R5 5500 MHz ayarları nasıl olmalı?

TheGüngör

Decapat
Merhaba, Ryzen 5 1600 AF işlemciden 5500 işlemciye bugün geçiş yaptım.
Anakartım ASUS B450F ROG STRIX serisi, BIOS ayarlarını değiştirmediğimde voltaj 1.4'e kadar çıkıyor sıcaklıklar 75 derece civarları oluyordu.
Ayrıyeten Cinebench R23 skoru 8500 civarlarında geliyordu.

BIOS ayarlarından CPB kapattım işlemci hızını 4200MHz sabitledim ve voltajı 1.2'ye çektim 2x8 GB RAM'ler 3600 MHz CL18 çalışıyor.
Şu an sıcaklık 50-55 derece yük altındayken, skor garip bir şekilde 11 bin seviyelerine çıktı.
Benim anlamadığım konu 4200MHz hıza sabitlediğim zaman skor 11bin seviyelerine çıkıyor ama kendi haline bıraktığımda 9000 civarlarına gelmiyor bile sebebi nedir bilmiyorum çok saçma geliyor voltaj ayarı 1.2 sabit iki seçenekte.

Doğru mu yaptım? Bilgim kadarıyla bir şeyler yapıp sizinle paylaşmak istedim. Belki aynı durumda olan vardır ve performans kaybı sıcaklık durumunu çözer.

O.C yaptığında 4200 MHz'yi sabit alıyorsun. CPB ile işlemci hızı temel ve turbo arasında geziyor. CPB sıcaklıkları bu yüzden gereksiz arttırıyor. Senin gibi uygun voltajda sabit bir O.C yapılırsa hem daha performans alınıyor hem de sıcaklık sorunu çözülüyor.

Sorun yok şu an, bu şekilde kullanman daha iyi.

Öncelikle cevap verdiğin için teşekkür ederim, 4250 4300MHz hızlara kendi çıkıyordu bende o hızlara sabitleyim dedim aslında herhangi bir hız aşırtmada yapmadım ama ayar yaptığım için O.C' ye giriyor galiba doğrudur değil mi?

O.C yaparken doğrudan bios üzerinden deneyerek mi yaptınız yoksa sistem açıkken bir program aracılığı ile test ettiniz mi? Bende de aynı işlemci var sıcaklık değerlerini indirmek adına voltaj değerlerini çok az değiştirdiğimde bile ekrana yeşil bir arayüz açılıyor boot ettikten sonra da sistem açılıyor ama yaptıklarım sıfırlanmış oluyor.

BIOS üzerinden yaptım, yeşil arayüzü anlamadım. Anakart modeli nedir BIOS güncel mi?

BIOS üzerinden yaptım, yeşil arayüzü anlamadım. Anakart modeli nedir BIOS güncel mi?
Ekran tamamen yeşil oluyor, bios sayfasındaki o arayüz tamamen yeşil oluyor ve boot ekranı kapanınca düzeliyor ama işlemler sıfırlanmış oluyor. MSI A320M Pro-e Bios güncel ama anakartım normalde desteklemiyordu işlemciyi bios güncellemesi yapınca kullanmaya başladım. Bu yüzden mi olmadı acaba?

Söylediğin sorunu ben bilemedim, konu açtın mı bu sorunla ilgili açmadıysan aç bence yardımcı olurlar.

Şimdi CPB sistemin ihtiyacına göre frekans veriyor. İşlemcinin temel ve turbo hızı arasında sürekli gidip geliyor. Ama sen bunu O.C yaparak sabitleştirdiğinde işlemci direkt bu hızda çalışıyor ve bu çoğu konuda gördüğüme göre daha stabil bir kullanım sunuyor. Zira ben de bizzat bunu deneyimledim.

Şu an bu şekilde kullanmanda hiçbir sorun yok. Stabil O.C, CPB'den daha iyidir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…