R5 5500 sisteme görüntü gelmiyor

RnbPro12

Hectopat
Daha fazla  
Hocalarım merhaba, şu an elimde bulunan AMD Ryzen 5 5500, ASUS Prime B450M-A II ve INNO3D RTX 3060'tan oluşan sistemimi ilk kez montajlamaya çalıştım. Her şey tamam, yerli yerinde takılı fakat sisteme görüntü gelmiyor. O kadar para boşa gitmedi inşallah. Sorunlar şunlar; ekran kartı slotunun ekran kartını takarken açtığımız klipsi var hani, onun tam üzerinde turuncu bir ışık yanıyor. Bu ışık anakartın sol alt köşesinde de bir şerit halinde yanıp sönüyor. Ekran kartı takılıyken de takılı değilken de sisteme güç geldiği gibi bu ışıklar yanıp sönmeye başlıyor. BIOS ile mi alakalı diye düşünüyorum ama anakart kutusunun üzerinde "Ryzen 5000 desktop ready" yazıyor. Bu, anakartın Ryzen 5000 ile uyumlu BIOS ile mi geldiğini gösterir, yoksa mevcut BIOS'un Ryzen 5000 BIOS'una güncellenebileceği anlamına mı gelir? Bu sorunlar benim ilk kez sistem toplamaya cüret edip sistemi çöp etmemle mi ilgilidir yoksa? Yardım edin, vehimden soğuk terler dökeceğim resmen.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba hocam, monitörden görüntü alabildiniz mi? Örneğin BIOS'u görebildiniz mi? Yoksa hiç görüntü gelmedi mi? Hiç görüntü gelmediyse HDMI kablosunu anakarta takmış olabilirsiniz, bunun çözümü HDMI kablonuzu ekran kartı üzerindeki girişten monitörünüze bağlamaktır. Anakartınızın üstündeki yazı tüm Ryzen 5000 serisinin desteklendiği manasını taşımaktadır, elbette diğer işlemciler ile de desteği bulunabilir fakat üretici firma bu şekilde uyumluluğu göstermek adına yazmış.

Yani BİOS’u güncelemek gerek?

Monitöre VGA ile bağlanıyorum...
Merhaba hocam, monitörden görüntü alabildiniz mi? Örneğin BIOS'u görebildiniz mi? Yoksa hiç görüntü gelmedi mi? Hiç görüntü gelmediyse HDMI kablosunu anakarta takmış olabilirsiniz, bunun çözümü HDMI kablonuzu ekran kartı üzerindeki girişten monitörünüze bağlamaktır. Anakartınızın üstündeki yazı tüm Ryzen 5000 serisinin desteklendiği manasını taşımaktadır, elbette diğer işlemciler ile de desteği bulunabilir fakat üretici firma bu şekilde uyumluluğu göstermek adına yazmış.

Hiç görüntü gelmedi hocam.

Yukarıda yazdığım turuncu ışığın sebebi ne olabilir?

Ekran kartına PSU'dan gelen 8 pin güç kablolarını taktınız mı?

O ışıklar bir anlamda süsmüş hocam. BIOS'tan değişebiliyormuş.

Ön panel kablolarını anakarta doğru bağladınız mı? Özellikle Power buton. (PWR_BTN)

Ön panel bağlantıları buna göre olmalı:
2022-12-27_08-26-15.png

Anakartın VGA çıkışının yanında 8'li power giriş soketi var. Oraya PSU'dan gelen 8'li (4+4) kabloyu taktığınıza emin olun.

Montajı yaparken anakartın kullanma kılavuzunu inceleyin. Montaj vb. tüm detaylar orada mevcut.

Ya da buradan indirin:

Son düzenleme:
Biostar b450mh anakartımı önceden Ryzen 3 3100 ile kullanıyordum ve yükseltme yaparak R5 5500 ile güncelledim. İlk başta görüntü gelmiyordu devamında bios güncelledim ve görüntü geldi. Anakart kutusunun üstünde öyle bir ibare olması tüm 5000 işlemcileri kapsamıyor. Ryzen 5 5500 yeni çıktığı için muhtemelen uygun biosu güncellenmeniz gerek.

Biostar b450mh anakartımı önceden Ryzen 3 3100 ile kullanıyordum ve yükseltme yaparak R5 5500 ile güncelledim. İlk başta görüntü gelmiyordu devamında bios güncelledim ve görüntü geldi. Anakart kutusunun üstünde öyle bir ibare olması tüm 5000 işlemcileri kapsamıyor. Ryzen 5 5500 yeni çıktığı için muhtemelen uygun biosu güncellenmeniz gerek.
Sisteme elektrik geliyor. F panel bağlantılarını doğru yaptım, kasanın butonları çalışıyor. Sadece görüntü yok. Bir de ekran kartını takınca çıt diye bir ses gelmesi gerekir diyorlar, benimkinde öyle bir ses gelmiyor. Ekran kartı benim kasaya vidalanmıyor herhalde. Slota yerleştiriyorum, biraz aşağı eğriliyor. Nasıl halledebilirim?

Ryzen 5000 Ready ibaresi, yalnızca 5600X, 5800X, 5900X ve 5950X işlemcileri için geçerli. Sonradan çıkan 5500, 5600, 5700X bu ibareye dahil değil. 5500'e uygun bir BIOS yüklemelisin.

Şanslısın ki anakartında BIOS Flashback tuşu var.

Aşağıya yazacağım adımları uygula. Bu arada bu işleme bilgisayar kapalıyken başlayacaksın.

Lazım olanlar;
  • BIOS USB'si hazırlayabileceğin bir bilgisayar.
  • USB bellek.
  • Rufus.
Sırasıyla yapılacaklar;
  • Rufus'u indirip USB belleği FAT32 şeklinde biçimlendir.
  • Anakartının sitesine girip kurmak istediğin BIOS'u indir.
  • İndirdiğin BIOS dosyasının içerisinde 2 adet dosya olacak. "BIOSRenamer.exe" isimli dosyaya tıkla ve bekle. Diğer dosyanın isminin değiştiğini göreceksin.
  • Daha sonra ismi değişmiş olan diğer dosyayı, biçimlendirdiğin USB belleğin içerisine at.
  • BIOS Flashback işlemi yapacağın bilgisayarın kapalı olduğundan emin ol.
  • BIOS Flashback için işaretli olan USB portuna USB belleğini tak.
  • USB belleğini taktıktan sonra BIOS Flashback tuşuna 3 saniye basılı tut.
İşlem tamam.

Hocam ben bu teknik yazılım konusunda biraz tecrübesizim, hangi BIOS'u indirmeliyim acaba?
Link atarsanız sevinirim.
Anakartınızın Support sekmesine giremiyorum, siz girebiliyor musunuz?

Google'a ASUS B450M-A II yazıp ASUS'un resmi sitesine girip "Support" sekmesine girip oradan BIOS sekmesini seçip "Beta Version" yazmayan en güncel BIOS'u indirip yukarıya yazdığım adımları uygulayacaksın.

Linkte problem varmış, şimdi oldu.

Ryzen 5 5500 için 3211 sonrası BIOS gerekiyor.

1672235341390.png

Bu sekmeye gelip 3810 sürüm numaralı BIOS'u indirin.

1672235360005.png

Sonra ise yukarıya madde madde yazdığım işlemi uygulayın.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı