Çözüldü R5 3600X ve RTX 2070 Super sistem aniden kapanıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

noearty

Kilopat
Daha fazla  
Merhabalar, bilgisayarımın bugün kasa temizliğini yaptım. Kasa temizliği yaparken işlemci fanı ve kasa üzerinde bulunan fanların tozunu fırça ve elektrikli süpürge yardımıyla temizledim. İşlemci üstünü ve soğutucu blok üstünü kulak çöpü ile temizledim. Daha sonra "X" şeklinde termal macunu işlemci üzerine sürüp, ağzı düz plastik bir parçayla ince tabaka haline getirdim. Gerekli montajı yaptıktan sonra (bu kısım beni biraz zorladı) bilgisayarı ilk açılış öncesi statik elektriği almak için güç bağlantısı yapmadan ve PSU aktif konumda değilken güç tuşuna 10 saniye basılı tutup bas-çek yöntemini uyguladım. Kablo bağlantılarını yaptım.
Kablo bağlantılarını yaptıktan sonra PSU aktif konuma getirerek bilgisayarı açtım. En önemli bölüm burası sanırım siyah ekranda karşıma gelen seçenekte (ne yazdığını hatırlamıyorum) çok önemli değildir diyerek "F1" butonuna bastım ve bilgisayar açıldı. Birkaç saat tarayıcıda vakit geçirdikten sonra oyun oynamak istedim ve oyun açtım (oyun ismi vermiyorum çünkü tüm oyunlarda aynı sorunla karşılaştım). Oyunu açtıktan kısa bir süre sonra bilgisayar komple kapandı ve güç tuşuna bastığımda bilgisayar açılmadı. Prizden ve PSU'dan gücü keserek tekrar bas-çek tekniğini uyguladım ve sırasıyla önce priz daha sonra PSU'mu aktif ederek bilgisayarı açtım.
Isı değerleri ve detaylı sistem özellikleri ekte var.
Sistem Özellikler:
İŞLEMCİ: AMD Ryzen 5 3600X
EKRAN KARTI: MSI GeForce RTX 2070 Super Gaming Trio
ANAKART: MSI B550M Pro VDH WIFI
RAM: GSkill Trident Z Neo RGB 16GB (2x8GB) 3600MHz DDR4 CL16
PSU: Cooler Master MWE 650W 80+ Bronze
DEPOLAMA: Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB (500 GB, PCI-E 3.0 x4) / TOSHIBA MK5076GSX (500 GB, 5400 RPM, SATA-II) / WDC WD10JPVX-75JC3T0 (1 TB, 5400 RPM, SATA-III)
Kasa: Zalman N5 MF

Dosya Ekleri

• gi1.png
    72,3 KB · Görüntüleme: 64
  • gi2.png
    94 KB · Görüntüleme: 69
  • stabilitytest1.png
    27,6 KB · Görüntüleme: 75
  • stabilitytest2.png
    30 KB · Görüntüleme: 61
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
@erdemckr1 hocamın dediklerini uyguladım. Sadece SSD ile denedim ve pozitif sonuç aldım. Sonrasında SATA'ları bağlayıp denedim. 1 saatlik oyun sonrasında hiçbir problemle karşılaşmadım. Sorunun tam olarak ne olduğunu anlayamadım aslında. Çünkü @The Man From E.A.R.T.H. hocamın dediği gibi işlemci soğutucu fanının vidalarını da düzelttim. Anakart üzerinde bağlı tüm kablolamayı söküp tekrar taktım. Problem şimdilik çözüldü.
Merhabalar,
CPU, anakart 24 pin ve ekran kartı güç kablolarını doğru ve düzgün şekilde bağladığınızdan emin olun, SSD'nizde mevcut oyun var ise sabit disklerinizin güç kablolarını çıkartıp deneyin.
Sistemde güç ile ilgili bir sıkıntı var, oyuna girdiğinizde yüksek watt çektiği için kaynaklı.

Fanların güç kablosunu doğru bağladığından emin ol. CPU montajını tekrar yap. BIOS pilini çıkar. Eğer devam ediyorsa sorun işlemci fanı hariç tüm fanların güç kablosunu çıkar. Sorunun nereden olduğunu anlamaya çalış.

İşlemci montaj basıncının iyi olduğuna emin misin, soğutucun ne?
AMD stok soğutucusunu kullanıyorum. Montaj basıncımın iyi olduğunu düşünüyorum, vidaları daha fazla güç kullanmam gereken noktaya kadar sıkıp daha sonra 1 tur gevşettim.
Hocam dediğiniz gibi kabloları kontrol ettim ve sata kablolarını çıkarttım. 20 dakika aktif oyun oynayabildim. Tek tek sataları denemeyi düşünüyorum. Hayır öyle yapmayın derseniz önerinizi bekliyorum.

Son düzenleme:
Aniden kapanması kendini korumaya alıyor, temizlikten önce boyle bir sorunun olmadığını söyledi. Buna istinaden temizlik esnasında küçük komponentlere zarar vermiş olabilirsiniz tabii bu küçük bir ihtimal. Benim kanaatim temizlik sırasında fanlarının içine kaçan iletken sıvı veyahut içerisindeki sargıların zarar görmesi ya da ittirmeye kaynaklı sargıların pozisyon değiştirmesi. Zamanlada ısınıp kısa devre algılaması. O yüzden neden kaynaklandığını öğrenmeniz için sistem için gerekli donanımlar haricî parçaları çıkartmanız. Teker teker test yaparak takmanızdır. Eğer tüm bunlara rağmen sorununuz devam ediyorsa, BIOS ayarlarından RAM ve işlemci frekanslarını sabitleyip test etmenizdir. Umarım sorununuz çözülmüştür.

@erdemckr1 hocamın dediklerini uyguladım. Sadece SSD ile denedim ve pozitif sonuç aldım. Sonrasında SATA'ları bağlayıp denedim. 1 saatlik oyun sonrasında hiçbir problemle karşılaşmadım. Sorunun tam olarak ne olduğunu anlayamadım aslında. Çünkü @The Man From E.A.R.T.H. hocamın dediği gibi işlemci soğutucu fanının vidalarını da düzelttim. Anakart üzerinde bağlı tüm kablolamayı söküp tekrar taktım. Problem şimdilik çözüldü.

Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…