R5 3600X UV sonrası açılmadı

Makaleler
1
Merhabalar. İşlemcideki voltajı düşürüp işlemci hızını sabitlemek için YouTube üzerinden bir videoyu takip ederek CPB, PBO, global C-states Control ayarlarını disabled yaptım. Sonrasında VDDCR CPU Voltage ayarını Auto'dan offset mode ( - ) yaparak 0.15 değerini girdim ve bilgisayar açılmadı, ekrana görüntü gelmedi. Voltaj düşük mü geldi anlayamadım. BIOS pilini çıkarıp taktım şu an açık fakat 1.45 civarı voltaj çekiyor ve ani sıcaklık sıçramaları ile birlikte anlık artıp azalan fan sesleri can sıkıyor. BIOS'u güncellemeden önce CPB vs. açık bir şekilde sadece voltajı offset kısmından - 10 olarak düşürüp o şekilde kullanıyordum, anlık sıçramalar ve fan sesi gelse de bir miktar daha serin çalışıyordu ve herhangi bir sorun yaşamamıştım bu şekilde kullanırken. Günlerdir araştırma yapıyorum ve bir çözüme ulaşamadım. Bu konuda yardımcı olabilecek bir arkadaş varsa desteğine ihtiyacım var. Sistem özelliklerini ve bazı ekran görüntülerini aşağıda paylaşıyorum.
NOT: Kasamın kapağı yaklaşık 30 dakikadır açık, sıcaklık değerleri yanıltmasın.
  • Anakart: ASUS TUF B450M-PLUS GAMING.
  • İşlemci: Ryzen 5 3600X.
  • Soğutucu: Arctic Freezer 34 e-sports Duo.
  • Kasa: Xigmatek Helios.
  • Ekran Kartı: EVGA 2060 Super XC Ultra.
  • RAM: G.Skill Ripjaws V 16 GB (2x8) 3600 MHz.
  • BIOS: Sürüm 3002 - 2021/03/19
  • Güç Seçeneği: AMD Ryzen High Performance.

Dosya Ekleri

• aida 1.png
    aida 1.png
    14,9 KB · Görüntüleme: 75
  • ctr 1.png
    ctr 1.png
    19,1 KB · Görüntüleme: 50
  • ctr 2.png
    ctr 2.png
    15,1 KB · Görüntüleme: 61
  • hwinfo ss.png
    hwinfo ss.png
    35,8 KB · Görüntüleme: 56
CPB kapat BIOS'tan dostum. Sonra Ryzen Master indir 4300MHz de 1325 civarı voltaj ile denemeler yap. Aynı işlemci var bende 1325 Volt'un altına düşürünce hata aldım senin silikon daha iyiyse bir tık daha iner. Referans olması için yazdım bunu sana. Bu değerlere yakın bir şekilde çalışır. Oyun oynayacağın veya ekstra güce ihtiyaç duyunca Ryzen Master'den profili seç o şekilde kullan. CPB kapat mutlaka o şekilde kullanma.

CPB kapat BIOS'tan dostum. Sonra Ryzen Master indir 4300MHz de 1325 civarı voltaj ile denemeler yap. Aynı işlemci var bende 1325 Volt'un altına düşürünce hata aldım senin silikon daha iyiyse bir tık daha iner. Referans olması için yazdım bunu sana. Bu değerlere yakın bir şekilde çalışır. Oyun oynayacağın veya ekstra güce ihtiyaç duyunca Ryzen Master'den profili seç o şekilde kullan. CPB kapat mutlaka o şekilde kullanma.

Hocam CPB ile birlikte başka bir şey kapatacak mıyım, üstte yazdıklarımdan birini vs. bir de BIOS'tan voltajı ellemiyorum dediğinizi yaparken değil mi, yalnızca CPB kapatıp çıkıyorum. Program kurulu sistemde hocam. Ryzen Master'da gerekli olan ayarı yakaladıktan sonra BIOS'a nasıl yansıtabilirim peki kalıcı olması açısından?

Hocam CPB ile birlikte başka bir şey kapatacak mıyım, üstte yazdıklarımdan birini vs. bir de BIOS'tan voltajı ellemiyorum dediğinizi yaparken değil mi, yalnızca CPB kapatıp çıkıyorum. Program kurulu sistemde hocam. Ryzen Master'da gerekli olan ayarı yakaladıktan sonra BIOS'a nasıl yansıtabilirim peki kalıcı olması açısından?
Sana tavsiyem şu yönde olacak.Biosu sıfırla XMP açıp CPB kapat.Ardından Ryzen Masterde sana dediğim işlemleri yap.

Sana tavsiyem şu yönde olacak. BIOS'u sıfırla XMP açıp CPB kapat. Ardından Ryzen Master'de sana dediğim işlemleri yap.

Hocam yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim. Bu açılmama olayından sonra BIOS pilini çıkarıp taktım sıfırladım, sonrasında RAM'leri 3600'e ayarladım ve çıktım. Siz yazdıktan sonra BIOS'tan CPB kapattım ve Ryzen Master üzerinden 4.2 GHz sabitleyerek ( yeterli geleceğini düşündüm ) ve 1.35 V'dan düşerek Cinebench R20 üzerinden testler yaptım. 3756 puan geldi. Voltajı 1-2 kademe düşürerek devam ettim ve en yüksek skoru ( 3777 puan ) 1.3 v civarında yakaladım, sıcaklık 65-67 °C oldu. 1.28 V altına indikçe puan da düşmeye başladı. Stok ayarlarda CPB açık iken 3645 puan vermişti ve sıcaklık 74 °C civarıydı. Şu an bilgisayar aşırı sessiz ve voltaj sabit geliyor. AIDA64 üzerinden bir 15-20 dakikalık stres testine sokup kapanma vs. olmazsa bu şekilde ayarlamak istiyorum. Bir sorum daha olacak size, eğer kapanma vs. olmazsa BIOS üzerinden voltajı 1.325'e nasıl ayarlayabilirim? ASUS arayüzü biraz karışık, offset yapıp +,- ile giriliyor direkt voltajı yazamıyorum. VDDCR CPU Voltage'ın yanında bir voltaj yazıyor ( 1.10 gibi ) ama sağ üst taraftan bakınca çektiği voltaj miktarı farklı görünüyor. Tekrar teşekkür ederim yardımlarınız için.

Son düzenleme:
Hocam yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim. Bu açılmama olayından sonra BIOS pilini çıkarıp taktım sıfırladım, sonrasında RAM'leri 3600'e ayarladım ve çıktım. Siz yazdıktan sonra BIOS'tan CPB kapattım ve Ryzen Master üzerinden 4.2 GHz sabitleyerek ( yeterli geleceğini düşündüm ) ve 1.35 V'dan düşerek Cinebench R20 üzerinden testler yaptım. 3756 puan geldi. Voltajı 1-2 kademe düşürerek devam ettim ve en yüksek skoru ( 3777 puan ) 1.3 v civarında yakaladım, sıcaklık 65-67 °C oldu. 1.28 V altına indikçe puan da düşmeye başladı. Stok ayarlarda CPB açık iken 3645 puan vermişti ve sıcaklık 74 °C civarıydı. Şu an bilgisayar aşırı sessiz ve voltaj sabit geliyor. AIDA64 üzerinden bir 15-20 dakikalık stres testine sokup kapanma vs. olmazsa bu şekilde ayarlamak istiyorum. Bir sorum daha olacak size, eğer kapanma vs. olmazsa BIOS üzerinden voltajı 1.325'e nasıl ayarlayabilirim? ASUS arayüzü biraz karışık, offset yapıp +,- ile giriliyor direkt voltajı yazamıyorum. VDDCR CPU Voltage'ın yanında bir voltaj yazıyor ( 1.10 gibi ) ama sağ üst taraftan bakınca çektiği voltaj miktarı farklı görünüyor. Tekrar teşekkür ederim yardımlarınız için.

Dostum dediğim gibi. BIOS'tan sabit ayar yapmaktan yana değilim ben. CPB kapattığın zaman 3.8'e sabitlenen işlemcin sana birçok alanda yeterli gelecektir. Oyunlarda veya işlemci odaklı işlemlerin için Ryzen Master'e atadığın profili kullan. Kendini buna alıştır bence işlemciyi sürekli OC kullanma ihtiyacın oldukça kullan. Gereksiz sıcaklık yükünden ve fan sesinden kurtulursun.

@menagon61 Teşekkür ederim hocam. Bir süre bu şekilde kullanabilirim. Olur da BIOS üzerinden ayar yapacak olursam altta eklediğim görselde kırmızıyla işaretlediğim yerlerin hangisine bakmam gerekiyor? İki değerde farklı olduğu için + mı - mi vereceğimi bilemiyorum. CPB kapalı olduğu için voltaj muhtemelen 1 - 1.10 civarlarına düşmüştür diye düşünüyorum. Core Ratio kısmından Auto yerine 42 yapıp voltajı da Ryzen Master ile yakaladığım değere sabitlersem yeterli gibi fakat bunu yaparken hangisine bakmam gerektiğini bilemedim.
EDİT: BIOS'tan yalnızca CPB kapalı şekilde ve Ryzen Master'dan ayarlamış olduğum 1.325 V - 4.2 GHz ile:
20 dakikalık AIDA64 CPU + FPU stres testinde sıcaklık 72 °C ve sistemde herhangi bir kapanma yaşamadım.

Dosya Ekleri

• ssss.png
    ssss.png
    1,5 MB · Görüntüleme: 45
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı