R5 3600X yüksek sıcaklık

MaviGezgin

Megapat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
GALAX 4080 super
Ryzen 5 3600x
2x8 ddr4 3000 mhz ram
Meslek
Software Developer
Herkese selamlar,

2 Gün önce İtopya üzerinden topladığım sistemim geldi. Ancak görüntü alamadığım için kendim şubeye götürüp işlem yaptırdım. Anakartın arızalı olduğunu iletip değişim yaptılar. Eve gelip sürücüleri kurdum ve BIOS'u güncelledim.
İşlemcim boştayken bile 4 GHz hızla çalışıyor. %3-5 kullanım civarında oluyor dolayısıyla fanlar gürültülü çalışıyor. BIOS'a girdiğimde ekteki resimdeki gibi 66 derece 68 derece işlemci sıcaklığı oluyor. Anakart değişim esnasında termal macun sürmeyi unutmuş olabilirler mi veya başka bir hata olabilir mi? Görüşlerinizi belirtebilir misiniz?
Not: BIOS versiyonu güncel, anakart ve ekran kartı driverlarını ASUS'un resmi sitesinden indirip kurdum.
Sistem.
İşlemci: AMD 3600X.
Anakart: ASUS TUF B450M GAMING Plus mATX.
Ekran kartı: ASUS TUF 3 5600XT Evo.
RAM: G.Skill 3000 MHz(2x8)

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2020-09-11 at 23.06.10.jpeg
    WhatsApp Image 2020-09-11 at 23.06.10.jpeg
    124,8 KB · Görüntüleme: 88
Soğutucu normal görünüyor. Güç seçenekleri dengelide olduğu durumda bile 4 GHz'lerde çalışıyor. BIOS'tan Core performance Boost'u kapatmayı deneyeceğim.

1599856008007.png

Bilen arkadaşlar var mı ? Voltaj biraz fazla sanırım. Voltaj düşürebilirsiniz fakat iyice araştırmadan yapmayın. Benim dediğimden dolayıda bilmiyorsanız pek denemeyin. Benim yüzümden zarar gelmesini istemem sisteme.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Bakabilirsiniz.

Aynı sorunu bende yaşadım, birçok araştırma yaptım ama doğru kaynağı bulamadım. Sonunda kendim deneye deneye sorunu çözdüm. Öncelikle aynı model işlemciye ve anakarta sahibiz. Şimdi ise yapman gerekenleri anlatayım. Asus anakartlarda BIOS'a girdikten sonra sağ üst kısımda güç seçeneklerinden dengeli moda almalısın. Sonrasında advanced moda girmelisin(F7). Advanced moda girdikten sonra "AI Tweaker" kısmına giriş yapmalısın. Orada "Core Ratio" kısmında auto yazıyordur, oraya 3600X serisinin stok hız değerini kendin elinle girmelisin yani 38 yazıp enter tuşuna basmalısın. Bu değer 3.8Ghz değerine otomatik olarak değiştirecektir. Bu kısmı değiştirmemizin sebebi auto değerinde iken voltaj ayarlarını otomatik olarak atamasıdır. Pek tarif edememiş olabilirim kusura bakma. Takıldığın kısmı konu altına yazarsan yardımcı olabilirim.

Hocam soğutucuya bakabilir misiniz tam oturmuşmu diye? Bir de BIOS'dan Core performance Boost'u kapatın.

Core performance Boost kapattığımda işlemci sıcaklığım boşta iken 53 derecelere düştü. Ancak işlemci hızı 3.79 GHz'den yukarı çıkmadı.

Aynı sorunu bende yaşadım, birçok araştırma yaptım ama doğru kaynağı bulamadım. Sonunda kendim deneye deneye sorunu çözdüm. Öncelikle aynı model işlemciye ve anakarta sahibiz. Şimdi ise yapman gerekenleri anlatayım. ASUS anakartlarda BIOS'a girdikten sonra sağ üst kısımda güç seçeneklerinden dengeli moda almalısın. Sonrasında Advanced moda girmelisin(F7). Advanced moda girdikten sonra "AI tweaker" kısmına giriş yapmalısın. Orada "Core ratio" kısmında Auto yazıyordur, oraya 3600X serisinin stok hız değerini kendin elinle girmelisin yani 38 yazıp enter tuşuna basmalısın. Bu değer 3.8GHz değerine otomatik olarak değiştirecektir. Bu kısmı değiştirmemizin sebebi Auto değerinde iken voltaj ayarlarını otomatik olarak atamasıdır. Pek tarif edememiş olabilirim kusura bakma. Takıldığın kısmı konu altına yazarsan yardımcı olabilirim.

Bu işlemi yaptığınızda işlemci Max GHz olarak kaç alıyorsunuz. Boşta iken sıcaklık seviyesi nedir?

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı