şey kaybetmiyor. Umarım açıklayabilmişimdir.
Anladım hocam doğrudur fakat benim ileriye dönükten kastım şu aslında net ifade etmedim. Ben şuan işlemciyi cpb kapalı 3.6 Ghz'de stabil şekilde kullanıyorum. Bundan 3-5 sene sonra oc yaparak kullanmak gerekecek, o zaman da sıvı soğutma takmayı düşünüyorum. Ekran kartını da eğer imkanım olursa ve yeni çıkan kartlarla fiyatı düşerse 2080 ti almayı düşünüyorum. Böyle bir durumda daha çok enerji kullanımı meydana gelecek. Bu durumda yine 600-650W lık bir psu yeterli olacaktır muhtemelen ama benimkisine biraz takıntı da diyebiliriz. Psu diğer parçalar gibi 2-3 sene sonra değiştirilmesi gereken bir parça olmadığı için fiyatını da uygun bulduğum için almışken bir kere alıyım bir daha yüzde 1 ihtimal bile olsa uğraşmayayım kafasıyla aldım.

Merhaba, ben de için de Ryzen 5 3600 ve Sapphire RX 5700 XT Nitro+ olan sistem topladım birkaç ay önce tecrübelerimi paylaşmak isterim.

PSU'dan başlayayım, ben 750W PSU kullandım sistemde, çoğu kişi 650W yeterli olacağını söyledi fakat ilerisini düşünerek 750W tercih ettim. Gigabyte G750H 80+ modeli de. Yalnız ben bu ürünü 500 TL gibi bir fiyata denk getirmiştim şu an aşırı pahalanmış sanırım. İlerisini düşünüyorsanız yine de 750W tercih etmenizi öneririm.

Ekran kartına gelecek olursak, ben de Sapphire modelini tercih etmeden önde Gigabyte'ın 5700 XT modelinde karar kılmıştım aslında fakat sonradan yine ilerisini düşünerek Sapphire Nitro+ modelini kullandım. Bunu da düşünebilirsiniz. 2070 Super ile karşılaştırmalarını ve testlerini bayağı bir araştırmıştım ben de 2070 Super ile bu ekran kartları çoğu oyunda kafa kafaya diyebilirim gördüğüm kadarıyla. Hatta bazı oyunlarda 5700 XT geçiyor bile. Bu yüzden fazladan 2070S'e para vermenin mantıklı olduğunu düşünmüyorum ki bu modelde soğutma açısından AMD güzel iş çıkarmış bendeki Sapphire modeli daha 71-72 dereceleri aşmadı bile.

İşlemci konusunda ise 3600X modeli için yine fazladan 300 TL vermek bana mantıklı gelmiyor çünkü düz 3600 modeli 4, 2-4, 3 GHz'e ulaşabilirken anladığım kadarıyla X modeli en fazla 4, 4 GHz'e ulaşabiliyor bu da bana göre pek önemli bir ayrıntı gibi gelmedi fakat soğutma ve stok fan hakkında pek bir bilgim yok. Bilindiği üzere 3600'de sıcaklık ve voltaj ayarlamaları gerekiyor. X modelinde durum nedir o yüzden bu konuyu araştırmanızı ve ona göre tercih yapmanızı tavsiye edebilirim.

RAM işi tamamen tercih meselesi ben de 3000 MHz 16 GB RAM kullandım benim için gayet yeterli oldu.

Kasa, fan ve sıvı soğutma konusunda pek bir bilgim olmadığı için bu konuda yorum yapmam doğru olmaz. Ama en iyisi iyi bir araştırmayla en alınabilir ürünleri seçmek. Misal ben kasa olarak Dark guardian kullandım fakat bu kasada fan hızlarını sadece kasanın içindeki kontrolcüden fan hızları kontrol edilebiliyor. Anakarta bağlı olmasına rağmen böyle bir desteği yok. Benim için küçük de olsa bir pişmanlık gibi oldu aslında biraz daha fazla bir ücretle daha iyi bir kasa tercih edebilirdim.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Sistemi 5-6 sene değiştirmeyi düşünmüyorum. O sebeple 750W çok geliyor bana.
Onun dışında ben de ilk olarak kasa konusunda Dark guardian Pro alacaktım ama MSI mystic light uyumu olmadığını farkedince bu kasayı buldum. Bir de size birkaç sorum olacak.
Siz niye Gigabyte'den vazgeçtiniz?
Bazıları RX 5700 XT'nin sorunlu bir kart olduğunu söylüyor siz bir sorun yaşadınız mı?
Bir de genel olarak sistemden memnun musunuz?
@furkankinali sisteminiz hayırlı olsun. Güzel sistem toplamışsınız. Söylediklerinize bir şey eklemek isterim. İlk bahsettiğiniz 750W ve ileriye dönük mevzusu pek doğru değil. Sebebini şöyle anlatayım. Şu an örneğin 250W güç tüketen orta üst seviye bir ekran kartı aldık ve 650W PSU ile rahatlıkla kullanıyoruz. 2 yıl sonra aynı markanın veya diğerinin çok daha güçlü orta üst seviye kartı yine 250W veya daha az güç tüketecek çünkü pazardaki rekabetin yarısından çoğu bunun üzerine kurulu. W başına verilen performans yani. O yüzden altını çizerek söylemek istiyorum; şu an alınan 650W veya 600W PSU'lar da emin olun ileriye dönüklükten bir şey kaybetmiyor. Umarım açıklayabilmişimdir.

Rica ederim. Bir üst mesajda belirtilen şeyi ben de unutmuşum. Eğer bütçeniz yeterse ben olsam Sapphire Nitro+ 5700XT alırdım ama ilk mesajınızdaki model de üzmez emin olun. Tercih meselesi yani. Umarım fiyatlar uçmaz ve istediğinizi alabilirsiniz. İyi sosyaller.

Maalesef 500 TL daha pahalı Sapphire'nin modeli. O yüzden Gigabyte yöneldim. İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.:)

Sistemi 5-6 sene değiştirmeyi düşünmüyorum. O sebeple 750W çok geliyor bana.
Onun dışında ben de ilk olarak kasa konusunda Dark guardian Pro alacaktım ama MSI mystic light uyumu olmadığını farkedince bu kasayı buldum. Bir de size birkaç sorum olacak.
Siz niye Gigabyte'den vazgeçtiniz?
Bazıları RX 5700 XT'nin sorunlu bir kart olduğunu söylüyor siz bir sorun yaşadınız mı?
Bir de genel olarak sistemden memnun musunuz?

Maalesef 500 TL daha pahalı Sapphire'nin modeli. O yüzden Gigabyte yöneldim. İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.:)
Aslında benim aklımda Sapphire modeli hiç yoktu, sistemdeki en garanti alacağım parça Gigabyte rx 5700 xt idi. Fakat aldığım önerilerle biraz daha yüksek miktarlara çıkıp Sapphire modelini tercih ettim. Bunun nedeni de genel performans ve soğutma olarak amd'nin en iyi ekran kartlarından, ya ilk sırada ya ikinci sırada testlerde. Tam ayrıntılarını bilmiyorum fakat anladığım kadarıyla diğer modellerde 4 adet soğutma borusu kullanılırken bu modelde 5 adet soğutma borusu kullanılmış. Bu da kararımı etkiledi.
Sorunlar kısmına gelecek olursak, bu modellerde sürücüden kaynaklı sorunlar ortaya çıkabildiği konuşuluyordu ben aldığım sıralarda fakat ben henüz en ufak bir problem yaşamadım. Sanırım gelen yeni güncellemelerle bu sıkıntılar aşılmış amd kanadında. En azından benim kullandığım kart için bunu söyleyebilirim.

Sistemden de genel olarak gayet memnunum ihtiyacımı fazlasıyla karşıladı yukarıda da belirttiğim gibi tek pişmanlığım kasa tercihi oldu. Aslında kasa gayet güzel, büyük ve ferah. Soğutma konusunda da iyi. Fakat fan hızlarının anakarttan ayarlanamaması benim için üzücü oldu. Buna da problem denebilirse bunun dışında en ufak bir sıkıntı çıkmadı.

Aslında benim aklımda Sapphire modeli hiç yoktu, sistemdeki en garanti alacağım parça Gigabyte RX 5700 XT idi. Fakat aldığım önerilerle biraz daha yüksek miktarlara çıkıp Sapphire modelini tercih ettim. Bunun nedeni de genel performans ve soğutma olarak AMD'nin en iyi ekran kartlarından, ya ilk sırada ya ikinci sırada testlerde. Tam ayrıntılarını bilmiyorum fakat anladığım kadarıyla diğer modellerde 4 adet soğutma borusu kullanılırken bu modelde 5 adet soğutma borusu kullanılmış. Bu da kararımı etkiledi.
Sorunlar kısmına gelecek olursak, bu modellerde sürücüden kaynaklı sorunlar ortaya çıkabildiği konuşuluyordu ben aldığım sıralarda fakat ben henüz en ufak bir problem yaşamadım. Sanırım gelen yeni güncellemelerle bu sıkıntılar aşılmış AMD kanadında. En azından benim kullandığım kart için bunu söyleyebilirim.

Sistemden de genel olarak gayet memnunum ihtiyacımı fazlasıyla karşıladı yukarıda da belirttiğim gibi tek pişmanlığım kasa tercihi oldu. Aslında kasa gayet güzel, büyük ve ferah. Soğutma konusunda da iyi. Fakat fan hızlarının anakarttan ayarlanamaması benim için üzücü oldu. Buna da problem denebilirse bunun dışında en ufak bir sıkıntı çıkmadı.

Sorun yaşamamış olmanıza sevindim ve tecrübelerinizi benimle paylaştığınız için teşekkürler. İyi günler dilerim.:)

Sorun yaşamamış olmanıza sevindim ve tecrübelerinizi benimle paylaştığınız için teşekkürler. İyi günler dilerim.:)

GPU Hierarchy: Graphics Cards Benchmarked and Ranked
Şu linki de buraya bırakayım.

Görüldüğü üzere Gigabyte'ın rx 5700 xt modeli 9.sırada yer alıyor. Tepedeki 25-30 bin tllik nvidianın titan modelini saymazsanız 8.sırada.

Sapphire'in özel yapım nitro modeli listeye eklenmemiş fakat 2070s ile rekabet ettiğini düşünürsek sapphire rx 5700 xt nitro+ da bu sıralamada 4 veya 5inci sırada kendine yer buluyor.

Eğer bütçeyi arttıramıyorsanız ve Gigaybyte tercih ederseniz yine hiç pişman olmayacağınızı düşünüyorum.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı